Η κακή στοματική κοιλότητα συνδέεται με καρδιαγγειακά νοσήματα

19:03 15/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Υπεύθυνη για σοβαρά καρδιαγγειακά νοσήματα, είναι σύμφωνα με επιστημονική μελέτη του Αγγλικού Πανεπιστημίου του Μπρίστολ η κακή στοματική υγεία.

Τα παραπάνω επισημαίνει ο Επ. Καθηγητής Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ Νικόλαος Κουβελάς, με αφορμή στατιστικά στοιχεία που δείχνουν πως οι Έλληνες λόγω της οικονομικής κρίσης παραμελούν σοβαρά την στοματική τους υγεία.

«Η μελέτη του Αγγλικού πανεπιστημίου δίνει λύση στο χρόνιο πρόβλημα που αντιμετώπιζε

η ιατρική κοινότητα, πως δηλαδή μπορεί τα χαλασμένα ούλα ή δόντια να υπονομεύσουν την καρδιαγγειακή υγεία» αναφέρει ο Επ. Καθηγητής Οδοντιατρικής Σχολής των Πανεπιστημίων Αθηνών και επιστημονικός Υπεύθυνος της EURODENTICA.

Μέχρι πρόσφατα, όπως εξηγεί ο κ Κουβελάς, οι επιστήμονες προσπαθούσαν να καταλάβουν πως μπορεί τα χαλασμένα ούλα ή δόντια να υπονομεύσουν την καρδιαγγειακή υγεία. Τώρα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ λένε πως ένοχος είναι ένας μηχανισμός αυτοάμυνας που διαθέτουν τα μικρόβια του στόματος.

Όταν τα βακτήρια εισέλθουν στην ροή του αίματος μέσω των ούλων που αιμορραγούν, παράγουν μία πρωτεΐνη, η οποία εξαναγκάζει τα αιμοπετάλια να κολλήσουν μεταξύ τους για να δημιουργήσουν έναν θρόμβο που θα περιβάλλει….

Διαβάστε περισσότερα…

Keywords
Τυχαία Θέματα