Η ΠΕΠ επιτέλεσε αξιοθαύμαστο έργο, λέει ο Αν. ΓΔ του ΥΠΕΣ

20:24 24/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Σε καιρούς χαλεπούς και κάτω από αντίξοες συνθήκες, η Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων (ΠΕΠ) επιτέλεσε και εξακολουθεί να επιτελεί ένα έργο αξιοθαύμαστο, για το οποίο όλοι όσοι υπηρετούν τους σκοπούς της έχουν κάθε δικαίωμα να αισθάνονται υπερήφανοι, είπε ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Κωνσταντίνος Νικολαϊδης.

Σε χαιρετισμό του απόψε στην κοπή της βασιλόπιτας της ΠΕΠ, ο κ. Νικολαϊδης ανέφερε ότι δυστυχώς η τουρκική αδιαλλαξία δεν επέτρεψε μέχρι σήμερα την εξεύρεση μιας συνολικής διευθέτησης

του εθνικού μας ζητήματος.

Παρά τις αντιξοότητες όμως και όπως γνωρίζετε, σημείωσε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει ήδη αναλάβει μια νέα εντατική πρωτοβουλία προώθησης των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ΟΗΕ, με στόχο την επανέναρξη διαπραγματεύσεων για συνολική επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και της διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων. Δεν έχουμε το δικαίωμα μιας νέας αποτυχίας.

Γι’ αυτό, σημείωσε, απαραίτητη προϋπόθεση για την Κυβέρνηση, προκειμένου να ξεκινήσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, είναι η επιβεβαίωση της βάσης και της μεθοδολογίας των συνομιλιών, καθώς και η κατάλληλη, πλήρης και σωστή προετοιμασία.

Εν αναμονή των όποιων εξελίξεων και πιστή στις εξαγγελίες της, η Κυβέρνηση, είπε, δεν αδράνησε αλλά, αντίθετα, προσπαθεί με κάθε τρόπο να αμβλύνει το ανθρώπινο και δυσβάστακτο δράμα των προσφύγων μας. Να μου επιτρέψετε να θίξω ακροθιγώς, και για σκοπούς υπενθύμισης, δύο πτυχές:

Πρώτον, σημείωσε, την αναγνώριση των εκ μητρογονίας εκτοπισθέντων, μια αναγνώριση με την οποίαν αίρεται μια κατάφωρη αδικία που διαρκούσε για δεκαετίες εις βάρος των προσφύγων.

Με βάση την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και του σχετικού Νομοσχεδίου που ψηφίστηκε από τη Βουλή, ανέφερε, αποδίδεται σε όλους τους εκ μητρογονίας εκτοπισθέντες η προσφυγική ιδιότητα και εξασφαλίζεται η επί ίσοις όροις συμμετοχή τους σε όλα ανεξαίρετα τα κυβερνητικά σχέδια που απευθύνονται στους πρόσφυγες.

“Είναι αδύνατο να αρνηθεί οποιοσδήποτε καλόπιστα τόσο τη συμβολική σημασία της απόφασης πλήρους εξίσωσης των εκ πατρογονίας και εκ μητρογονίας εκτοπισθέντων, όσο και την ουσιαστική σημασία, καθ΄ όσον αφορά την απόκτηση προσφυγικής ταυτότητας και ίσης πρόσβασης στα εκάστοτε ισχύοντα στεγαστικά σχέδια”, πρόσθεσε.

Δεύτερον, συνέχισε, την πανεθνική προσπάθεια που καταβάλλεται τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από τα κοινοβουλευτικά κόμματα που μετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο, για την απόδοση κινήτρων σε όλους όσοι έχουν ακίνητη ιδιοκτησία στα κατεχόμενα, ώστε ει δυνατό να μην αισθάνονται την ανάγκη να προσφεύγουν στην ούτω καλούμενη επιτροπή ακίνητης περιουσίας και να ξεπουλούν τις περιουσίες τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα