Η κατάσταση στην απασχόληση είναι δύσκολη, τονίζει η Υπ. Εργασίας

12:12 22/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η παγκόσμια κρίση συνεχίζει να επιβαρύνει τη μικρή κυπριακή οικονομία, επιτείνοντας τις αρνητικές επιπτώσεις της στην αγορά εργασίας του τόπου μας, δηλώνει η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους και τονίζει ότι η κατάσταση στην απασχόληση είναι δύσκολη.

Σε χαιρετισμό της στο 4ο Συνέδριο του IMH Εισαγωγή στην Εργασία – Get the Job (Ένας οδηγός για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας), τον οποίο διάβασε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών

Ασφαλίσεων, Γεώργιος Παπαγεωργίου, η κ. Χαραλάμπους αναφέρει ότι η ανεργία των νέων δεν είναι ένα πρόβλημα που αφορά μόνο τους νέους, αλλά αφορά ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο και την οικονομία.
«Μόνο με συνεργασία και συμπόρευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια, θα μπορέσουμε να εντάξουμε όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό από τους άνεργους νέους μας στην αγορά εργασίας, κάτι που θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα, αφού η οικονομία θα επωφεληθεί από τον ενθουσιασμό και τις καινοτόμες ιδέες, αλλά και θα έχει μεγάλη συμβολή στην ευημερία και στην ανάπτυξη», προσθέτει.

Αναφέρει ότι «είναι καθήκον όλων μας να εφοδιάσουμε τους νέους μας με όλη την αναγκαία πληροφόρηση και να διασφαλίσουμε ότι δόθηκαν οι ευκαιρίες απόκτησης των κατάλληλων δεξιοτήτων για ένταξη στην αγορά εργασίας».
«Πρόσθετα, είναι καθήκον μας να βεβαιωθούμε ότι θα υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις εργασίας. Η συνεχής επένδυση σε αναπτυσσόμενους τομείς, όπως είναι για παράδειγμα οι υπηρεσίες στον τομέα της υγείας, της νέας τεχνολογίας, της πληροφορίας και της επικοινωνίας, καθώς και η «πράσινη» οικονομία, αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες αύξησης της απασχόλησης», σημειώνει.

Αναφέρει, επίσης, ότι απαιτείται στενότερη συνεργασία μεταξύ του κόσμου της εκπαίδευσης και της κατάρτισης από τη μια, και του κόσμου της εργασίας από την άλλη.
«Η συνεργασία αυτή μπορεί να δώσει λύσεις στο πρόβλημα της σύζευξης των δεξιοτήτων με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, να συμβάλει στην επιτυχή μετάβαση από την εκπαίδευση στην εργασία και να επιτρέψει τη δια βίου μάθηση εντός του επαγγελματικού περιβάλλοντος», συμπληρώνει.
Η κ. Χαραλάμπους αναφέρει ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), η ανεργία στην Κύπρο τον Ιούλιο του 2012 ανήλθε στο 10,9% και το ποσοστό της ανεργίας μεταξύ των νέων ηλικίας 15 – 24 ετών τον Ιούνιο ανήλθε στο 25,8% ξεπερνώντας τον μέσο όρο της Ευρώπης που ανήλθε στο 22,5%.

«Δυστυχώς, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία, η τρέχουσα οικονομική ύφεση έχει πλήξει πολύ περισσότερο τους νέους. Λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες συνθήκες τις οποίες βιώνουμε, η προσπάθεια του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων επικεντρώθηκε από την πρώτη στιγμή στον περιορισμό των επιπτώσεων της οικονομικής ύφεσης, μέσα από την προώθηση μέτρων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την πρόληψη και περιορισμό των απολύσεων και τη βελτίωση της απασχολησιμότητας των νέων μας και των ανέργων γενικότερα, μέσω

Keywords
Τυχαία Θέματα