Η συνέχιση των περιοριστικών μέτρων διατηρεί την έλλειψη εμπιστοσύνης, είπε ο ΠτΔ στον γαλλικό Τύπο

18:13 14/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η συνέχιση των περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές διατηρεί την έλλειψη εμπιστοσύνης στο σύστημα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, προσθέτοντας ότι οι Κύπριοι αντιλαμβάνονται όλο και περισσότερο ότι έξοδος από το ευρώ θα ήταν καταστροφική.

Στη συνέντευξή του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η Κύπρος

πρέπει τώρα να κοιτάζει μπροστά και ότι η χώρα θα ανταποκριθεί πλήρως στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες και την εμπλοκή του γαλλικού κολοσσού TOTAL, εξέφρασε την ελπίδα πως η γαλλική εταιρεία θα είναι παρούσα σε όλα τα στάδια εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου και είπε ότι η εξεύρεση των υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για την Τουρκία να προχωρήσει στο δρόμο λύσης του Κυπριακού.

Ερωτήθηκε ακόμη και για τις εξελίξεις με το θέμα του κλεισίματος της ΕΡΤ και στο ερώτημα εάν υπάρχει κίνδυνος να γίνει το ίδιο και στην Κύπρο, ο Πρόεδρος είπε ότι τέτοια απόφαση δεν πρόκειται να ληφθεί στην Κύπρο.

Η εφημερίδα στεγάζει την συνέντευξη υπό τον τίτλο «Κύπρος – Ο Πρόεδρος ζητά την άρση του ελέγχου στη διακίνηση κεφαλαίων» και τον υπότιτλο «Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης έγινε δεκτός την Τετάρτη στο Παρίσι από τον Φρανσουά Ολάντ».

Περιοριστικά μέτρα

Ερωτηθείς εάν υπάρχει κίνδυνος πανικού σε περίπτωση απελευθέρωσης της διακίνησης κεφαλαίων, με μαζικές αναλήψεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αφού αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία λόγω των τραπεζικών περιορισμών σημείωσε ότι αν και υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος πανικού όταν βρισκόμαστε σε τραπεζική κρίση, «εκτιμούμε ότι μετά την ανακεφαλαιοποίηση της, η Τράπεζα Κύπρου είναι δυνατή και δεν χρειάζεται υπερβολικό προστατευτισμό».

Υπογράμμισε ότι είναι η συνέχιση αυτών των μέτρων που διατηρεί την έλλειψη εμπιστοσύνης.

ΕΥΡΩ

Ερωτηθείς αναφορικά με την παραμονή της Κύπρου στην ευρωζώνη, ο Πρόεδρος δήλωσε ότι υπεύθυνος της κατάστασης δεν είναι μόνο το ευρώ, αλλά «και οι δικές μας πολιτικές και λάθη του παρελθόντος».

Τόνισε ότι οι Κύπριοι αντιλαμβάνονται όλο και περισσότερο ότι έξοδος από το ευρώ θα ήταν καταστροφική.

Eurogroup

Ερωτηθείς εάν ενόχλησε η στάση της Γαλλίας που υποστήριξε το σχέδιο διάσωσης της κυπριακής οικονομίας, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι η Γαλλία όπως και οι υπόλοιπες χώρες αναγκάστηκαν να αποδεχθούν το σχέδιο που συζητήθηκε μεταξύ το ΔΝΤ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και αυτών από το Eurogroup που συζητούσαν το θέμα.

Τόνισε επίσης ότι τώρα πρέπει να κοιτάζουμε μπροστά και ότι η Κύπρος θα ανταποκριθεί πλήρως στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Αναφορικά με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαιρέτησε την κοινή δήλωση Ολάντ – Μέρκελ και την αλλαγή αντίληψης που φαίνεται να υπάρχει σχετικά με την ανάγκη οικονομικής ανάπτυξης και όχι μόνο λιτότητας.

TOTAL

Αναφερόμενος στη συνάντησή του στο Παρίσι με τον Γενικό Διευθυντή της ΤΟΤΑL Christophe de Margerie, ο Πρόεδρος τόνισε ότι ελπίζει πως η γαλλική εταιρεία θα είναι παρούσα σε όλα τα στάδια εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου και ότι θα ήταν λογικό να ενδιαφερθεί και για το τερματικό υγροποίησης του φυσικού αερίου.

Εκτίμησε ακόμη ότι η εξεύρεση των υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για την Τουρκία να προχωρήσει στο δρόμο λύσης του Κυπριακού, επιτρέποντας και στους Τ/Κ συμπατριώτες μας να επωφεληθούν από το μερίδιό που τους αναλογεί από αυτόν τον πλούτο.

ΕΡΤ

Εξάλλου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ερωτήθηκε και για το κλείσιμο της ΕΡΤ και αν υπάρχει κίνδυνος να γίνει το ίδιο και στην Κύπρο.

Αφού ανέφερε ότι είναι λυπηρό που η ελληνική Κυβέρνηση αναγκάστηκε να λάβει τέτοια απόφαση, υπογράμμισε ότι δεν επιθυμεί να σχολιάσει περισσότερο το θέμα γιατί δεν επιθυμεί την ανάμειξη σε θέματα που αφορούν φίλη Κυβέρνηση της Ελλάδας.

Επισήμανε επίσης ότι τέτοια απόφαση δεν πρόκειται να ληφθεί στην Κύπρο.

Στις δηλώσεις του Προέδρου αναφέρεται η εφημερίδα Le Monde. Η εφημερίδα στεγάζει το δημοσίευμά της με τον τίτλο «O Κύπριος Πρόεδρος ζητά την άρση του ελέγχου των κεφαλαίων».

Στην ηλεκτρονική της έκδοση, η Le Monde, αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Le Figaro και υπογραμμίζει ιδιαίτερα τις δηλώσεις του ΠτΔ αναφορικά με την ανάγκη άρσης των περιοριστικών μέτρων στη διακίνηση κεφαλαίων και στο ότι μετά την αναχρηματοδότηση της, η Τράπεζα Κύπρου είναι υγιής.

Keywords
Τυχαία Θέματα