Η Τρ. Κύπρου Λονδίνου έκλεισε 100 λογαριασμούς πολιτικά εκτεθειμένων

15:05 3/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Εκατό λογαριασμοί πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους ανήκουν σε Κύπριους, έκλεισαν στην Τράπεζα Κύπρου Λονδίνου, στα πλαίσια ελέγχου που άσκησαν τα εποπτικά όργανα της Βρετανίας.

Αυτό επιβεβαίωσε σήμερα ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Βουλευτού του ΑΚΕΛ

Αριστερά Νέες Δυνάμεις Ειρήνης Χαραλαμπίδου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών.

«Ναι, ισχύει», απάντησε ο κ. Δημητριάδης, εξηγώντας ότι στα πλαίσια των ελέγχων που γίνονται για ξέπλυμα η Τράπεζα Κύπρου στο Λονδίνο είχε υποχρεωθεί να κάνει επιθεώρηση για τα λεγόμενα PEPs (Politically Exposed Persons).

Έκαναν αυτή τη διεργασία και κατάληξαν στο να αποφασίσουν να κλείσουν εκατό και πλέον λογαριασμούς πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι στην πλειοψηφία τους οι λογαριασμοί αυτοί ανήκουν σε Κύπριους.

Διευκρίνισε παράλληλα ότι οι λογαριασμοί αυτοί θεωρούνται ως «υψηλού κινδύνου» (high risk).

«Έχω ζητήσει να κατατεθούν τα στοιχεία και γι αυτό το θέμα και αν υπάρχει οποιοδήποτε στοιχείο που θα πρέπει να συζητήσουμε δημόσια θα το κάνουμε», ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Συλλούρης απαντώντας σε ερώτηση, κατά τη διάρκεια δηλώσεων του μετά την συνεδρία της Επιτροπής.

Ερωτηθείς αν μπορεί να γίνεται αυτό και στην Κύπρο, ο κ. Συλλούρης είπε ότι «αυτό δεν το ξέρω, έχουμε συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα την ερχόμενη Τρίτη και θα συζητήσουμε και αυτά τα θέματα».

Στο θέμα αναφέρθηκε σε δηλώσεις της μετά την Επιτροπή και η κ. Χαραλαμπίδου, η οποία είπε ότι οι δικές της αρχικές πληροφορίες ήταν για 150 λογαριασμούς.

«Πρέπει να σας πως ότι οι εποπτικές βρετανικές αρχές έκριναν τους 100 αυτούς λογαριασμούς ως ‘high risk’ ως προς τη νομοθεσία για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι μέσω της Επιτροπής ζήτησε «να κατατεθεί ο κατάλογος των ονομάτων που είχαν τους συγκεκριμένους λογαριασμούς και οι οποίοι έχουν κλείσει και να μας δοθεί επίσης και η χρονική περίοδος, γιατί η πληροφόρηση που έχων είναι ότι είναι καίρια η χρονική περίοδος κατά την οποία ανοίχτηκαν οι εν λόγω λογαριασμοί».

Είπε ακόμη ότι «είχαμε συνάντηση και με το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων τους οποίους ενημερώσαμε για τους 100 αυτούς λογαριασμούς και εξ’ όσων γνωρίζω θα διερευνήσουν κι εκείνοι περαιτέρω το θέμα, όπως λέχθηκε από το λειτουργό του ΤΕΠ».

«Για λόγους διαφάνειας πρέπει να γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί οι 100 που διατηρούσαν τους συγκεκριμένους λογαριασμούς στην Τράπεζα Κύπρου του Λονδίνου ειδικά μετά από την παρέμβαση των βρετανικών εποπτικών αρχών», είπε τέλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα