Η Κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης

22:58 16/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Κυβέρνηση επεξεργάζεται νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης και τροποποίηση του ποινικού κώδικα, για ποινικοποίηση των ομοφοβικών ρητορειών, ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, σε ομιλία στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα για να τιμηθεί ο Αλέκος Μοδινός, ως υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

H εκδήλωση έγινε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων από την απόφαση του ΕΔΑΔ σε προσφυγή του Αλέκου Μοδινού για την εν δυνάμει παραβίαση του δικαιώματος του στην ιδιωτική

ζωή, καθώς μέχρι το 1998 η σεξουαλική επαφή μεταξύ ανδρών ήταν ποινικό αδίκημα.

Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από την Οργάνωση Accept-ΛΟΑΤ Κύπρου, το Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Γραφείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, της Αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Κύπρο, όλοι οι ομιλητές εξήραν το θάρρος του Μοδινού να δηλώσει δημόσια την σεξουαλική του ταυτότητα, σε μια κοινωνία και πολιτεία, στην οποία η ομοφυλοφιλία θεωρείτο αρρώστια και παρέκκλιση και να διεκδικήσει με μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, να κατοχυρωθεί και για τους ομοφυλόφιλους το ανθρώπινο δικαίωμα στη ιδιωτική ζωή.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστο Στυλιανίδη, ανέφερε ότι ο Μοδινός μίλησε με έργα σε δύσκολους καιρούς, όταν μόνος του αποφάσισε να διεκδικήσει τα αυτονόητα και δεν φοβήθηκε ούτε τα στερεότυπα, ούτε τα κατεστημένα και απελευθέρωσε την κοινωνία και την πολιτεία.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπενθυμίζοντας ότι ο Μοδινός με την προσφυγή του στο ΕΔΑΔ άλλαξε τον νομικό και εν πολλοίς τον κοινωνικό ορίζοντα της Κύπρου, είπε πως η άρση του αξιόποινου της σεξουαλικής πράξης μεταξύ συναινούντων του ιδίου φύλου αποτέλεσε ορόσημο στην κυπριακή έννομη τάξη, η οποία άρχισε σταδιακά να ευθυγραμμίζεται με τις διεθνείς αρχές προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αρχή της μη διάκρισης στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού.

Ο κ. Στυλιανίδης διατύπωσε τη θέση ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας στη προσφυγή Μοδινού ήταν ένα ισχυρό χαστούκι σε μια κοινωνία που φοβόταν τον εαυτό της.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι γίνονται βήματα μπροστά για ευρύτερη κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ ατόμων με δύο νομοσχέδια, το ένα θα κατοχυρώνει το σύμφωνο συμβίωσης και το δεύτερο την ποινικοποίηση της ομοφοβικής ρητορείας.

Η Επίτροπος Διοικήσεως Ελίζα Σαββίδου ανέφερε ότι ο Αλέκος Μοδινός με την ακτιβιστική του δράση τάραξε τα λιμνάζοντα νερά της κυπριακής πραγματικότητας και έφερε μια νέα πνοή στο χώρο της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μιας μερίδας του πληθυσμού που μέχρι πρότινος βρισκόταν στο σκοτάδι, κρύβοντας τον σεξουαλικό της προσανατολισμό και αποστερούμενη θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως αυτό στην αξιοπρέπεια και στη ιδιωτική ζωή.

«Η ζωή και η δράση του Μοδινού διαπνέεται από την αντίληψη ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι για όλους, δεν διαιρούνται και δεν συμψηφίζονται», συμπλήρωσε η Επίτροπος Διοικήσεως.

Η Αναπληρωτής Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο Αλεξάνδρα Ατταλίδου θέλοντας να καταδείξει στους νεότερους το μέγεθος του εγχειρήματος και του επιτεύγματος του Αλέκου Μοδινού, ανέφερε ότι το νομικό κατάλοιπο της βρετανικής αποικιοκρατίας σε σχέση με την ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας παραμένει ακόμα εφιάλτης για Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας.

Η κ. Ατταλίδου υπενθύμισε ότι το Ευρωκοινοβούλιο διαισθανόμενο ότι σε αρκετές κοινωνίες της Ευρώπης υπάρχει μεγάλο πρόβλημα προκατάληψης έναντι των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ ατόμων προχώρησε στην έγκριση των σχετικών ψηφισμάτων το 2007 όσο και το 2012.

Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Λευκωσία Γιώργος Μαρκοπουλιώτης ανέφερε ότι παρά την πρόοδο που σημειώθηκε στη κατοχύρωση της διαφορετικότητας «έχουμε ακόμα πολλά πράγματα να κάνουμε, ιδιαίτερα για τις Λεσβίες, τους Ομοφυλόφιλους, τους Αμφιφυλόφυλους και τους Διεμφυλικούς οι οποίοι εξακολουθούν να είναι θύματα της βίας, του αποκλεισμού και διακρίσεων σε όλες τις χώρες της ΕΕ».

