Η Κομισιόν βρίσκεται στο πλευρό της κυβέρνησης και του κυπριακού λαού, λέει ο Μπαρόζο

17:59 27/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Διαβεβαίωση στις κυπριακές αρχές και το λαό της Κύπρου, ότι η Κομισιόν βρίσκεται δίπλα τους, έδωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στη διάρκεια δηλώσεων που έκανε μαζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης διευρυμένης αντιπροσωπείας της κυπριακής κυβέρνησης στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Μπαρόζο χαιρέτισε θερμά την πετυχημένη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής από κυπριακής πλευράς, αναφέρθηκε στη βοήθεια που παρείχε και που θα συνεχίσει να παράσχει η Κομισιόν, ενώ τάχθηκε ευθέως υπέρ της έκδοσης κοινού ανακοινωθέντος μεταξύ των Ε/κ και Τ/κ γιατί θεωρεί ότι διευκολύνει την διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση στις Βρυξέλλες αφετηρία για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων της Κύπρου με την ΕΕ, αναφέρθηκε στη δύσκολη περίοδο δοκιμασίας του κυπριακού λαού, διαβεβαίωσε ότι η Λευκωσία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του προγράμματος, ενώ ευχαρίστησε την Κομισιόν για την πολύτιμη βοήθεια που παρείχε και παρέχει στην Κύπρο. Για τη Κυπριακό διαβεβαίωσε για την προσήλωση του στην επίλυση του προβλήματος, εκφράζοντας την επιθυμία για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ.

Ειδικότερα, ο κ. Μπαρόζο μιλώντας στους δημοσιογράφους, χαρακτήρισε «παραγωγική» τόσο την κατ΄ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και τη συνάντηση του κολλεγίου με τα μέλη της κυπριακής κυβέρνησης.

«Η συνάντηση αυτή κατέδειξε τη στενή συνεργασία με τους Κύπριους εταίρους και φίλους, αλλά και τη δέσμευσή μας για ακόμη στενότερους δεσμούς», είπε, ενώ συνεχάρη τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κυπριακό λαό για την τήρηση των δεσμεύσεων στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης. «Μετά και από την τελευταία αξιολόγηση είναι σαφές ότι το πρόγραμμα βρίσκεται σε τροχιά αλλά υπάρχουν και κάποιοι κίνδυνοι που παραμένουν». Όπως είπε, οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν εκπληρωθεί, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προωθούνται, αλλά είναι ουσιαστικής σημασίας να συνεχιστούν οι προσπάθειες προκειμένου να υπάρξει συνεχής και βιώσιμη ανάπτυξη στην Κύπρο.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι μια από τις βασικές προτεραιότητες για την Κύπρο είναι η αντιμετώπιση των υψηλών ποσοστών ανεργίας κυρίως των νέων, η κοινοτική χρηματοδότηση έχει ουσιαστικό ρόλο σ’ αυτό το θέμα αλλά και για τη συνολική ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας.

«Κατά τη συνάντησή μας συζητήσαμε τους συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε την Κύπρο, τα επιπρόσθετα 200 εκατ. ευρώ που συμφωνήθηκαν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό θα βοηθήσουν τη χώρα να επενδύσει σε ζητήματα ενεργειακής αποδοτικότητας, τη στήριξη των ΜΜΕ, αλλά και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και την εφαρμογή του προγράμματος εγγύησης για τη νεολαία, είπε.

Ο κ. Μπαρόζο πρόσθεσε επίσης ότι ως χώρα σε πρόγραμμα, η Κύπρος μπορεί να επωφεληθεί και από ειδικούς κανόνες για τη συγχρηματοδότηση στο πλαίσιο των διαρθρωτικών ταμείων.

«Θέλω να διαβεβαιώσω τις κυπριακές αρχές και το λαό της Κύπρου ότι η Κομισιόν βρίσκεται στο πλευρό σας και είναι έτοιμη να βοηθήσει στις προσπάθειές σας για ανάκαμψη τις οικονομίες σε ισχυρές βάσεις», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο, η Κομισιόν δηλώνει πεπεισμένη ότι οι πρόσφατες εξελίξεις σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο μπορεί να συμβάλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας και να βελτιώσουν την ενεργειακή ασφάλεια. Αναγνωρίζουμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να αποφασίζει για διάφορες πτυχές της ενεργειακής αλυσίδας, αλλά υπογραμμίζουμε επίσης την ανάγκη για τη διενέργεια κατάλληλης ανάλυσης για τις απαιτούμενες επενδύσεις, είπε.

Αναφορικά με το Κυπριακό, είπε ότι για πολλά χρόνια τώρα το ζήτημα αυτό είναι θέμα προτεραιότητας για την Κομισιόν και τον ίδιο προσωπικά. «Εχουμε προσφέρει την υποστήριξή μας και έχουμε κάνει προσπάθειες προκειμένου να βοηθήσουμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και η προσφορά μας παραμένει σε ισχύ», είπε, επισημαίνοντας ότι δεν κατέστη δυνατόν στο παρελθόν να βρεθεί λύση, αλλά τώρα υπάρχει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για μια οριστική λύση. «Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη δέσμευσή του στη διαδικασία, την οποία επιδεικνύει από το 2004 με τη στήριξη του σχεδίου-Ανάν, κάτι που αποδεικνύει πόσο δεσμευμένος είναι και πόσο θέλει να δει πρόοδο στο θέμα αυτό», είπε.

Ο κ. Μπαρόζο πρόσθεσε ότι η Κομισιόν υποστηρίζει τις προσπάθειες προκειμένου να υπάρξει συμφωνία επί ενός κοινού ανακοινωθέντος με την άλλη πλευρά, διότι μια συμφωνία επί αυτού του θέματος θα διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις. «Από την πλευρά της Κομισιόν, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τη διαδικασία και μόλις διαπιστώσουμε συγκεκριμένη πρόοδο θα ενισχύσουμε περαιτέρω την παρουσία μας και τη συμμετοχή μας με ορατό τρόπο στην διαδικασία», κατέληξε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε κατ’ αρχάς την Κομισιόν για τη σημερινή πρόσκληση, λέγοντας ότι είχαμε μια παραγωγική ανταλλαγή απόψεων τόσο με τον κ. Μπαρόζο όσο και με το Κολέγιο των Επιτρόπων.

«Ελπίζω ότι η σημερινή μέρα θα σηματοδοτήσει την αφετηρία για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων μας με την ΕΕ και την Επιτροπή, αυτή η σχέση επιθυμούμε να βασίζεται στην αλληλοκατανόηση και το σεβασμό», είπε, προσθέτοντας ότι σημείο αναφοράς πρέπει να αποτελούν οι ευρωπαϊκές αξίες και αρχές, καθώς και η ευημερία όλων των ευρωπαίων πολιτών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε την ένταξή της Κύπρου στην ΕΕ «ιστορική επιλογή»,τονίζοντας ότι η Κύπρος, ως κράτος μέλος αυτής της Ένωσης, επιθυμεί να ενεργεί με αξιοπιστία και σοβαρότητα.

«Η Κύπρος διέρχεται μια δύσκολη περίοδο και ο κυπριακός λαός δοκιμάζεται, είμαστε, όμως, ξεκάθαροι όταν διακηρύττουμε ότι ο δρόμος που θα μας οδηγεί έξω από την οικονομική κρίση προς την ευημερία και την ανάπτυξη, περνά μέσα από την ΕΕ, αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα που κομίζουμε σήμερα», είπε.

«Η Κυβέρνηση είναι δεσμευμένη για την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος και θα λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση, για να πετύχουμε, όμως, αυτό το στόχο, θεωρούμε ως απαραίτητο συστατικό στοιχείο την ενίσχυση των σχέσεων της Κυπριακής Κυβέρνησης με την Επιτροπή» είπε.

Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε και δημόσια τις ευχαριστίες ου για την πρόσθετη κατανομή προς την Κύπρο 200 εκ. ευρώ για τα έτη 2014 και 2015 από το Ταμείο Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ καθώς και για την αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης έργων στην Κύπρο από 60% σε 95%. «Με την εξέλιξη αυτή διανοίγονται προοπτικές για επιτάχυνση της υλοποίησης έργων ανάπτυξης, τα οποία θα δώσουν ώθηση στην οικονομία με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους», είπε. Ευχαρίστησε επίσης τον κ. Μπαρόζο για την πρωτοβουλία του για σύσταση της Ομάδας Στήριξης για την Κύπρο.

«Από τον περασμένο Μάρτιο και τη σκληρή απόφαση του Eurogroup, έχουμε πετύχει πολλά αλλά έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο μπροστά μας», είπε, χαιρετίζοντας τις μέχρι σήμερα δύο θετικές αξιολογήσεις της κυπριακής οικονομίας από την Τρόικα. «Παράλληλα, μεταφέρουμε τη αποφασιστικότητα, τόσο της Κυβέρνησης όσο και του συνόλου του κυπριακού λαού, να συνεχίσουμε αυτή τη γιγάντια προσπάθεια γιατί, παρά τις παρούσες δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, οι προοπτικές για τη χώρα μας είναι θετικές, ιδιαίτερα υπό το φως των πρόσφατων ανακαλύψεων φυσικού αερίου εντός της ΑΟΖ μας», τόνισε.

Αναφορικά με το Κυπριακό είπε ότι σήμερα, είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Πρόεδρο Μπαρόζο και για τις τελευταίες εξελίξεις. «Μετά την εκλογή μου τον περασμένο Φεβρουάριο, προχώρησα σε σειρά πρωτοβουλιών που είχαν ως στόχο να δοθεί μια νέα ώθηση, μια νέα δυναμική στις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος που, για μένα, αποτελεί όραμα ζωής», ανέφερε. «Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η πρωτοβουλία μου για διορισμό Ελληνοκύπριου συνομιλητή που να μπορεί να εμπλακεί επί πλήρους βάσης και να έχει τη δυνατότητα να μιλά απευθείας με την Άγκυρα, σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και η κατάθεση μιας σειράς Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στα οποία περιλαμβάνεται και το θέμα της Αμμοχώστου που, αν γίνει αποδεκτό από την Τουρκία, θα αποβεί προς όφελος όλων των πλευρών, και των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο, και θα δώσει μια νέα δυναμική στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού αλλά και στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας», υπογράμμισε

«Την ίδια ώρα, εκφράσαμε την επιθυμία μας για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ και επί αυτού, ανέπτυξα τις θέσεις μας στον Πρόεδρο της Επιτροπής με τον οποίο είχαμε μια ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων», είπε, προσθέτοντας ότι κοινή διαπίστωσή μας είναι ότι η ΕΕ, αν και τυπικά δεν είναι μέρος της διαδικασίας, έχει κάθε λόγο να ενδιαφέρεται για την επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος. Η ενωμένη Κύπρος πρέπει να λειτουργεί εντός της ΕΕ και οι Κύπριοι πολίτες πρέπει να απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα τους ως πολίτες αυτής της Ένωσης, είπε.

Ο κ. Αναστασιάδης ανέλυσε, όπως είπε στον Πρόεδρο της Επιτροπής και τους λόγους για τους οποίους επιμένει στις υιοθέτηση κοινού ανακοινωθέντος, πριν την έναρξη των συνομιλιών, που να αναφέρει, με ξεκάθαρο τρόπο, τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά της επιδιωκόμενης λύσης.

«Παρά τις όποιες δυσκολίες, διαβεβαίωσα τον Πρόεδρο της Επιτροπής ότι, εμείς, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας, με σύνεση και σε πνεύμα διαλλακτικότητας, έτσι ώστε να δημιουργηθούν εκείνες οι αναγκαίες συνθήκες που θα οδηγήσουν το νησί μας στην επανένωση», τόνισε.

«Θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου, τις θερμότατες ευχαριστίες μου για την ανταπόκριση της οποίας έτυχαν οι παρεμβάσεις, αλλά και για τις θέσεις που υιοθετεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, μακράν των όποιων σκοπιμοτήτων ή των παρεμβάσεων ή προς όφελος του οποιουδήποτε, στις βασικές αρχές που θα πρέπει να χαρακτηρίζουν ένα κοινό ανακοινωθέν αλλά και το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να κινείται η λύση του κυπριακού προβλήματος» είπε, ενώ καταλήγοντας επανέλαβε τις θερμότατες ευχαριστίες του προς τον κ. Μπαρόζο για την αλληλεγγύη και τη στήριξη που έτυχε η σήμερα η κυπριακή αντιπροσωπεία τόσο από τον ίδιο όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Keywords
Τυχαία Θέματα