Η Ζαμβία στηρίζει τις προσπάθειες των ΗΕ για λύση του Κυπριακού

11:43 16/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τη συνεχή υποστήριξη της Ζαμβίας στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για ειρηνική επανένωση της Κύπρου, εξέφρασε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ο νέος Ύπατος Αρμοστής της Δημοκρατίας της Ζαμβίας, με έδρα τη Ρώμη, Frank Mutubila, κατά την επίδοση των διαπιστευτηρίων του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Παράλληλα, ο νέος Υπατος Αρμοστής μετέφερε και την επιθυμία της χώρας του να αναπτύξει περαιτέρω τις σχέσης της με την Κύπρο, ιδιαίτερα

στον τομέα της οικονομίας.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε πως πρώτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης υπήρξε και παραμένει η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, για επίτευξη μιας βιώσιμης και αμοιβαία αποδεκτής λύσης στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΣΑ και τις αρχές και αξίες στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Για την οικονομία, ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση εργάζεται πολύ σκληρά, έχοντας υιοθετήσει μια σειρά μέτρων για την αναδιάρθρωση και ανάκαμψή της οικονομίας.

Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο κ. Mutubila ανέφερε ότι η Κυβέρνηση της Ζαμβίας προσβλέπει στο να αναπτύξει περαιτέρω τις ήδη θερμές διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, ιδιαίτερα στον τομέα της οικονομίας. Για τον λόγο αυτό, πρόσθεσε, ελπίζω η διαπίστευση μου ως Ύπατος Αρμοστής, με έδρα εκτός Κύπρου, θα δράσει ως καταλύτης για την προώθηση των διμερών οικονομικών σχέσεων Ζαμβίας – Κύπρου.

Στη συνέχεια, ο κ. Mutubila εξέφρασε την εκτίμηση της Κυβέρνησης του στην υποστήριξη που παρέχει η Κύπρος στη χώρα του, ιδιαίτερα στον τομέα της εκπαίδευσης. «Οι υποτροφίες που προσφέρονται σε σπουδαστές από τη Ζαμβία χαίρουν εκτίμησης στη χώρα αφού η εκπαίδευση αποτελεί πυλώνα για την ανάπτυξη οποιασδήποτε χώρας», είπε προσθέτοντας πως η χώρα του προσβλέπει στην επέκταση της παραχώρησης υποτροφιών ώστε να συμπεριληφθούν και άλλοι υπήκοοι της Ζαμβίας οι οποίοι μπορεί να μην κατοικούν στην Κύπρο, αλλά θα ήθελαν να σπουδάσουν στην Κύπρο.

Ο κ. Mutubila εξέφρασε την πεποίθηση ότι, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει, ο λαός της Κύπρου είναι αποφασισμένος να δουλέψει σκληρά για να αντιμετωπίσει τις οδυνηρές συνέπειες της αναδιάρθρωσης της οικονομίας. Αυτό μπορεί να αποδοθεί, πρόσθεσε, στην ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, η οποία δημιουργεί νέα ώθηση για συνεργασία μεταξύ κυπριακών και ξένων επιχειρήσεων, περιλαμβανομένων και επιχειρήσεων από τη Ζαμβία.

Τέλος, αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Mutubila είπε ότι θα ήθελε να διαβεβαιώσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη συνεχή υποστήριξη της χώρας του στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για ειρηνική επανένωση της Κύπρου, προς όφελος του λαού της, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, του Διεθνούς Δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού σημείωσε ότι οι δυο χώρες έχουν μια μακρά ιστορία φιλικών διμερών σχέσεων ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κοντά στην αφρικανική ήπειρο, καταβάλλει συνεχώς προσπάθειες για την ενίσχυση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αφρικανική Ένωση.

Αναφερόμενος στην κατάσταση της οικονομίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η άφιξή του νέου Υπάτου Αρμοστή συμπίπτει με μια πολύ δύσκολη περίοδο στην ιστορία της Κύπρου. «Παρά τις οικονομικές δυσκολίες με τις οποίες οι Κύπριοι είναι αντιμέτωποι τώρα, δουλεύουμε πολύ σκληρά, έχοντας υιοθετήσει μια σειρά μέτρων για την αναδιάρθρωση και ανάκαμψη της οικονομίας μας», σημείωσε.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «πρώτη μας προτεραιότητα υπήρξε πάντοτε και παραμένει η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, στο πλαίσιο της Αποστολής Καλών Υπηρεσιών του, προκειμένου να επιτευχθεί μια βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή λύση στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και αξίες στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Πρόσθεσε ότι ο πρόσφατος διορισμός από την Κυβέρνηση διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής κοινότητας καταδεικνύει τη δέσμευσή μας για μια προσεκτική προετοιμασία για επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων και τονίζει τις προσπάθειές μας για επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, σε μια επανενωμένη Κύπρο με ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον για όλους τους πολίτες της.

Keywords
Αναζητήσεις
www.zamviya.bra
Τυχαία Θέματα