Η Νέα Ζηλανδία προσβλέπει σε επανάληψη των διαπραγματεύσεων τον Οκτώβριο

13:10 11/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Σε επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό τον Οκτώβριο με στόχο την επίτευξη διαρκούς και δίκαιης λύσης στο Κυπριακό προσβλέπει η Νέα Ζηλανδία. Ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Murray McCully, ο οποίος πρόσφατα πραγματοποίησε επίσκεψη στο νησί για επαφές με την πολιτική ηγεσία, σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ σημειώνει τη σημασία που μπορεί να διαδραματίσει ο εντοπισμός υδρογονανθράκων

στην κυπριακή ΑΟΖ και τα οφέλη για όλους τους Κυπρίους. Αναφέρεται ακόμη στους δεσμούς των δύο χωρών, τη μακροχρόνια υποστήριξη που προσφέρει η Κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας στο Κυπριακό, στη διμερή συνεργασία, αλλά και στην οικονομική κρίση και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος.
Ο κ. McCully αφού εξέφρασε θερμές ευχαριστίες στον Πρόεδρο και την Κυβέρνηση για την υποδοχή της οποίας έτυχε και την θερμή φιλοξενία, σημείωσε ότι μετά την αναχώρησή του από το νησί έχει τώρα μια καλύτερη εικόνα και μπορεί να κατανοήσει καλύτερα την κατάσταση στην χώρα και τις πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις.

Ο κ. McCully βρέθηκε στην Κύπρο στις 20 Ιουνίου και είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Πρόεδρο της Βουλής.
«Η Νέα Ζηλανδία είναι μια φίλη χώρα, έχω τώρα μια πολύ θετική εικόνα για την Κύπρο και το λαό της, αλλά και τις δυνατότητες που έχει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις», σημείωσε ο ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι είναι εντυπωσιασμένος από την αποφασιστικότητα του Προέδρου Αναστασιάδη να κάνει ό,τι περνά από τα χέρι του για ανάκαμψη της οικονομίας και συμμόρφωση με το μνημόνιο.

«Ενημερώθηκα σε βάθος από τον Πρόεδρο για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να βγει η Κύπρος από το αδιέξοδο, να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της κρίσης και να εφαρμόσει το πρόγραμμα διάσωσης που προνοεί για δομικές και θεσμικές αλλαγές όπως συμφωνήθηκαν με την Τρόικα. Εχω εντυπωσιαστεί από την αποφασιστικότητα του Προέδρου να κάνει ό,τι είναι δυνατό και περνά από το χέρι του ώστε να εκπληρωθούν οι όροι του μνημονίου κατά τρόπο δίκαιο και υπεύθυνο», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. McCully.
Πρόσθεσε ότι η Κύπρος πέρασε δύσκολες ώρες, εξέφρασε όμως την πεποίθηση ότι ο λαός της Κύπρου θα τα καταφέρει, θα καταφέρει να ξεπεράσει τις δυσκολίες και ότι η οικονομία θα ανακάμψει, θα επιστρέψει σε συνθήκες σταθερότητας και ευημερίας και θα ανακτηθεί σύντομα η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών. Όπως πρόσθεσε ο ΥΠΕΞ, το εμπόριο μεταξύ Κύπρου-Νέας Ζηλανδίας έχει διατηρηθεί παρά το δύσκολο οικονομικό κλίμα.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. McCully αναφέρει ότι η χώρα του αποφασιστικά και με συνέπεια υποστηρίζει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για τερματισμό της διαίρεσης στην Κύπρο, υπενθυμίζοντας ότι είχε παρουσία με δικό της αστυνομικό απόσπασμα στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ την περίοδο 1964-1967, ενώ και ο ειδικός αντιπρόσωπος των ΗΕ στην Κύπρο τη δεκαετία του 1990, ήταν Νεοζηλανδή (ΣΣ: η Dame Ann Hercus από τον Ιούλιο 1998 μέχρι το Σεπτέμβριο 1999).
Σημειώνει ακόμη ότι η Νέα Ζηλανδία έχει διαρκή παρουσία και δραστηριότητα στο πλαίσιο των ΗΕ και της Κοινοπολιτείας και εκεί στηρίζει όλες τις προσπάθειες και πρωτοβουλίες για επίτευξη λύσης.

«Πιστεύουμε ότι το κλειδί για την επίτευξη ειρηνικής, διαρκούς και δίκαιης λύσης είναι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων μέσω των ΗΕ. Όμως, στο τέλος της ημέρας η επίτευξη αυτής της διαρκούς λύσης βρίσκεται στα χέρια των δύο μερών. Ελπίζουμε να επαναληφθούν οι συνομιλίες τον Οκτώβριο του 2013 και ευελπιστούμε να οδηγήσουν σε μια νέα προσπάθεια και από τις δύο πλευρές ώστε να εξευρεθεί εκείνος ο ικανοποιητικός τρόπος για να προχωρήσουν μπροστά», σημείωσε ο Νεοζηλανδός ΥΠΕΞ.
Αναφορά στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ κάνει ο κ. McCully και στον εντοπισμό υδρογονανθράκων.

Κάνει λόγο για μια σημαντικότατη πηγή πλούτου για το λαό της Κύπρου, σημειώνοντας ότι αυτό φαίνεται να είναι ένας επιπλέον λόγος που πιέζει για τη γρήγορη επίτευξη λύσης και ένα στοιχείο που ενθαρρύνει και τις δύο πλευρές να εργαστούν για πρόοδο σε εκείνους τους τομείς όπου υπάρχουν διαφορές, ώστε όλοι οι Κύπριοι να επωφεληθούν από τον πλούτο αυτό.
Σε σχέση με τις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία των δύο χωρών, ο ΥΠΕΞ της Νέας Ζηλανδίας αναφέρει με έμφαση ότι η Κύπρος είναι ένας πολύτιμος φίλος και υποστηρικτής των συμφερόντων της χώρας του στην ΕΕ. «Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες για τη συνεχιζόμενη στήριξη που προσφέρει η Κύπρος στην χώρα μας όσον αφορά το διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη για να υπάρξει μια εταιρική σχέση συνεργασίας με την ΕΕ», αναφέρει.

Σημειώνει ακόμη ότι αξιωματούχοι των δύο χωρών έχουν συνεργασία και επαφή σε τακτική βάση σε διάφορα διεθνή βήματα, στο πλαίσιο των ΗΕ και της Κοινοπολιτείας. Ο κ. McCully ανέφερε ότι στη διάρκεια της εδώ παρουσίας του συζήτησε με τον ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη νέους τρόπους για διμερή συνεργασία σε συγκεκριμένους τομείς που αφορούν το εμπόριο και την οικονομία γενικότερα.
‘Έφερε ως παράδειγμα το θέμα της λεγόμενης κινητικότητας των νέων για σπουδές και εργασία, ενώ έμφαση -όπως είπε- δόθηκε και στο θέμα της ανταλλαγής απόψεων μέσω τακτικών επαφών σε επίπεδο ανώτερων αξιωματούχων του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο κ. McCully είπε ακόμη ότι ένδειξη της στενής διμερούς συνεργασίας είναι η ολοκλήρωση συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών σε θέματα κοινωνικών ασφαλίσεων, εκφράζοντας την ελπίδα η συμφωνία αυτή να έχει κατάληξη αν είναι δυνατό μέχρι το τέλος του 2013.
Ο Νεοζηλανδός ΥΠΕΞ είπε ότι η παραχώρηση επιδομάτων κοινωνικών ασφαλίσεων (συντάξεις και άλλα επιδόματα) σε μετανάστες ενδυναμώνει τις τοπικές κοινότητες και κοινωνίες των ατόμων αυτών αλλά και τους παρέχει την δυνατότητα να διατηρούν σχέση και επαφή με τις ιδιαίτερές τους πατρίδες τους. Επίσης, κατέληξε, ενθαρρύνει την οικονομική ανεξαρτησία με την πρόσβαση σε κοινωνικά επιδόματα και συντάξεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα