Η Βουλή ζητά να διαφυλαχθούν οι σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας

21:06 27/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Με ψήφισμα που υιοθέτησε κατά πλειοψηφία η Βουλή των Αντιπροσώπων, ενόψει και της αναμενόμενης τοποθέτησης των μελών του ΟΗΕ στη Γενική Συνέλευση του διεθνούς οργανισμού κατά της Ρωσίας αναφορικά με την κρίση στην Κριμαία, καλεί την Κυβέρνηση να διαφυλάξει τις σχέσεις της Κύπρου με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Την υιοθέτηση του ψηφίσματος υπερψήφισαν οι 30 παρόντες Βουλευτές των

κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΚΣ ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ, Κινήματος Οικολόγων και Συμμαχίας Πολιτών. Εναντίον ψήφισε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ρίκκος Μαππουρίδης, ενώ οι υπόλοιποι (15) παρόντες Βουλευτές του ΔΗΣΥ τήρησαν αποχή.

Το ψήφισμα είναι προϊόν σχεδίου ψηφίσματος των κοινοβουλευτικών ομάδων ΑΚΕΛ-Αριστερά- Νέε Δυνάμεις, του ΔΗΚΟ, του ΚΣ ΕΔΕΚ και της Συμμαχίας Πολιτών.

Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι επειδή η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών προωθεί την έγκριση ψηφίσματος για τις εξελίξεις στην Κριμαία, η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπενθυμίζοντας ότι η Ρωσία υπήρξε παραδοσιακός υποστηρικτής των δικαίων του κυπριακού λαού και συμπαραστάτης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε κρίσιμες στιγμές της ιστορίας της, επισημαίνοντας ότι ενδεχόμενη στήριξη από πλευράς της κυπριακής Κυβέρνησης του πιο πάνω ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών επηρεάζει ζωτικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και θέτει σε κίνδυνο τις πολύτιμες σχέσεις της Κύπρου με τη Ρωσική Ομοσπονδία, με ψήφισμά της καλεί την εκτελεστική εξουσία να μην προβεί σε ενέργειες, περιλαμβανομένων και ενεργειών σε διεθνείς οργανισμούς, που θα διασαλεύσουν τις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Μετά την ψηφοφορία ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου τόνισε ότι το σύνολο των μελών της Βουλής συμφωνεί ότι η χρήση δύο μέτρων και δύο σταθμών από μέρους της διεθνούς κοινότητας αναφορικά την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και ενόψει του γεγονότος ότι στην Κύπρο για 40 χρόνια παραβιάζεται η εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και το διεθνές δίκαιο, συνιστά υποκριτική στάση της διεθνούς κοινότητας.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, αφού ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες μέλος της ΕΕ, παρατήρησε ότι βρισκόμαστε ενώπιον πολύ λεπτών διπλωματικών ισορροπιών. Πρόσθεσε ότι ο ΔΗΣΥ, συνυπολογίζοντας το καλώς νοούμενο συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν μπορεί να υπερψηφίσει το σχέδιο ψηφίσματος και θα απέχει της ψηφοφορίας.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης, αφού διατύπωσε τη θέση ότι πρέπει να διαφυλαχθούν ως κόρη οφθαλμού οι σχέσεις της Κύπρου με τη Ρωσία, είπε ότι η Ρωσία έχει παραγκωνιστεί σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ότι προηγήθηκε πλήγμα στις σχέσεις με τη Ρωσία λόγω των αποφάσεων του Γιούρογκρουπ, προειδοποίησε για ενδεχόμενες πολύ αρνητικές συνέπειες από διασάλευση των ρωσο- τουρκικών σχέσεων.

Από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, πριν το σχέδιο ψηφίσματος τεθεί σε ψηφοφορία, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος παρατήρησε ότι από κυβερνητικής πλευράς ακολουθείται μία μονόπλευρη και μονοδιάστατη προσέγγιση επί του ζητήματος της Κριμαίας, με γνώμονα και πάλι την πολιτική του «καλού παιδιού» έναντι των ΗΠΑ. Πρόσθεσε ότι το ΔΗΚΟ θεωρεί πως η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη της το διαχρονικό και σημαντικό ρόλο της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Υπενθυμίζοντας ότι αυτή η χώρα μάς στήριξε σε όλες τις κρίσιμες ψηφοφορίες που αφορούσαν το Κυπριακό, είπε ότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που χάρη στη Ρωσία αποτράπηκαν σχεδιασμοί άλλων χωρών, που στρέφονταν εναντίον των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού Ελληνισμού, με πιο ηχηρό παράδειγμα, το βέτο για το Σχέδιο Ανάν.

Αφού ανέφερε ότι προέχουν τα συμφέροντα της πατρίδας μας και η διατήρηση διαχρονικών και πολύτιμων φιλικών σχέσεων κάλεσε την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της έναντι της Ρωσίας και να μην προβεί σε ενέργειες περιλαμβανομένων και ενεργειών σε Διεθνείς Οργανισμούς που θα διασαλεύσουν τις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας ανέφερε ότι το Κίνημα θα υπερψηφίσει το σχέδιο ψηφίσματος για να ενισχύσει τη στάση που θα τηρήσει η Κυβέρνηση ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Πρόσθεσε ότι πρέπει να αποφευχθούν χειρισμοί που θέτουν σε κίνδυνο της ρωσο- κυπριακές σχέσεις.

Ανέφερε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία είναι η μόνη χώρα που μας υποστήριξε στις δύσκολες ώρες που διήλθε το Κυπριακό, και πρόσθεσε ότι το τελευταίο διάστημα οι χειρισμοί τείνουν να τραυματίσουν τις σχέσεις με τη Ρωσία, ενώ κάλεσε την Κυβέρνηση να προστατεύσει τις σχέσεις με τη Ρωσία.

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης παρατήρησε ότι «ως μικρή χώρα, ότι και να κάνουμε στην υπόθεση με την κρίση στην Κριμαία θα είναι λάθος».

Είπε ότι θα αποτελούσε αχαριστία για τον οποίο πολιτικό, σε όποια παράταξη και να ανήκει, να αγνοήσει τη στήριξη που παρείχε στην Κυπριακή Δημοκρατία διαχρονικά η Ρωσία.

Ο κ. Συλλούρης απηύθυνε έκκληση να μην μεταφερθεί το ζήτημα σε εσωτερική αντιπαράθεση, και είπε πως θέλει να πιστεύει ότι η Ρωσία θα λάβει σοβαρά υπόψη τη στάση του κυπριακού κοινοβουλίου, όταν το κοινοβούλιο της θα καθορίσει τα εχθρικά προς τη Ρωσία κράτη.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι η στάση της διεθνούς κοινότητας και το ψήφισμα που επιχειρείται από το Συμβούλιο Ασφαλείας εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι άδικο, υποκριτικό και ψεύτικο.

Πρόσθεσε ότι εάν ήθελαν να επιβάλουν κυρώσεις με επίκληση του διεθνούς δικαίου, θα έπρεπε αυτές να επιβληθούν σε όλες τις χώρες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, επιβάλλοντας ταυτόχρονα κυρώσεις και εναντίον της Τουρκίας.

Ο κ. Περδίκης είπε πως δεν διακρίνει τον όποιο λόγο για τον οποίο θα πρέπει η Κυβέρνηση να συνταυτισθεί με «το κολλέγιο των υποκριτών».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, παρατήρησε ότι η Κύπρος ως θύμα παραβίασης του διεθνούς δικαίου, βιώνει την κατοχή και την παραβίαση της εδαφικής της ακεραιότητας. Είπε ακόμα ότι η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων θα έπρεπε να καυτηριάσει την παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Πρόσθεσε ότι η επίκληση των αρχών του διεθνούς δικαίου αποτελεί το λάβαρο του αγώνα μας.

Είπε ακόμα ότι αναγνωρίζουμε την οικονομική και την πολιτική στήριξη που παρείχε και παρέχει η Ρωσική Ομοσπονδία και ότι συμπαρατασσόμενοι με τη διεθνή κοινότητα και υπεραμυνόμενοι του διεθνούς δικαίου θα στείλουμε ισχυρό μήνυμα και για το σεβασμό του διεθνούς δικαίου στην Κύπρο. Παρατήρησε επίσης ότι δεν θα πρέπει «να προσπαθούμε να καταγράψουμε πόντους στο εσωτερικό» με ζητήματα που άπτονται του διεθνούς δικαίου.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης, αφού ανέφερε ότι ουδείς αμφισβητεί το διεθνές δίκαιο, ουδείς αντιτίθεται στην καταδίκη των παραβιάσεων των αρχών του διεθνούς δικαίου, είπε πως ουσιαστικά στην Ουκρανία επισυνέβη με εμπλοκή των ΗΠΑ και στήριξη της ΕΕ «πραξικοπηματική ανατροπή» του εκλεγέντος Πρόεδρου. Ο κ. Λουκαϊδης ανέφερε πως η εντύπωση που είχε αποκομίσει η πολιτική ηγεσία είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα τηρούσε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ουδετερότητα. Καταλήγοντας, επανέλαβε την ανάγκη να διαφυλαχθούν οι σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού παρατήρησε ότι στη διεθνή σκηνή οι ισορροπίες είναι λεπτές, χαρακτήρισε αχρείαστο το ψήφισμα από τη Βουλή και συνέστησε να αφεθούν οι χειρισμοί στον Υπουργό Εξωτερικών.

Ο Βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας είπε ότι τα κράτη δεν έχουν φίλους, αλλά συμφέροντα, και ανέφερε πως σε αντίθεση με την Κύπρο, η Ρωσία ως ισχυρή χώρα απάντησε στους σχεδιασμούς, των ιδίων δυνάμεων που οδήγησαν στην καταστροφή της Κύπρου.

Προσθέτοντας ότι στην Κύπρο συντελείται εθνοκάθαρση, την οποία η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί αδρανής, χαρακτήρισε «θεομπαίχτες» αυτούς που στην περίπτωση της Κριμαίας κόπτονται – όπως είπε – για το διεθνές δίκαιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα