Η Πορτογαλία αντάλλαξε χρέος της, προετοιμαζόμενη για έξοδο από το μνημόνιο

22:49 3/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Πορτογαλία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι έχει ανταλλάξει ομόλογα αξίας €6,6 δισεκατομμυρίων, τα οποία λήγουν στα επόμενα δύο χρόνια, σε μια κίνηση που προορίζεται για την ελάφρυνση του κόστους χρηματοδότησης της καθώς εξέρχεται το επόμενος έτος από το πρόγραμμα διάσωσης που συμφώνησε με ΕΕ και ΔΝΤ.

Η Πορτογαλία αναμένεται να βγει από το πρόγραμμα τον ερχόμενο Ιούνιο, αλλά αντιμετωπίζει την ανάγκη να αναχρηματοδοτήσει ομόλογα ύψους €27 δισ. που λήγουν τη διετία 2014 και 2015.

Η Υπηρεσία διαχείρισης

του δημόσιου χρέους της χώρας IGCP πρόσφερε για ανταλλαγή τα συγκεκριμένα ομόλογα με άλλα που θα λήγουν τη διετία 2017 και 2018 με υψηλότερα, ωστόσο, επιτόκια δανεισμού.

“Η διαδικασία πήγε καλά. Η Πορτογαλία μείωσε την αποπληρωμή χρέους το 2014 κατά περίπου 2 δισ. ευρώ και το 2015 κατά περισσότερο από 4 δισ. ευρώ”, δήλωσε ο Filipe Silva, στρατηγικός αναλυτής ομολόγων στην Banco Carregosa .

Η Πορτογαλία εξασφάλισε το Μάιο του 2011 δάνειο ύψους 78 δισ. ευρώ από την Τρόικα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι ελεγκτές της Τρόικας θα ξεκινήσουν την Τετάρτη νέα αναθεώρηση των προσπαθειών της Πορτογαλίας να θέσει υπό έλεγχο τα οικονομικά της, πριν από την εκταμίευση της επόμενης δόσης από το δάνειο διάσωσης της.

Keywords
Τυχαία Θέματα