Η Λευκωσία υποψήφια για πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης

12:05 31/10/2011 - Πηγή: OnlyCY

«Η δύναμη της Λευκωσίας να διαμορφώνει το μέλλον της είναι το πιο βασικό της στοιχείο», δήλωσε η Δήμαρχος Λευκωσίας Ελένη Μαύρου κατά την παράδοση της πρότασης του Δήμου Λευκωσίας για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2017. Η πρόταση παραδόθηκε στη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας, Ολυμπία Στυλιανού.

Παραδίδοντας τα 20 αντίτυπα της πρότασης της Λευκωσίας, η κ. Μαύρου είπε ότι πολλοί άνθρωποι που συνέβαλαν στην ετοιμασία της πρότασης πρέπει να νιώθουν ικανοποιημένοι με το τελικό αποτέλεσμα

«και προσδοκούμε να δουλέψουμε ακόμα πιο ουσιαστικά και δημιουργικά στη δεύτερη φάση της διαδικασίας».

«Όλοι αντιλαμβάνονται ότι η Λευκωσία στην πρόταση της στηρίζεται και στην ιστορία της, την κληρονομιά, την αρχιτεκτονική,αλλά στηρίζεται και στις υποδομές της τις πολιτιστικές, για τις οποίες δικαιούστε και εσείς να είστε περήφανοι, όπως τα μουσεία, τα θέατρα, τους εκθεσιακούς χώρους», είπε.

«Εκείνο για το οποίο δικαιούμαστε να είμαστε περήφανοι και αισιόδοξοι», συνέχισε η Δήμαρχος, «είναι ο δυναμισμός και η δημιουργικότητα των ανθρώπων της πόλης. Παρ’ όλες τις δυσκολίες και τα τραύματα που έχει δεχτεί η Λευκωσία στη σύγχρονη ιστορία, διατηρεί μια ζωντάνια απίστευτη και αυτό φαίνεται και στην πρόταση μας, και θα φανεί πολύ περισσότερο όταν η Λευκωσία έχει την ευκαιρία να είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2017».

Ερωτηθείσα ποιά είναι η πρόταση της Λευκωσίας ώστε να κερδίσει τη μάχη, είπε ότι το κύριο χαρακτηριστικό της Λευκωσίας είναι ότι είναι σύνθεση πολλών πραγμάτων. «Και στην ιστορία είναι σύνθεση των επιδράσεων που άφησαν πολλοί λαοί, και στο σύγχρονο κόσμο είναι η σύνθεση του παλιού με το νέο, του οικονομικού κέντρου με το πολιτιστικό κέντρο, είναι η σύνθεση ανθρώπων με διαφορετικές πολιτισμικές καταβολές, είναι η σύνθεση των νέων, των φοιτητών καθώς τα περισσότερα Πανεπιστήμια είναι στη Λευκωσία. Η δύναμη της Λευκωσίας να διαμορφώνει το μέλλον της είναι το πιο βασικό της στοιχείο», κατέληξε.

Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας Ολυμπία Στυλιανού συνεχάρη τη Δήμαρχο και το Δήμο Λευκωσίας για το ενδιαφέρον που έχει δείξει ώστε να συμμετάσχει στον σημαντικό θεσμό της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης, και να φιλοδοξεί να είναι πολιτιστική πρωτεύουσα το 2017.

«Όταν δει κάποιος τη διαδικασία, τα κριτήρια επιλογής και τον τρόπο που πρέπει να δουλέψει μια πόλη για να υποβάλει υποψηφιότητα, αντιλαμβάνεται ότι αξία έχει και η όλη διαδικασία. Εύχομαι σε όλους, και στις τρεις πόλεις που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον καλή επιτυχία. Η μια θα πετύχει να πάρει το χρίσμα της πολιτιστικής πρωτεύουσας, αλλά και οι άλλες δύο δεν θα είναι χαμένες, διότι αυτή η κινητοποίηση, αυτός ο προβληματισμός του πώς θα βελτιώσω την πόλη μου, είναι κάτι πολύ χρήσιμο. Εκείνο που έχει σημασία είναι η κινητοποίηση των πάντων για να βελτιώσουν την πόλη τους», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα