«Καρφώνει» δικηγορικά γραφεία για τους εικονικούς γάμους μεταναστών ο Χάσικος

21:35 9/4/2014 - Πηγή: OnlyCY

Υπάρχει ολόκληρη βιομηχανία με την εμπλοκή και δικηγορικών γραφείων στο μέγα θέμα που λέγεται μετανάστευση, κατήγγειλε το απόγευμα ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, αναφερόμενος και στο παράδειγμα των κυκλωμάτων εικονικών γάμων με κοινοτικούς.

Ο Υπουργός προέβη το απόγευμα σε δηλώσεις με αφορμή αναφορά που έγινε στον προσωπικό λογαριασμό twitter του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τη μετανάστευση αλλά και τοποθετήσεις νωρίτερα από τις δύο Επιτρόπους Διοικήσεως και Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού στη Λευκωσία.

Ο

κ. Χάσικος ανέφερε ότι δημιουργήθηκε θόρυβος τις τελευταίες μέρες σε σχέση με απελάσεις παρανόμως διαμενόντων στην Κύπρο και διαμαρτυρίες έξω από το Υπουργείο από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις , ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά συνθήκες κράτησης μητέρων που έχουν ανήλικα τέκνα.

Προέβη σε λεπτομερείς εξηγήσεις για δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, αναφέρθηκε στις συμβατικές υποχρεώσεις της Κύπρου αλλά και στην απουσία μεταναστευτικής πολιτικής με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση να εξετάζει υποθέσεις δέκα και περισσοτέρων χρόνων.

Ο κ. Χάσικος εξήγησε ότι η απέλαση παρανόμως διαμένοντος προσώπου στην Κύπρο αποτελεί και υποχρέωση της Δημοκρατίας με βάση το Κοινοτικό Κεκτημένο, το οποίο απαγορεύει, επίσης, την ποινική μεταχείριση προσώπου για παράνομη είσοδο και παραμονή, εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις:

Εάν κάποιος για παράδειγμα απελάθηκε από την Κύπρο και έχει έρθει πίσω ξανά παράνομα ή αν έχει εξαντλήσει την ανώτατη περίοδο κράτησης του που είναι 18 μήνες και η απέλαση δεν κατέστη δυνατή εξ’ υπαιτιότητας του παράνομου μετανάστη.

“Να προσθέσω ότι η απέλαση είναι έσχατο μέτρο αφού εξαντλήσουμε κάθε άλλη προσπάθεια. Στην περίπτωση οικογενειών που διαμένουν παράνομα στην Κύπρο, σε καμία περίπτωση δεν συλλαμβάνονται και οι δύο γονείς”, σημείωσε ο ΥΠΕΣ.

Συνέχισε λέγοντας ότι σε περίπτωση μητέρας μονογονιού, στις ελάχιστες περιπτώσεις που η Κυπριακή Δημοκρατία υποχρεώνεται να προχωρήσει σε σύλληψη/κράτηση/απέλαση, αυτό γίνεται όταν η μητέρα εμπλέκεται σε διάπραξη ποινικών αδικημάτων, προσθέτοντας ότι “όλα τα πιο πάνω αποφεύγονται, όταν ο παράνομος μετανάστης συνεργάζεται”.

Ο κ. Χάσικος μίλησε για έξαρση καταγγελιών τις τελευταίες μέρες εναντίον της Δημοκρατίας, με αποκορύφωμα την καταχώρηση εκ μέρους Ευρωπαίου Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα μηνύματος στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.
“Ούτε διάβημα έγινε ούτε επίσημη ανακοίνωση εκ μέρους της ΕΕ. Εμείς οι ίδιοι δηλαδή, μέσα από αυτές τις διαμαρτυρίες, δώσαμε το δικαίωμα στον Ευρωπαίο Επίτροπο να κάνει αυτήν την καταχώρηση στο twitter”, ανέφερε.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός αναφέρθηκε με λεπτομέρεια στις δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις που αφορούν υπήκοο από τη Σρι Λάνκα και μια υπήκοο από το Βιετνάμ. Για την περίπτωση της Βιετναμέζας, ο ΥΠΕΣ είπε ότι είχε απελαθεί από την Κύπρο και επανήλθε παράνομα στη Δημοκρατία με πλαστά έγγραφα και ψευδή στοιχεία (πλαστοπροσωπία).

Ο κ. Χάσικος είπε μεταξύ άλλων ότι η ίδια είχε επιτεθεί στους αστυνομικούς με μαχαίρι τραυματίζοντας τον ένα εξ’ αυτών και όταν συνελήφθη, η ίδια αγνοούσε ότι ήταν έγκυος. Ο Υπουργός είπε ότι έχουν αφεθεί και οι δύο ελεύθερες, η μία προ ημερών και η άλλη σήμερα.

Ανέφερε ακόμη ότι από πεντέμισι χιλιάδες διατάγματα απέλασης που εκδίδονται το χρόνο, απελαύνονται κατά έτος τεσσερισήμισι χιλιάδες άτομα κάτι που δεικνύει ότι “ακριβώς εκείνο για το οποίο κατηγορείται η Δημοκρατία, είναι ακριβώς το αντίθετο που συμβαίνει”.

“Στο βαθμό που μπορούμε και συνεργάζονται οι αλλοδαποί, υπάρχει αξιολόγηση, επαναξιολόγηση, σίγουρα δεν θα χωρίσουμε τη μάνα από το παιδί και δεν θέλουμε να διώχνουμε τον παρανόμως διαμένοντα φοιτητή πριν τελειώσει και πάρει το πτυχίο του, δεν θέλουμε να διώξουμε την οικογένεια όταν έχει μωρά στο σχολείο, περιμένουμε να τελειώσει το ακαδημαϊκό έτος”, συνέχισε. Μίλησε ακόμη για περιπτώσεις που μετανάστες ζητούν να τελειώσει το παιδί τους το νηπιαγωγείο, μετά να ολοκληρωθεί το έτος στο δημοτικό σχολείο, αργότερα στο γυμνάσιο και το λύκειο και φτάνουμε στη φάση που τα παιδιά αυτά είναι φοιτητές.

“Δυστυχώς, προηγουμένως δεν υπήρχε μεταναστευτική πολιτική και καλείται σήμερα το ΥΠΕΣ να διαχειριστεί υποθέσεις πέραν των δέκα χρόνων, όταν για δέκα χρόνια ίσως και περισσότερο δεν υπήρχε διασαφηνισμένη πολιτική για τη μετανάστευση, αντιλαμβάνεστε τι βάρος είναι που κουβαλούμε σήμερα εμείς”, ανέφερε.

Αναφέρθηκε σε υποθέσεις πέραν των 200,000 προσώπων που πρέπει να διαχειριστεί το ΥΠΕΣ και αφορούν άτομα από τρίτες χώρες και κοινοτικούς και δεκάδες χιλιάδες παρανόμων.

“Συνεπώς, είπε ο κ. Χάσικος, ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός. Και είναι καλύτερα οι ΜΚΟ να συζητούν αυτά τα θέματα με το Υπουργείο για να γνωρίζουν όλοι τα πραγματικά γεγονότα και το Υπουργείο παίρνει τις σωστές αποφάσεις. Ούτε μανία καταδίωξης υπάρχει εναντίον οιουδήποτε. Αλλά είμαστε υπόχρεοι να εφαρμόζουμε το κοινοτικό κεκτημένο και να διασφαλίζουμε τα δικαιώματα όλων, και των νόμιμων και των παράνομων.

“Οι παράνομοι δεν έχουν θέση στην Κύπρο, και καλά κάνουν να συνεργάζονται με τις αρχές και να μην φτάνουμε σε σημείο που να βιώνουμε δυσάρεστες καταστάσεις ή να πυροδοτούνται διαμαρτυρίες που σίγουρα δεν τιμούν την Κύπρο και να πω για πολλοστή φορά ότι είναι τόσο μεγάλη η έξαρση που υπάρχει στην Κύπρο που δίνεται το μήνυμα ότι όσοι επιθυμείτε μπορεί να είσαστε στην Κύπρο, `μην φοβάστε, μην σκέφτεστε, υπάρχουν οργανώσεις που μπορούν να σας καλύψουν, υπάρχουν γραφεία που μπορούν να σας προασπιστούν και δίνουμε ένα μήνυμα περίπου `παραμείνετε και μην φοβάστε`”, ανέφερε.
Στη συνέχεια και απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο κάποιοι καλύπτουν αυτές τις καταστάσεις και αν υπάρχουν κυκλώματα Ε/κ που εμπλέκονται, απάντησε “ναι βεβαίως και υπάρχουν κυκλώματα”.

Σε παρέμβασή της η Διευθύντρια του Τμήματος Μετανάστευσης Αννυ Σιακαλλή ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή είναι υπό διερεύνηση μια μεγάλη υπόθεση με εικονικούς γάμους και ότι οι πληροφορίες λένε πώς μέχρι την Παρασκευή ετοιμάζονται κατηγορητήρια.

Ο ΥΠΕΣ είπε ότι οι εικονικοί γάμοι είναι μάστιγα και ολόκληρη βιομηχανία, ενώ σε παρατήρηση ότι την κατάσταση διευκολύνουν και Ε/κ απάντησε ότι “υπάρχουν δικηγορικά γραφεία που εργάζονται, υπάρχει ολόκληρη βιομηχανία γύρω από το θέμα `μετανάστες, αλλοδαποί κτλ`”.

“Εμείς τα ζούμε καθημερινά αυτά τα πράγματα και γι` αυτό δεν θέλουμε να περάσει το μήνυμα ότι μπορούν να λαθροβιούν στη χώρα και να κοιτάζουμε αδιάφορα, όπως δυστυχώς γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, η χώρα διανύει τη δική της βαθύτατη οικονομική κρίση και πρέπει να είμαστε παρά πολύ προσεκτικοί, εξάλλου υπάρχουν και οι υποχρεώσεις μας έναντι της ΕΕ”, ανέφερε.

Ο ΥΠΕΣ σε άλλο σημείο των δηλώσεων του είπε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα που πηγάζουν από το ελλιπές νομοθετικό πλαίσιο, τις ελλιπείς υποδομές και την υποστελέχωση, σημειώνοντας ότι γίνεται προσπάθεια να είμαστε προσεκτικοί σε θέματα ευρωπαϊκών οδηγιών, νομοθεσιών και διεθνών συμβάσεων σε σχέση με ανθρώπινα δικαιώματα.

Σημείωσε ότι η Κύπρος δεν έχει καταδικαστεί ουδεμία φορά όπως άλλες χώρες για αδικήματα που αφορούν την μετανάστευση.

“Έχουμε ακόμα προβλήματα ως κράτος σε ό,τι αφορά τη στέγαση οικογενειών παρανόμως διαμενόντων, με στέγαση παιδιών όταν η μητέρα πρέπει να συλληφθεί, προβλήματα με ασυνόδευτους ανήλικους και για όλα αυτά υπάρχει Υπουργική Επιτροπή αποτελούμενη από τους Υπουργούς Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και εργασίας που παρακολουθεί αυτά τα θέματα”, σημείωσε.
Ανακοίνωσε εξάλλου ότι θα γίνει επέκταση κτιρίων στη Μεννόγεια για να μπορούν να διαμένουν εκεί οικογένειες.
Σε άλλη ερώτηση για υπόθεση που είδε το φως της δημοσιότητας για μητέρα που συνελήφθη και ο σύζυγός της αναγκαζόταν να της φέρνει το μωρό τους για να το θηλάζει, ο ΥΠΕΣ εξήγησε ότι όταν η μητέρα συνελήφθη, οι υπηρεσίες δεν γνώριζαν καν ότι είχε μωρό και μόλις έγινε γνωστό, απελευθερώθηκε.

“Συνελήφθη η κυρία από τη Σρι Λάνκα και το πώς ήρθε στην Κύπρο και πώς φτάσαμε να γίνει σύλληψη, είναι μια σειρά παρανομιών, και όταν συνελήφθη ουδείς γνώριζε ότι έχει παιδί και λίγες μέρες μετά ο πατέρας πήρε το παιδί στη Μεννόγεια και διεφάνη ότι υπάρχει μωρό στη μέση, άμεσα την ελευθερώσαμε”, συνέχισε.

Ανέφερε ότι και αυτή η περίπτωση εμπίπτει στις περιπτώσεις που αλλοδαποί δίνουν ελλειπή στοιχεία στις αρχές και δεν δηλώνουν την αλήθεια. “Μετέρχονται όλων των μεθόδων προκειμένου να παραμείνουν στην Κύπρο, συλλαμβάνονται, υποβάλλουν αιτήσεις για άσυλο, ζητούν νομική αρωγή `habeas corpus`, τα πάντα, οτιδήποτε μπορείτε να σκεφτείτε για να παραμείνουν”, ανέφερε ο ΥΠΕΣ.

Ο Υπουργός ζήτησε συνεργασία με τις ΜΚΟ και σημείωσε ότι πρέπει να θεωρείται δεδομένη και η συνεργασία των Αρχών με την Επίτροπο προστασίας δικαιωμάτων του παιδιού.

“Επιδιώκουμε συνεργασία και όχι πόλεμο, δεν μπορεί τα συμφέροντα της βιομηχανίας που υπάρχει σήμερα γύρω από την προάσπιση των δικαιωμάτων των αλλοδαπών να οδηγούν τη Δημοκρατία σε εξευτελισμό, ζητάμε από τις ΜΚΟ και όσους εμπλέκονται σε αυτό το θέμα , συνεργασία”, είπε ο ΥΠΕΣ ανακοινώνοντας ότι τις επόμενες μέρες θα γίνει συνάντηση για συζήτηση των προβλημάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα