Η Βουλή καλείται να περάσει νομοθέτημα για ΑΠΕ αλλιώς η ΚΔ θα πληρώσει πρόστιμο στην ΕΕ

17:34 10/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Βουλή των Αντιπροσώπων καλείται μέχρι και την 26η Σεπτεμβρίου να ψηφίσει άμεσα εναρμονιστικό νομοθέτημα για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) που καταχρηστικώς το κράτος το κρατούσε για τρία ολόκληρα χρόνια με αποτέλεσμα η Κυπριακή Δημοκρατία να βρίσκεται ενώπιον επιβολής αυστηρού προστίμου – 11,500 χιλιάδων ευρώ την ημέρα με αναδρομική ισχύ από το 2010, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου Λευτέρης Χριστοφόρου.

Σε δηλώσεις του μετά από συνεδρία της Επιτροπής για το θέμα, ο κ. Χριστοφόρου είπε πως για μια ακόμη φορά καταγγέλλουμε την ολιγωρία, αδιαφορία και την γραφειοκρατική νοοτροπία του κυπριακού κράτους, του να κατακρατεί ένα σημαντικό νομοθέτημα για την προώθηση των ΑΠΕ κινδυνεύοντας μάλιστα να επιβληθούν πρόστιμα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

«Για εμάς πολιτικά και νομοθετικά θεωρείται πραγματικά πράξη απαράδεκτη και καταδικαστέα και θα καλέσουμε τις υπηρεσίες του κράτους να ανταποκρίνονται άμεσα σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με το δημόσιο όφελος και συμφέρον», σημείωσε.

Αυτό το μήνυμα, συνέχισε, στέλλουμε ως Επιτροπή Εμπορίου κι αυτά που γνώριζαν κάποιοι να κατακρατούν στα συρτάρια είτε νομοθετήματα είτε πολιτικές είτε προώθηση ζητημάτων που έχουν να κάνουν με μικρά και μεγάλα έργα για τον τόπο πρέπει να το ξεχάσουν.

«Για μια ακόμη φορά αποδείχτηκε όσον αφορά τις αδειοδοτήσεις μεγάλων έργων για ΑΠΕ, ότι ενώπιον μας υπάρχει το γνωστό σινικό κυπριακό γραφειοκρατικό κράτος που παρεμποδίζει την ανάπτυξη, ιδιαίτερα καταγράφηκαν με πολύ αρνητικό τρόπο οι δολιχοδρομίες που υπάρχουν για να μπορέσεις να εκδώσεις άδειες ειδικά από την Πολεοδομία αλλά και από άλλες υπηρεσίες οι οποίες εμπλέκονται», σημείωσε.

Απαιτούμε συνέχισε, όπως για το θέμα της εγκατάστασης ΑΠΕ που κατευθείαν θα ωφελήσουν τον Κύπριο πολίτη, την κυπριακή οικονομία και την επιχειρηματική δράση και το άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας να υπάρχει ουσιαστικά μια μόνο υπηρεσία η οποία θα αδειοδοτεί τα μεγάλα και μικρά έργα που έχουν να κάνουν με τις ΑΠΕ.

Ταυτόχρονα, σημείωσε, με την ψήφιση του νομοθετήματος τίθενται συγκεκριμένοι όροι και χρονοδιαγράμματα από το 2020 η Κύπρος να καλύψει τον στόχο του 13% στις ΑΠΕ και το 10% όσον αφορά την χρήση ΑΠΕ για την αυτοκίνηση και μεταφορές.

Εμείς θεωρούμε, είπε ο κ. Χριστοφόρου, ότι είναι η ώρα να εξετάσουμε και την ηλεκτροκίνηση και την υγραεροκίνηση και θέσαμε ως Επιτροπή προς το Υπουργείο Εμπορίου επιτακτικά το χρονοδιάγραμμα μέχρι τέλος του χρόνου να υπάρχει δυνατότητα να θεσμοθετήσουμε και να ψηφίσουμε το συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο που θα επιτρέπει την χρήση υγραερίου για την αυτοκίνηση. Αυτό, σημείωσε, Θα έχει σημαντικό όφελος και για το κράτος και για το περιβάλλον.

«Θεωρούμε ότι σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και τεράστιων οικονομικών προβλημάτων που οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος είναι και συνεχίζουν να παραμένουν στα ύψη, η τάχιστη εισδοχή ΑΠΕ όχι μόνο για μεγάλα επιχειρηματικά έργα αλλά και στο κάθε σπίτι θα απαμβλύνει από αυτό το τεράστιο κόστος και θα δημιουργήσει και νέα προοπτική ανάπτυξης», συμπλήρωσε.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Αγγελος Βότσης σε δηλώσεις του είπε πως για άλλη μια φορά η Βουλή καλείται την υστάτη να φροντίσει ώστε το κράτος να αποφύγει την επιβολή προστίμου 11,500 χιλ. ευρώ την ημέρα γιατί δεν έχει εναρμονιστεί με μια ευρωπαϊκή οδηγία που αφορά τις ΑΠΕ και που έπρεπε να εγκριθεί εδώ και τρία χρόνια.

«Οι διάφορες διαβουλεύσεις μεταξύ των τμημάτων-υπηρεσιών-θεσμών που απασχολούνται με όλα αυτά τα θέματα καθυστέρησαν δυστυχώς για άλλη μια φορά την ψήφιση αυτής της νομοθεσίας και τίθεται ενώπιον της Βουλής το δίλημμα της ψήφισης για να αποφευχθεί το πρόστιμο που θα πληρώσει ο Κυπριακός λαός.

Θέλω να ελπίζω ότι μέχρι την μεθεπόμενη Πέμπτη θα μπορέσουμε να βρούμε εκείνους τους τρόπους ώστε να αποφύγουμε το οποιοδήποτε πρόστιμο για την Κυπριακή Δημοκρατία», πρόσθεσε.

Ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Βαρνάβας Βαρνάβα είπε ότι για ακόμη μια φορά οι ευθύνες της δημόσιας υπηρεσίας μετακυλύονται πάνω στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Είναι αδιανόητο, σημείωσε, νομοσχέδια τα οποία θα έπρεπε να είχαν κατατεθεί ενώπιον της Βουλής και να ψηφιστούν από το 2010, να κατατίθενται τώρα μόνο 15 μέρες πριν επιβληθεί πρόστιμο 11,500 χιλ. ευρώ ημερησίως και με αναδρομικότητα σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η νοοτροπία της Δημόσιας Υπηρεσίας θα πρέπει να σταματήσει και παράλληλα η Βουλή των Αντιπροσώπων πρέπει να στείλει για τελευταία φορά το μήνυμα ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν θα ανεχθεί», είπε.

«Ενώ η πατρίδα μας βιώνει τεράστια οικονομική ύφεση, ενώ η ανεργία καθημερινά ανεβαίνει από την άλλη να βλέπουμε δημόσιες υπηρεσίες στις οποίες έχουν αποταθεί υπηρεσίες είτε εταιρείες για έκδοση αδειών ώστε να προχωρήσουν άμεσα σε έργα ΑΠΕ να μην έχουν εκδώσει άδειες», πρόσθεσε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι τα δύο εναρμονιστικά νομοσχέδια είναι πάρα πολύ σημαντικά γιατί ρυθμίζουν τα πάντα όσον αφορά την προώθηση και χρήση ΑΠΕ και κυρίως την χρήση βιοκαυσίμων στις μεταφορές.

Σημειώνουμε κι εμείς με την σειρά μας, σημείωσε, την πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην ψήφιση των νομοσχεδίων κάτι που δυστυχώς έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην Κυπριακή Δημοκρατία από την ΕΕ και αν δεν τα περάσουμε την μεθεπομένη Πέμπτη θα έχουμε πρόστιμο.

«Η Βουλή βρέθηκε με το πιστόλι στο κρόταφο να πρέπει να συζητήσει ένα νομοσχέδιο των 65 σελίδων σε δύο 24ωρα, να το εγκρίνει, ενώ έπρεπε να είχε έρθει στο Σώμα από το 2010», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα