Καμία μεταβολή στο Greentree, σύμφωνα με πληροφορίες

21:06 24/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Με την προσέλευση πριν λίγο στο Greentree, του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, για το γεύμα με τους ηγέτες, οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται εισέρχονται στην τελευταία και καθοριστική φάση τους. Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι οι συναντήσεις που έχουν λάβει χώρα σήμερα το πρωί στο Greentree δεν διαφοροποιούν τα πράγματα σε σχέση με τα όσα ελέχθησαν χθες βράδυ και από τον ειδικό σύμβουλο Αλεξάντερ Ντάουνερ και από ε/κ και τ/κ πηγές.

Ε/κ πηγή μας είπε ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν έχουν ακόμη

δώσει κάποια ένδειξη επί των προθέσεών τους κι ενδεχομένως αυτό να γίνει μετά την έλευση του γενικού γραμματέα. Η ίδια πηγή χαρακτήρισε τις πρωινές επαφές, «συναντήσεις αναμονής», λέγοντας ότι από τις τοποθετήσεις των ανθρώπων του γενικού γραμματέα, που χαρακτηρίζονται
«μετρημένες» απουσίαζαν αναφορές περί του χρόνου που τελειώνει.

Εκτίμησε επίσης ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα αναζητήσουν τρόπους να προχωρήσουν παρακάτω.

Οι συζητήσεις εστιάστηκαν και σήμερα στα γνωστά κεφάλαια, της διακυβέρνησης, της ιθαγένειας και περιουσιακού/εδαφικού, χωρίς κι εδώ να υπάρχει κάτι νεότερο από τουρκοκυπριακής πλευράς.

Αξιωματούχος του ΟΗΕ είπε ότι διακατέχει ανυπομονησία τα Ηνωμένα Εθνη, διευκρινίζοντας ότι θα ήθελαν από τις απογευματινές συναντήσεις να προκύψει συγκεκριμένη πρόοδος στα ζητήματα που συζητούνται. Ωστόσο για την επόμενη κίνηση, θεωρούσε ότι είναι πρόωρο να προβλεφτεί.

Οι χωριστές επαφές των αξιωματούχων και εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ με τις δύο πλευρές ήταν μάλλον διερευνητικού χαρακτήρα. Οι άνθρωποι του ΟΗΕ μετέφεραν κάποιες ιδέες της μίας πλευράς στην άλλη, προσθέτοντας κατά περίπτωση σ’ αυτές και τη δική τους τροφή για σκέψη. Από το πήγαινε – έλα δεν διαπιστώνονται μετακινήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Η πρωινή συνάντηση που ξεκίνησε στις 9 το πρωί αναλώθηκε περισσότερο στις επαφές των συμβούλων των ηγετών με τους εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών και ακολούθησαν δύο χωριστές διαδοχικές συναντήσεις των κ.κ. Ντάουνερ και Πάσκοε με την τουρκοκυπριακή και στη συνέχεια την ελληνοκυπριακή αντιπροσωπεία.

Ο γενικός γραμματέας αναμένεται να προσέλθει στο Greentree για το γεύμα, γύρω στη 1:15 τοπική ώρα και θα παραμείνει μέχρι τις 6 το απόγευμα. Ενώ το βράδυ θα παραθέσει δείπνο στους ηγέτες και τις συζύγους τους.

Να σημειώσουμε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει επίσημες δηλώσεις από ε/κ πλευρές στα διάφορα θέματα που προέκυψαν στις τελευταίες 48 ώρες και σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους δεν πρόκειται να γίνουν μέχρι την ολοκλήρωση των συναντήσεων και τη δήλωση του γγ.

Keywords
Τυχαία Θέματα