Ο κ. Μαρκοπουλιώτης είπε επίσης ότι η θλιβερή αυτή εικόνα επιβεβαιώνεται με έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων η οποία διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες σε αυτή δήλωσαν ότι είχαν υποστεί διακρίσεις ή είχαν παρενοχληθεί κατά το προηγούμενο έτος λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού.

«Από μικρός αντιλαμβανόμουν το παράδοξο, ίσως και το γελοίο της κατάστασης, αφού ήξερα πως το γεγονός πως ήμουν γκέι δεν ήταν κάτι για το οποίο έφταιγα ούτε εγώ, ούτε οι γονείς μου, ούτε κάποιος τρίτος», είπε ο Πρόεδρος της Accept-ΛΟΑΤ Κύπρου Κώστας Γαβριηλίδης, προσθέτοντας ότι «αντιμετώπισα την ομοφυλοφιλία μου σαν οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε η φύση να μου είχε κληροδοτήσει όταν είχα γεννηθεί, είτε αυτό ήταν καλό είτε ήταν ΄κακό’».

Ο κ. Γαβριηλίδης είπε επίσης ότι τον σημάδεψαν πολύ οι εικόνες με τους κληρικούς και τον κόσμο να φωνάζουν έξω από την Βουλή, όταν θα ψηφιζόταν η αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας και πρόσθεσε ότι είδε ανθρώπους οι οποίοι αντιδρούσαν σε κάτι το οποίο δεν τους επηρέαζε πραγματικά και απλά προσπαθούσαν να μου αποστερήσουν από εμένα δικαιώματα λόγω των δικών τους ιδεών».

Ο Δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης που υπερασπίστηκε τον Αλέκο Μοδινό στο ΕΔΑΔ σκιαγράφησε τις προσπάθειες του Μοδινού για κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, είπε πως η λέξη Μοδινός για τον Αχιλλέα Δημητριάδη αντικατοπτρίζει το θάρρος την αγωνιστικότητα, την πραότητα, και την αποτελεσματικότητα της δικαστικής διεκδίκησης στην Ευρώπη.

Πρόσθεσε ότι ο Μοδινός έγινε το σύμβολο της διεκδίκησης των ατομικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον του καταπιεστικού κράτους.

Ο κ. Δημητριάδης είπε επίσης ότι ο μακροχρόνιος αγώνας του Μοδινού χωρίζεται σε τέσσερεις φάσεις: η πρώτη αφορά τις προσπάθειες πριν από το Συμβούλιο της Ευρώπης και μέχρι το 1989, η δεύτερη τη δικαστική προσπάθεια για αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας, η τρίτη την εφαρμογή της απόφασης του ΕΔΑΔ, και η τέταρτη την συνέχεια του αγώνα για ισότιμη κοινωνική αποδοχή.

Περαιτέρω ο κ. Δημητριάδης σημείωσε ότι το ΕΔΑΔ στην προσφυγή Μοδινού καταδίκασε την Κυπριακή Δημοκρατία με 6 ψήφους υπέρ του Μοδινού και μία κατά, αυτή του Κύπριου Δικαστή.

Ο κ. Δημητριάδης είπε επίσης ότι η αποικιοκρατική νομοθεσία ποινικοποίησης της ομοφυλοφιλίας συνεχίζει να υπάρχει στα κατεχόμενα και αποτελεί αντικείμενο δικαστικού αγώνα εναντίον της Τουρκίας στο Στρασβούργο.

Ο τιμώμενος παίρνοντας το λόγο ανέφερε ότι αρχικά του φαινόταν ακραίο να διεκδικήσει ατομικά ανθρώπινα δικαιώματα όταν 200.000 Κύπριοι ήταν στα χωράφια και πρόσθεσε πως μετά από σκέψη κατέληξε να διεκδικήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα του ως άτομο, επειδή όπως είπε τα ανθρώπινα δικαιώματα είτε αφορούν ένα άνθρωπο χωριστά, είτε 200.000 πρέπει να τυγχάνουν της ίδιας αναγνώρισης και σεβασμού.

Ο κ. Μοδινός έκανε αναδρομή στις προσπάθειες του για αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας και την προσπάθεια που έγινε μετά από μελέτη της τότε Γενικής Εισαγγελέως Στέλλας Σουλιώτη, που βρήκε ανάχωμα τον Υπουργό Δικαιοσύνης, υπενθύμισε το Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Α’ “για τους Μοδινούς και τη διαμάχη Αρχιεπισκόπου και Αρχιμανδρίτη Παγκράτιου”.

Keywords
Τυχαία Θέματα