Η Τουρκία επείγεται να αξιοποιήσει την κρίση για να επιβάλει τους στόχους, δηλώνει ο Γ. Λιλλήκας

18:05 9/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε ότι οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης θα είναι πολύ μικρές και ασήμαντες κοντά στις συνέπειες μιας κακής λύσης στο Κυπριακό, η οποία θα οδηγεί σε ομηρία και ανασφάλεια τον κυπριακό λαό, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα εφαρμόζει σχέδιο για επιβολή της λύσης που θα εξυπηρετεί τους στόχους της μέχρι τις ευρωεκλογές ή την προώθηση της αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

Σε δηλώσεις το απόγευμα σχολιάζοντας τις εξελίξεις σε σχέση με το κοινό ανακοινωθέν για επανέναρξη των συνομιλιών, ανέφερε ότι διαφαίνεται πως η Άγκυρα,

διαδίδοντας πληροφορίες ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία η οποία θα εγκαινιάσει την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων, έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδιο, το οποίο αποσκοπεί να εξυπηρετήσει αυτούς τους στόχους.

Εξήγησε ότι η Άγκυρα άρχισε με τη δημιουργία εντυπώσεων και προσδοκιών στη διεθνή κοινότητα επειδή αποσκοπεί στην εφαρμογή πιέσεων επί της εκ/κ πλευράς με στόχο να αρχίσουν οι συνομιλίες με ένα κείμενο το οποίο θα χαρακτηρίζεται από ασαφείς όρους και πρόνοιες.

«Η άρνηση της δικής μας πλευράς, που είναι επιβαλλόμενη σε αυτή την περίπτωση, θα επιτρέψει στην Τουρκία να εφαρμόσει το παιγνίδι της επίρριψης ευθυνών» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «ο δεύτερος στόχος της Τουρκίας είναι να πετύχει έναρξη διαπραγματεύσεων με ένα συμφωνημένο κείμενο, το οποίο κάθε άλλο παρά θα ξεκαθαρίζει τη βάση και το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού».

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών είπε ότι ο στόχος της Τουρκίας είναι να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες πριν τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών το Μάιο.

Εξήγησε πως εάν η Τουρκία μπορέσει θα επιχειρήσει, μέχρι τότε, να επιβάλει τους στόχους της όπως τους έχει καθορίσει και ξεκαθαρίσει πολλές φορές με δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων, εάν όχι θα εκμεταλλευθεί το νέο αδιέξοδο στο Κυπριακό για να κερδίσει την παρουσία δύο Τ/κ παρατηρητών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε φόβους ότι η Άγκυρα εφαρμόζει το σχέδιο τώρα που βρίσκεται στην Κύπρο ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, προφανώς για να εκμεταλλευθεί τις υπηρεσίες του.

Συνεχίζοντας εξέφρασε την ελπίδα ότι ο κ. Ντάουνερ θα αποφύγει να επαναλάβει την ενέργεια που έκανε στο παρελθόν, καταθέτοντας αυθαίρετα και αυτόβουλα δικό του κείμενο, απόρριψη του οποίου θα μας φέρει σε αντιδιαστολή με τον ΟΗΕ.

Περαιτέρω διατύπωσε τη θέση πως είναι προφανές ότι η Τουρκία επείγεται να αρχίσουν οι συνομιλίες εδώ και τώρα, επειδή θέλει να εκμεταλλευθεί τη μεγάλη ευκαιρία που της προσφέρει η οικονομική κρίση στην Κύπρο και στην Ελλάδα και η κοινωνική εξαθλίωση για να επιβάλει λύση στα μέτρα της.

Ο κ. Λιλλήκας πρόσθεσε πως ταυτόχρονα είναι ξεκάθαρο ότι έναρξη των διαπραγματεύσεων υπό το κράτος των τουρκικών απειλών και εκβιασμών θα εγκλωβίσει τη δική μας πλευρά σε μια διαδικασία, από την οποία θα προκύψουν μόνο δυσμενείς εξελίξεις.

