Η Βουλή της Κριμαίας ενέκρινε διακήρυξη ανεξαρτησίας

15:43 11/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Το τοπικό κοινοβούλιο της Κριμαίας τάχθηκε με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της υιοθέτησης μιας διακήρυξης για την ανεξαρτητοποίηση της Αυτόνομης Δημοκρατίας αυτής από την Ουκρανία.

Η διακήρυξη, που υποστήριξαν οι 78 από τους 81 βουλευτές που ήταν παρόντες στο κοινοβούλιο, αναφέρει ότι η Κριμαία θα γίνει ανεξάρτητη από την Ουκρανία εάν η πλειοψηφία ψηφίσει υπέρ της απόσχισης από την Ουκρανία και της ένταξης στη Ρωσία στο δημοψήφισμα

της Κυριακής.

Από την άλλη πλευρά, στο Κίεβο η βουλή της Ουκρανίας προειδοποίησε την τοπική βουλή, η οποία ελέγχεται από φιλορωσικές πολιτικές δυνάμεις, ότι αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο διάλυσης εάν δεν ακυρώσει μέχρι αύριο το δημοψήφισμα το οποίο έχει ανακοινώσει ότι θα διεξαχθεί την 16η Μαρτίου για την ένωση της περιοχής με τη Ρωσία.

Στο μεταξύ, η Κριμαία έκλεισε τον εναέριο χώρο της για τις εμπορικές πτήσεις από την υπόλοιπη Ουκρανία, πέντε ημέρες πριν από το δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι Αρχές της Κριμαίας αποφάσισαν να επιτρέπουν μόνο σε εμπορικά αεροσκάφη που προέρχονται από τη Μόσχα να προσγειώνονται στα αεροδρόμια της περιοχής.

Την ίδια ώρα, 24 Ουκρανοί που τραυματίστηκαν στις πρόσφατες βίαιες διαδηλώσεις πρόκειται να μεταφερθούν σε νοσοκομεία της Γερμανίας.

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι επιχειρεί να υπονομεύσει το παγκόσμιο σύστημα ασφαλείας με την εισβολή στην Κριμαία και ανακοίνωσε ότι το Κίεβο θα συγκροτήσει μία νέα εθνοφρουρά από τις τάξεις των βετεράνων του στρατού ως απάντηση στις ρωσικές απόπειρες προσάρτησης της Κριμαίας.

Ο Γιατσενιούκ, ο οποίος την Πέμπτη μεταβαίνει στις ΗΠΑ για συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ενώπιον του κοινοβουλίου ότι η Ουκρανία παραμένει ανοιχτή σε “διαφανείς” διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για να καλλιεργηθεί μία νέα σχέση, στην οποία η Μόσχα θα αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Ουκρανίας και την εδαφική της ακεραιότητα.

Από την άλλη πλευρά, ο ανατραπείς πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς επανέλαβε σήμερα ότι είναι ο νόμιμος πρόεδρος της χώρας και ο ανώτατος διοικητής του στρατού της, λέγοντας πως είναι σίγουρος ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα αρνηθούν να υπακούσουν σε οποιεσδήποτε “εγκληματικές διαταγές”.

Υποστήριξε πως οι προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματισθεί για τις 25 Μαΐου, θα είναι παράνομες και πως θα επιστρέψει σύντομα στο Κίεβο.

Χωρίς να αναφερθεί ρητά στο δημοψήφισμα που προγραμματίζεται για την Κυριακή, ο Γιανουκόβιτς υποστήριξε πως “η Κριμαία αποσπάται” από την Ουκρανία λόγω της πολιτικής των “νεοφασιστών” που ήρθαν στην εξουσία στο Κίεβο.

Ο ανατραπείς πρόεδρος δήλωσε ακόμη πως μια αμερικανική οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία θα ήταν παράνομη, διότι η νομοθεσία των ΗΠΑ δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να προσφέρει βοήθεια σε “συμμορίτες”.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα καλέσουν, σύμφωνα με προσχέδιο απόφασής τους, να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες για να μειωθεί η εξάρτηση των κρατών μελών της από το εισαγόμενο αέριο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας, υπογραμμίζοντας την ανησυχία τους για την επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.

Η Ρωσία είναι ένας από τους βασικούς προμηθευτές για την ΕΕ, στην οποία παρέχει σχεδόν το ένα τρίτο του φυσικού αερίου το οποίο καταναλώνει, ενώ από την Ουκρανία διέρχεται ένα κρίσιμο τμήμα του δικτύου αγωγών για τη μεταφορά του αερίου αυτού.

Ο ΟΑΣΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι οι παρατηρητές του Οργανισμού, οι οποίοι την προηγούμενη εβδομάδα προσπάθησαν χωρίς επιτυχία να περάσουν στην Κριμαία, θα συνεχίσουν την αποστολή τους “στη νότια και την ανατολική” Ουκρανία.

Δεκατέσσερις χώρες-μέλη έχουν μέχρι στιγμής απαντήσει θετικά στο αίτημα των νέων Αρχών της Ουκρανίας για την αποστολή παρατηρητών, η οποία αναμένεται να διαρκέσει ως την Κυριακή.

Οι άοπλοι παρατηρητές προσπάθησαν να περάσουν τρεις φορές στην Κριμαία σε μια προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση, όμως κάθε φορά του εμπόδιζαν ένοπλοι να εισέλθουν σε έδαφος της ουκρανικής αυτής χερσονήσου.

Εξάλλου το Σάββατο δέχθηκαν και προειδοποιητικά πυρά από φιλορώσους ενόπλους.

Keywords
Τυχαία Θέματα