Η πολιτική κρίση αυξάνει το κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας

19:30 17/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την πολιτική κρίση που βιώνει πληρώνει η Πορτογαλία, με το κόστος δανεισμού της χώρας να αυξάνεται την Τετάρτη κατά τη δημοπρασία βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων.

Το Υπουργείο Οικονομικών της Πορτογαλίας άντλησε συνολικά 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,2 δισ. ευρώ αφορούσε ομόλογα, διάρκειας ενός έτους, με επιτόκιο δανεισμού 1,720%.

Το επιτόκιο ήταν αισθητά υψηλότερο από το 1,232% που κατέβαλε η Πορτογαλία στην τελευταία παρόμοια δημοπρασία, στις 15 Μαΐου.

Η ζήτηση για τα ομόλογα μειώθηκε,

αλλά παρ `όλα αυτά υπερκάλυψε 1,8 φορές το αρχικό ποσό των ομολόγων που προσφέρθηκε.

Επίσης το Γραφείο Διαχείρισης Χρέους πώλησε ομόλογα, διάρκειας πέντε μηνών, αντλώντας 300 εκατομμύρια ευρώ, με επιτόκιο 1,045%, σε σύγκριση με επιτόκιο 1,041% που κατέβαλε στις 19 Ιουνίου.

Η ζήτηση ανήλθε σε 4,4 φορές το αρχικό ποσό, από 2,5 φορές στην τελευταία αντίστοιχη δημοπρασία.

Η χώρα διασώθηκε από την ΕΕ και το ΔΝΤ, επειδή δεν μπορούσε πλέον να δανειστεί από την αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης λόγω των υψηλών επιπέδων στα οποία ανήλθε το κόστος δανεισμού της, αλλά ποτέ δεν αποσύρθηκε εντελώς από την αγορά για την βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση της.

Το πρόγραμμα διάσωσης θα λήξει τον Ιούνιο του 2014, όταν η Πορτογαλία θα πρέπει να επιστρέψει κανονικά στην αγορά ομολόγων.

Ωστόσο, οι επενδυτές ανησυχούν για την πολιτική κατάσταση στη χώρα, μετά την ανατροπή της δεξιάς Κυβέρνησης συνασπισμού της χώρας από την παραίτηση δύο βασικών Υπουργών στις αρχές του Ιουλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα