Η ποσοτική χαλάρωση έδωσε χρόνο για τόνωση της ανάπτυξης

10:32 25/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οι πρόσφατες κινήσεις σημαντικών Κεντρικών Τραπεζών (ΕΚΤ, Fed, BoJ) έχουν εξασφαλίσει χρόνο στις Κυβερνήσεις να τονώσουν την ανάπτυξη, αλλά η ευρωπαϊκή κρίση χρέους και άλλοι κίνδυνοι εξακολουθούν να απειλούν την παγκόσμια οικονομία, δήλωσαν αξιωματούχοι της ομάδας των είκοσι πιο αναπτυγμένων οικονομιών του κόσμου (G20).

Σε συνομιλίες που είχαν την Κυριακή στην Πόλη του Μεξικού, οι Υφυπουργοί Οικονομικών και οι Αναπληρωτές Διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών

της G20 συζήτησαν τους κινδύνους στην παγκόσμια οικονομία και ειδικότερα την κρίση χρέους της ευρωζώνης και τους επισιτιστικούς κινδύνους.

Η κρίση χρέους στην ευρωζώνη, η περισυλλογή στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ και η επιβράδυνση της ανάπτυξης στις αναπτυσσόμενες οικονομίες “είναι οι σοβαρότεροι κίνδυνοι στην παγκόσμια οικονομία”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Αναπληρωτής Διοικητής της μεξικανικής Κεντρικής Τράπεζας Μανουέλ Ράμος Φράνσια.

Ο κ. Ράμπος είπε ότι το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αγορά ομολόγων (ΟΜΤ) κρατών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρηματοδότησης και τα προγράμματα αγοράς ομολόγων που ανακοίνωσαν οι Κεντρικές Τράπεζες των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας (Fed και BoJ αντίστοιχα) “έχουν καταστείλει τους κινδύνους τουλάχιστον προσωρινά”.

“Αγοράζει χρόνο, αλλά οι κίνδυνοι είναι εκεί”, είπε, προσθέτοντας ότι στην περίπτωση της Ευρωζώνης, η απόφαση της ΕΚΤ “αποφεύγει προσωρινά την πραγματοποίηση ακραίων κινδύνων οι οποίοι θα μπορούσαν να έχουν συστημικές συνέπειες”.

Οι συνομιλίες στο Μεξικό είχαν στόχο την προετοιμασία για τη σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών και Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της G20 τον Νοέμβριο, την τελευταία σύνοδο υπό την μεξικανική προεδρία. Στη συνέχεια την Προεδρία της G20 αναλαμβάνει η Ρωσία.

Keywords
Τυχαία Θέματα