‘Η Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ να εξαιρεθεί από το εσωτερικό μέτωπο’

11:05 4/12/2011 - Πηγή: OnlyCY

Τη θέση ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης και πολιτικών κομμάτων για εξαίρεση και αποδέσμευση της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ από την πολιτική ατζέντα του εσωτερικού μετώπου, εξέφρασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, τονίζοντας ότι η Κυπριακή Προεδρία αποτελεί εθνική υπόθεση όλων.

Σε χαιρετισμό του χθες στη Λεμεσό, στο πλαίσιο διήμερου δημοσιογραφικού εργαστηρίου που οργανώνουν το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών με θέμα ”Κάλυψη της Κυπριακής

Προεδρίας 2012”, ο κ. Στεφάνου δήλωσε πως ”κεντρικός στόχος της επικοινωνιακής πολιτικής που έχει αναλάβει το ΓΤΠ, είναι να καταστήσει το θέμα της Προεδρίας της Κύπρου στο Συμβούλιο της ΕΕ, υπόθεση όλων των Κυπρίων”, προσθέτοντας ότι ”για να γίνει εθνική υπόθεση όλων, πέρα από τη γνώση που πρέπει να υπάρχει και την εμπλοκή όσων το δυνατό περισσότερων ανθρώπων σε αυτήν την διαδικασία της προεδρίας, χρειάζεται η προεδρία να αποδεσμευθεί και να εξαιρεθεί από την πολιτική ατζέντα του εσωτερικού μετώπου, ειδικά όταν θα έχουμε μπει και στην προεκλογική περίοδο, ενόψει των Προεδρικών Εκλογών του 2013”.

”Αυτό είναι κάτι που μας απασχολεί και αυτό είναι κάτι που όλοι μαζί θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε”, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο οποίος σημείωσε πως υιοθετεί την άποψη ότι ”το ζήτημα της αποδέσμευσης και εξαίρεσης της Κυπριακής Προεδρίας από την πολιτική ατζέντα του εσωτερικού μετώπου, θα πρέπει να αποτελέσει συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης, πολιτικών κομμάτων και οργανωμένων συνόλων”.

Όσον αφορά τις προκλήσεις της προεδρίας που θα έχει να αντιμετωπίσει η Κύπρος, ο κ. Στεφάνου δήλωσε ότι το πρώτο διακύβευμα είναι να αποδείξει η Κύπρος ότι, ανεξαρτήτως μεγέθους, μπορεί με επάρκεια να ανταποκριθεί στις ανάγκες μιας προεδρίας, αλλά και στις ανάγκες για προώθηση της διαδικασίας ολοκλήρωσης της ΕΕ.

Για να γίνει αυτό, συμπλήρωσε, ”η Κύπρος έχει το πρώτιστο καθήκον που έχει κάθε προεδρεύουσα χώρα, να διαδραματίσει ρόλο διαμεσολαβητικό στην επίλυση διαφόρων θεμάτων και προβλημάτων που είναι στην ατζέντα της ΕΕ και να λειτουργήσει σαν ένας έντιμος διαμεσολαβητής”, υποδεικνύοντας ότι η χώρα μας έχει το πλεονέκτημα ότι δεν διαθέτει κρυφή ατζέντα, ούτε επηρεάζεται ή συμμετέχει στα μεγάλα συμφέροντα που διακυβεύονται στην ΕΕ.

”Μπορεί η Κύπρος να εκπληρώσει μια προεδρία με ευρωπαϊκές προδιαγραφές και ατζέντα και ταυτόχρονα, μέσα από την αντικειμενικότητα, την ουδετερότητα, που χαρακτηρίζει την κυπριακή προεδρία, να κερδίσουμε πάρα πολλούς πόντους σε σχέση με τη συμμετοχή μας στην ΕΕ, αλλά και σε ότι αφορά στο κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόσο μέσα στην ΕΕ, όσο και ευρύτερα”, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Εξέφρασε ακόμη την θέση ότι οι στόχοι που τίθενται από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ρεαλιστικοί και επιτεύξιμοι, ”γνωρίζοντας και το μέγεθος μας, γνωρίζοντας ταυτόχρονα τους προβληματισμούς, τα πλαίσια και τα όρια που έχει η ΕΕ για μια σειρά θεμάτων”.

Είπε ακόμη ότι το ΓΤΠ έχει σχεδιάσει γ

Keywords
Τυχαία Θέματα