Η Βουλή τιμά την επέτειο της θυσίας του Γρηγόρη Αυξεντίου

19:26 7/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Με μονόλεπτη σιγή ως ελάχιστη απόδοση τιμής στον ήρωα και με προ ημερησίας διατάξεως αναφορά του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γιαννάκη Ομήρου, η Ολομέλεια του νομοθετικού σώματος τίμησε σήμερα το απόγευμα την επέτειο της θυσίας του ήρωα της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου.

“Πριν μπούμε στην ημερήσια διάταξη”, δήλωσε ο κ. Ομήρου, απευθυνόμενος στους Βουλευτές και τους παρευρεθέντες στη σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας, “θα ήθελα, εκ

μέρους του σώματος, να αναφερθώ στην επέτειο της θυσίας ενός από τους μεγαλύτερους ήρωες του κυπριακού αγώνα, του Γρηγόρη Αυξεντίου”.

“Την περασμένη Κυριακή”, είπε ο κ. Ομήρου “συμπληρώθηκαν 56 έτη από την ηρωική θυσία του Σταυραετού του Μαχαιρά, στις 3 Μαρτίου 1957. Κυριακή ήταν και τότε, όταν `ο Γρηγόρης` πυρπόλησε `το κυπαρίσσι του`, σύμφωνα με τους στίχους του Παντελή Μηχανικού και `ο μαύρος δείχτης του κυπαρισσιού` χοροπηδούσε `ολόλαμπρος, φωτιά και φλόγα` “.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, “η ηρωική μορφή του Γρηγόρη Αυξεντίου ενέπνευσε τους αγωνιστές τότε, αλλά συνεχίζει και σήμερα να εμπνέει το λαό μας, με τους αγώνες του και την πίστη του στην ελευθερία της Κύπρου και την προσήλωσή του στα πανανθρώπινα ιδανικά”.

Keywords
Τυχαία Θέματα