Η Ισπανία εξήλθε από τη διετή ύφεση

17:35 23/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Από τη διετή ύφεση εξήλθε η Ισπανία το τρίτο τρίμηνο του 2013, λόγω των ισχυρών εξαγωγών, ενώ περιορίστηκε και η απώλεια θέσεων εργασίας, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η ισπανική Κεντρική Τράπεζα.
Ύστερα από εννέα συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης κατά τη διάρκεια μιας διπλής ύφεσης, η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε το τρίτο τρίμηνο κατά 0,1%, αναφέρει σε έκθεσή της η Τράπεζα της Ισπανίας.

Ο ρυθμός

με τον οποίο χάνονταν οι θέσεις εργασίας στην ύφεση, η οποία έχει οδηγήσει εκατομμύρια άτομα εκτός της αγοράς εργασίας και αύξησε τη φτώχεια, μειώθηκε στο βραδύτερο ρυθμό από την αρχή της κρίσης το 2008, σημειώνει.
«Κατά το τρίτο τρίμηνο, η ισπανική οικονομία διεύρυνε τη σταδιακή βελτίωση που παρατηρείται από την αρχή του έτους”, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα.

Τα στοιχεία της Τετάρτης έρχονται τη στιγμή που επικρατεί ένα οικονομικό κλίμα “που χαρακτηρίζεται από μια κάποια χαλάρωση των χρηματοπιστωτικών εντάσεων και βελτίωση της εμπιστοσύνης”.
Οι τριμηνιαίες εκτιμήσεις της τράπεζας συνήθως επιβεβαιώνονται και από τα επίσημα στοιχεία της Κυβέρνησης, που θα ανακοινωθούν αργότερα αυτό το μήνα.

Το ποσοστό της καταστροφής θέσεων εργασίας ήταν 0,1%, το οποίο εάν επιβεβαιωθεί θα είναι «το λιγότερο δυσμενές ποσοστό από την έναρξη της κρίσης» που ξέσπασε το 2008 με την κατάρρευση της αγοράς κατοικίας, αναφέρει η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας.

Το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο υψηλό 26,3% το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τα τελευταία τελικά στοιχεία.

Εξάλλου, το Υπουργείο Οικονομίας αναφέρει ότι η Ισπανία μείωσε το εμπορικό έλλειμμα τον Αύγουστο κατά 42,5%, στο €1,8 εκατομμύρια.

Η Κυβέρνηση έχει κηρύξει τις εξαγωγές ως ένα από τους κινητήριους μοχλούς που θα οδηγήσουν τη χώρα εκτός ύφεσης.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,8%, σε σύγκριση με τον Αύγουστο του περασμένου έτους, σε €17,2 δισεκατομμύρια, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 3,6%.

Keywords
Τυχαία Θέματα