«Οι πιέσεις στην ε/κ πλευρά στο μέσο συνομιλιών, οι οποίες θα αρχίσουν με ασαφές πλαίσιο λύσης, θα είναι αφόρητες και όταν θα έρθει η ώρα ερμηνείας των διφορούμενων εννοιών και όρων που περιληφθούν σε κοινό ανακοινωθέν, η ε/κ πλευρά θα βρεθεί κάτω από τις μεγάλες πιέσεις των συμμάχων της Τουρκίας για να δείξει ‘καλή θέληση’ για να υποχωρώντας και υιοθετώντας τις τουρκικές ερμηνείες», ανέφερε στη συνέχεια.

Κατά τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών μέσα σε τέτοιο περιβάλλον είναι αδύνατο να προκύψει λύση η οποία να ανατρέπει τα κατοχικά δεδομένα και να είναι δίκαιη, σημειώνοντας ότι εάν προκύψει λύση θα είναι μια νέα εκδοχή του σχεδίου Ανάν με ακόμα πιο δυσμενείς όρους για την ελληνική πλευρά.

Δηλώσεις Υπουργού Οικονομικών για Διοικητή Κεντρικής Τράπεζας

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών χαρακτήρισε «τουλάχιστον ατυχείς» τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη στις Βρυξέλες αναφορικά με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη.

Πρόσθεσε ότι οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών στην έδρα της ΕΕ, και οι αναφορές τους σε αστυνομικές έρευνες και εκθέσεις σε βάρος του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, μόνο ζημιά στην κυπριακή οικονομία μπορούν να προκαλέσουν.

Ο Υπουργός Οικονομικών άθελα του πλήττει την αξιοπιστία του θεσμού του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα εμπιστοσύνης προς τους ενδεχόμενους ξένους επενδυτές, οι οποίοι ήδη προσεγγίζουν με ανησυχία και καχυποψία τις εξελίξεις στην Κύπρο.

Ο κ. Λιλλήκας διαμήνυσε στην Κυβέρνηση ότι πρέπει να είναι φειδωλή στις δηλώσεις της προς τους ξένους, παρατηρώντας ότι οι όποιες διαφορές μεταξύ της Κυβέρνησης και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας πρέπει να επιλύονται στην Κύπρο και με κανένα τρόπο δεν πρέπει να μεταφέρονται στο εξωτερικό.

Οι αναφορές στα διεθνή μέσα ενημέρωσης για αστυνομικές έρευνες σε βάρος του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας δεν πλήττουν τον κ. Δημητριάδη, αλλά το κύρος και την αξιοπιστία της Κεντρικής Τράπεζας και του οικονομικού συστήματος στο σύνολο του.

Αξιοποίηση του φυσικού αερίου

Σχολιάζοντας τα δεδομένα όπως φαίνεται να εξελίσσονται στο θέμα της αξιοποίησης των κοιτασμάτων στην ΑΟΖ, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η αξιοποίηση του φυσικού αερίου πρέπει να αποσυνδεθεί από τις δηλώσεις των εταιρειών.

Προσθέτοντας ότι οι εταιρείες έχουν το δικό τους προγραμματισμό αξιοποίησης των γεωτρύπανων που διαθέτουν και των οικονομικών τους δυνατοτήτων, είπε πως εκείνο που επιβάλλεται είναι η Κυβέρνηση να θέσει αυστηρά χρονοδιαγράμματα στις εταιρείες συμπεριλαμβανομένης και της Noble για το χρόνο ολοκλήρωσης των ερευνών για να είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε στην εξόρυξη και εκμετάλλευση του φυσικού μας πλούτου.

«Η Κυβέρνηση για να μπορεί να είναι αυστηρή στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, θα πρέπει και η ίδια να ολοκληρώσει επιτέλους και να ανακοινώσει το σχεδιασμό του τερματικού, αλλά και το πακέτο χρηματοδότησης της ενεργειακής μας υποδομής με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης του τερματικού υλοποίησης», ανέφερε, προσθέτοντας πως μόνο με αυτό τον τρόπο η Κυβέρνηση μπορεί να εξαναγκάσει τις εταιρείες να ανταποκριθούν στα χρονοδιαγράμματα και τα χρονικά πλαίσια που θα θέσει η Κυβέρνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα