Ικανοποίηση Διαμαντούρου για αλλαγές στο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης της ΕΕ

12:32 18/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την ικανοποίηση του εξέφρασε από το Στρασβούργο, ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής Νικηφόρος Διαμαντούρος, για το γεγονός ότι, ύστερα από παρεμβάσεις του, η Κομισιόν συμφώνησε να επανεξετάσει και να θέσει άμεσα σε εφαρμογή το “Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης”, που στόχο έχει να προφυλάξει τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από πρόσωπα ή επιχειρήσεις, που θεωρούνται ότι συνιστούν απειλή.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Διαμαντούρος, το “Σύστημα

Εγκαιρης Προειδοποίησης”, αποτελείται από μια βάση δεδομένων που περιέχει τα ονόματα των προσώπων ή των εταιρειών, για τα οποία εκτιμάται ότι συνιστούν απειλή για τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Είναι ένα σημαντικό μέσο για την προστασία των κονδυλίων της ΕΕ και λειτουργεί προς το συμφέρον των Ευρωπαίων πολιτών, επιτρέποντας στους αξιωματούχους της ΕΕ να ελέγχουν, μεταξύ άλλων, αν υπάρχουν βάσιμες υποψίες για απάτη, ανάμεσα στους συμμετέχοντες σε μία πρόσκληση υποβολής προσφορών στην Ευρωπαϊκή Ενωση.”
Με την επανεξέταση του τρόπου λειτουργίας αυτού του Συστήματος, ωστόσο, συμπλήρωσε ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής, θα εξασφαλισθεί ότι, η κοινοποίηση των στοιχείων των “υπόπτων για απάτη”, θα γίνεται κατόπιν ενδελεχούς έρευνας και σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο Χάρτης για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα της ΕΕ.

Από τη στιγμή που κάποιο πρόσωπο ή εταιρία, στοχοποιείται από το Σύστημα Εγκαιρης Προειδοποίησης, ότι ενδέχεται να αποτελεί απειλή για τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ, θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να διαμαρτυρηθεί ή να ασκήσει έφεση κατ’ αυτής της απόφασης, κατέληξε ο κ. Διαμαντούρος.

Keywords
Τυχαία Θέματα