Η υπόταση ίσως προκαλεί εγκεφαλική ατροφία

12:02 19/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τα άτομα που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα και έχουν χαμηλότερη του φυσιολογικού αρτηριακή πίεση του αίματος, ίσως διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικής ατροφίας, σύμφωνα με ολλανδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Neurology.

Η εγκεφαλική ατροφία, ο θάνατος των εγκεφαλικών κυττάρων ή συνδέσεων μεταξύ των κυττάρων μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση νόσου Αλτσχάιμερ ή άνοιας στους συγκεκριμένους ασθενείς. Αντίθετα, όμοιοι ασθενείς με υπέρταση μπορεί να επιβραδύνουν την εγκεφαλική ατροφία μειώνοντας την αρτηριακή τους πίεση.

Η αρτηριακή πίεση διακρίνεται

σε συστολική, δηλαδή η πίεση που ασκεί το αίμα όταν κινείται μέσω των αρτηριών, και η διαστολική, που αντικατοπτρίζει την πίεση στις αρτηρίες μεταξύ των καρδιακών παλμών. Φυσιολογική αρτηριακή πίεση για τους ενήλικες νοείται όχι πάνω από 120/80 mm Hg.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου VU του Άμστερνταμ θεώρησαν ως φυσιολογική διαστολική πίεση τις τιμές μεταξύ 70 και 90 mm Hg, ενώ κάτω από 70 mm Hg θεωρήθηκε χαμηλή.

Για να παρατηρήσουν τι αλλαγές φέρνει η αρτηριακή πίεση στην….

Διαβάστε περισσότερα…

Keywords
Τυχαία Θέματα