Η ΠΟΒΕΚ κρίνει ως θετική την συμφωνία για “Επιχειρηματικό Ταμείο”

11:36 10/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Θετική κίνηση θεωρεί η ΠΟΒΕΚ την κατάληξη και υπογραφή της συμφωνίας της Κυβέρνησης με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων για την παραχώρηση 100 εκατομμυρίων ευρώ για την υλοποίηση «Επιχειρηματικού Ταμείου» για την παροχή χρηματοδότησης προς τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΒΕΚ αναφέρει ότι «αν και δεν θα επιλύσει τα σοβαρότατα προβλήματα Χρηματοδότησης- Ρευστότητας των επιχειρήσεων και της αγοράς εντούτοις είναι μια σανίδα σωτηρίας και ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση».

Η Γενική Συνομοσπονδία της ΠΟΒΕΚ αναφέρει

ακόμη, ότι «με βάση τις εμπειρίες του παρελθόντος, που αρκετά εκατομμύρια ευρώ ενώ προορίζονταν να διοχετευθούν προς τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, ποτέ δεν έφθασαν κοντά τους ούτε αξιοποιήθηκαν αυτά τα κονδύλια με σωστό, διαφανή και παραγωγικό τρόπο προς όφελος της Οικονομίας».

Στη συγκεκριμένη περίπτωση του «Επιχειρηματικού Ταμείου» και της πλήρους αξιοποίησης αυτών των Κεφαλαίων η ΠΟΒΕΚ κατέθεσε τις δικές της προτάσεις και εισηγήσεις στην Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της η ΠΟΒΕΚ προτείνει όπως «ο Φορέας υλοποίησης να είναι το ίδιο το Κράτος μέσω ενός χρηματοτραπεζιτικού μηχανισμού ούτως ώστε να διασφαλίζεται με τον καλύτερο τρόπο ο έλεγχος παραχώρησης των δανείων , οι όροι τα κριτήρια και η διαφάνεια».

Προσθέτει ότι «μέσω αυτού του Κρατικού χρηματοταπεζιτικού μηχανισμού μπορεί να γίνουν συνεργασίες και συμφωνίες με τις Εμπορικές τράπεζες και τον Συνεργατισμό».

Η ΠΟΒΕΚ εισηγείται όπως «για την διοχέτευση αυτών των Κεφαλαίων, σε όσο το δυνατό περισσότερες επιχειρήσεις, να δοθεί προτεραιότητα στις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις και το ανώτατο ποσό δανειοδότησης να είναι μέχρι 100 χιλιάδες ευρώ».

Αναφέρει επίσης ότι «δεν θα πρέπει να αποκλειστούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις που μέχρι το 2008 ήταν και βιώσιμες και κερδοφόρες αλλά λόγω της κρίσης τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν κάποια προβλήματα».

Η ΠΟΒΕΚ εκτιμά ότι «σε θέματα εξασφαλίσεων, κριτηρίων και όρων θα πρέπει να αποφευχθούν δαιδαλώδεις διαδικασίες που στο τέλος της ημέρας να καθιστούν την πρόσβαση στην χρηματοδότηση αδύνατη, χρονοβόρα και πρακτικά ασύμφορη για τις μικρές επιχειρήσεις».

Ζητά, επίσης, και την δική της εμπλοκή στην όλη διαδικασία υλοποίησης του σχεδίου για το «Επιχειρηματικό Ταμείο».

Καταλήγοντας η ΠΟΒΕΚ καλεί «την Βουλή και τα Κόμματα πρώτα να ασκήσουν την επιρροή και την πίεση τους για την όσο το δυνατό γρηγορότερη λειτουργία του ‘Επιχειρηματικού Ταμείου’ και δεύτερο την παρακολούθηση, τον έλεγχο διαχείρισης και την αξιοποίηση του όλου προγράμματος».

Keywords
Τυχαία Θέματα