Η Βουλή πάγωσε τις προσλήψεις στα 3 δημόσια Πανεπιστήμια

17:42 12/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Μετά από μακρά και έντονη συζήτηση, η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ψήφισε σε νόμους τις προτάσεις νόμου για πάγωμα των προσλήψεων στα τρία δημόσια Πανεπιστήμια ( Πανεπιστήμιο Κύπρου, ΤΕΠΑΚ και Ανοικτό) για θέσης πρώτου διορισμού και προαγωγής και στις περιπτώσεις που έχουν οριστεί συνεντεύξεις υποψηφίων.

Αρχικά ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ

Νίκος Κατσουρίδης ζήτησε αναβολή στη συζήτηση και ψηφοφορία, αίτημα το οποίο μετά από αλλεπάλληλες αντεγκλήσεις τέθηκε σε ψηφοφορία και απορρίφθηκε με 16 ψήφους υπέρ και 28 εναντίον.

Κατά τη συζήτηση ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου κάλεσε τους Βουλευτές να αποφεύγουν από το βήμα της Ολομέλειας να συζητούν τη νομιμότητα ή τη συνταγματικότητα των νομοθετημάτων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Νίκος Τορναρίτης, τοποθετούμενος κατά της αναβολής, είπε ότι δεν υπάρχει περιθώριο αναβολής καθώς οι προτάσεις νόμου αφορούν θέσεις για την πλήρωση των οποίων οι διαδικασίες είχαν αρχίσει πριν την ψήφιση του Προϋπολογισμού, προσθέτοντας ότι εάν δεν ψηφιστούν σε νόμους, τα τρία Πανεπιστήμια θα προχωρήσουν στην πλήρωση τους χωρίς να γίνει προηγούμενα ο κοινοβουλευτικός έλεγχος.

Ανέφερε ότι πρόκειται για πολύ περισσότερες των δύο θέσεων και ανέφερε πως για αυτές τις θέσεις κατά τη συζήτηση των προτάσεων από την Επιτροπή Παιδείας η ΠΕΟ και η ΕΔΟΝ έδωσαν μάχη.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι «είμαστε μικρότεροι των περιστάσεων, δεξιοί και αριστεροί», προσθέτοντας ότι «ξέρουμε να προσλαμβάνουμε και να προάγουμε την ώρα που είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να μας αφήσει η Τρόικα».

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος ζήτησε να διευκρινισθεί πως η Τρόικα είναι εδώ μετά από υποβολή αιτήματος εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Κατσουρίδης αρχικά αναφέρθηκε σε κάποιο Βουλευτή, που είχε πει «δυστυχώς που δεν ήρθε νωρίτερα η Τρόικα» και προσθέτοντας ότι δεν κινδυνεύει από δύο θέσεις η κυπριακή οικονομία ανέφερε ότι δεν ανέχεται από κανένα την υποτίμηση της νοημοσύνης.

Είναι πρόβλημα που καλέσαμε την Τρόικα, συνέχισε ο κ. Κατσουρίδης, λέγοντας ότι υπάρχουν κάποιοι που εξαφάνισαν εκατομμύρια από τον τόπο και προσθέτοντας ότι τη δήλωση για τη δυστυχή καθυστέρηση στην κάθοδο της Τρόικας έκανε η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης είπε πως τα νομοθετήματα αυτά μπορεί να είναι παράνομα, ενώ ο Βουλευτής του ιδίου κόμματος Αριστος Δαμιανού ανέφερε ότι είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι οδηγήθηκαν προς ψήφιση νομοθετήματα στα οποία εξέφρασαν τη διαφωνία τους όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ενώ και τα τρία Πανεπιστήμια δήλωσαν ότι θα επηρεαστεί η εύρυθμη λειτουργία τους.

Η κ. Κυριακίδου, παίρνοντας το λόγο, είπε ότι ζήτησε όπως το πάγωμα των θέσεων για τις οποίες άρχισαν οι διαδικασίες πλήρωσης πριν την ψήφιση του Προϋπολογισμού να είναι γενικό και να ισχύσει για όλη τη δημόσια υπηρεσία. Πρόσθεσε πως επί αυτού ανέφερε ότι δυστυχώς δεν ήταν νωρίτερα ε

Keywords
Τυχαία Θέματα