Η Κυβέρνηση χαιρετίζει τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Ομάδας Στήριξης για την κυπριακή οικονομία

16:29 20/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Κυβέρνηση διά του Εκπροσώπου της Χρήστου Στυλιανίδη χαιρέτισε σήμερα την ομάδα στήριξης της Κύπρου που συστάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υποστήριξη της εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, που συμφωνήθηκε με την Τρόικα.

Η ομάδα, όπως ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, θα συνεργαστεί με τις κυπριακές Αρχές έτσι ώστε να απαμβλυνθούν οι όποιες συνέπειες στην κοινωνική συνοχή από την εφαρμογή του μνημονίου,

αλλά και για να διεκδικηθούν κοινοτικά κονδύλια το συντομότερο δυνατόν, που να βοηθήσουν στην ύπαρξη ρευστότητας στην αγορά.

«Η Κυβέρνηση έχει να δηλώσει ότι είναι πάρα πολύ θετική εξέλιξη και η οποία θα βοηθήσει ώστε η Κυβέρνηση να διεκδικήσει κονδύλια από τα ευρωπαϊκά ταμεία τα οποία να δοθούν ως άμεση βοήθεια, όπως ήταν και το αίτημα της γνωστής επιστολής προς τον Πρόεδρο της Κομισιόν Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, έτσι ώστε να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή ρευστότητα τα πρώτα χρόνια εφαρμογής του μνημονίου», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Στυλιανίδης.

Ο κ. Στυλιανίδης χαρακτήρισε ευχάριστο για την Κύπρο το γεγονός ότι το γενικό συντονισμό της ομάδας στήριξης, με έδρα τις Βρυξέλλες, θα τον αναλάβει ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδιος Επίτροπος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν, προσθέτοντας ότι επικεφαλής της ομάδας ορίστηκε η Μάρι Μακάρθι, Σύμβουλος της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Κομισιόν.

Ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε ότι έγινε αποδεκτό και από άλλα κράτη-μέλη ότι θα προσφερθεί τεχνογνωσία προς την ομάδα από εμπειρογνώμονες από όλα τα κράτη-μέλη ανάλογα με τον τομέα για τον οποίο θα υπάρχει ανάγκη.

Αυξάνεται στο 85% η συμμετοχή της ΕΕ στα αγροτικά προγράμματα

Παράλληλα, ο κ. Στυλιανίδης εξέφρασε ικανοποίηση για την έγκριση από την Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης της Κομισιόν προκειμένου αυξηθεί η συμμετοχή της ΕΕ στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα για την κυπριακή γεωργία από 50% στο 85%.

«Συνεπώς εξασφαλίζεται η άμεση χρηματοδότηση της κυπριακής γεωργίας και μάλιστα εντός του β΄ εξαμήνου του τρέχοντος έτους και θα διοχετευτούν στην αγορά για αυτά τα θέματα άμεσα 40 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 32 εκ. θα είναι αποκλειστικά διάθεση της ΕΕ», είπε, προσθέτοντας ότι ήδη έχουν δοθεί εντολές στον Οργανισμό Αγροτικής Ανάπτυξης να αρχίσει, εάν είναι δυνατόν, προώθηση πληρωμών.

Καταλήγοντας, ο κ. Στυλιανίδης αναγνώρισε ότι η σκληρή οικονομική συγκυρία, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση επιδιώκει την εξασφάλιση μικρών βημάτων «που να δίνουν ένα αίσθημα ρεαλιστικής αισιοδοξίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα