Η Επ. Προσφύγων ζήτησε από Ευρωβουλευτές να ασκήσουν πιέσεις προς την Τουρκία για τους αγνοούμενους

18:34 20/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Εκτενή ενημέρωση στα θέματα των αγνοουμένων είχε σήμερα η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από τους Κύπριους Βουλευτές μέλη της Επιτροπής Προσφύγων και Αγνοουμένων.

Οι Ευρωβουλευτές ενημερώθηκαν για την παρούσα κατάσταση στο θέμα της εξακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων, καθώς και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το όλο ζήτημα λόγω της αρνητικής στάσης της Τουρκίας. Οι Βουλευτές ζήτησαν από τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους όπως ασκήσουν πίεση προς την πλευρά της Αγκυρας ώστε να αλλάξει στάση και να ανοίξει τα αρχεία του στρατού,

αλλά και γενικότερα να συνεργαστεί προς την κατεύθυνση της συνολικής επίλυσης του Κυπριακού.

Μιλώντας στο πλαίσιο της συνάντηση, η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά, σημείωσε πως η Επιτροπή θεωρεί πολύ σημαντική την πολιτική παράμετρο του θέματος των αγνοουμένων και, συγκεκριμένα, το πώς η Τουρκία θα αλλάξει στάση.

Η κ. Κουκουμά, ανέφερε πως όταν οι Κύπριοι Βουλευτές λένε ότι δεν έχει διαπιστωθεί αλλαγή στη στάση της Τουρκίας στο θέμα των αγνοουμένων μπορεί να θεωρηθεί ότι υπερβάλλουν, αλλά όταν το διαπιστώνουν και το λένε οι Ευρωβουλευτές, αυτό επιβεβαιώνει πως αυτό που λέμε εμείς είναι η πραγματικότητα.

«Θα πρέπει να δούμε με ποιους τρόπους διεκδικούμε την αλλαγή, με ποιους τρόπους ασκούμε αυτή τη πίεση προς την κατεύθυνση της Τουρκίας», είπε, προσθέτοντας πως κάθε κράτος μέλος της ΕΕ, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, αλλά και οι διεθνείς φορείς, επιβάλλεται να βρουν τρόπους να ασκηθεί πίεση προς την Τουρκία.

«Νομίζω ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας είναι μια καλή ευκαιρία, ένας καλός τρόπος να αξιοποιηθούν έτσι που να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία και να αλλάξει τη στάση της όχι μόνο στο θέμα των αγνοουμένων, αλλά και απέναντι στη συνολική επίλυση του Κυπριακού και στην επανένωση της Κύπρου», τόνισε.

Οσον αφορά το ρόλο των Ευρωβουλευτών, η κ. Κουκουμά είπε πως είναι πολύ σημαντικός, «και εμείς ως Επιτροπή Προσφύγων είμαστε στη διάθεση σας για να δούμε με ποιους τρόπους, όπου υπάρχει δυνατότητα, να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες για να προβάλουμε, να ενημερώσουμε για το σύνολο του Κυπριακού αλλά και ειδικά για το θέμα των αγνοουμένων», συμπλήρωσε.

Το θέμα των ομαδικών τάφων αγνοουμένων στα κατεχόμενα, πάνω στους οποίος βρίσκονται στρατιωτικές ζώνες, καθώς και το θέμα του ανοίγματος των αρχείων του τουρκικού στρατού, έθιξε ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ και μέλος της Επιτροπής Προσφύγων και Αγνοουμένων Σοφοκλής Φυττής.

Ο κ. Φυττής ζήτησε από τους Ευρωβουλευτές να ασκήσουν την επιρροή τους ώστε να ανοίξει ο τουρκικός στρατός τα αρχεία του. «Τα αρχεία του τουρκικού στρατού θα αποκαλύψουν πολλά για τους αγνοουμένους μας που έχουν χαθεί στην Τουρκία, όταν πήγαν εκεί αιχμάλωτοι», είπε.

Οσον αφορά τη στάση της Τουρκία στο θέμα των αγνοουμένων, ο κ. Φυττής είπε πως η Αγκυρα ακολουθεί μια πάγια τακτική και τραβά σε βάθος χρόνου τόσο το Κυπριακό ζήτημα όσο και το θέμα των αγνοουμένων. Εξήγησε πως η Τουρκία δέχθηκε να γίνει διερεύνηση στο θέμα των αγνοουμένων γιατί υπάρχουν πεντακόσιοι Τ/κ αγνοούμενοι και θέλει να εκμεταλλευτεί το θέμα πολιτικά, αλλά και γιατί θέλει να ανακηρύξει ανεξάρτητο κράτος στα κατεχόμενα.

«Εμείς βασικά θέλουμε να ασκείτε την επιρροή σας ώστε να επιταχυνθεί αυτή η διαδικασία, να ανοίξει και ο τουρκικός στρατός τα αρχεία του», πρόσθεσε, ενώ αναφέρθηκε και στις περιπτώσεις που πάνω σε ομαδικούς τάφους αγνοουμένων στα κατεχόμενα έχουν τοποθετηθεί στρατιωτικές ζώνες.

Ο Βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κόμματος Νίκος Κουτσού, από την πλευρά του, σημείωσε πως δυστυχώς η Τουρκία δεν έχει αλλάξει στάση από τη δεκαετία του ’60, και βλέπει την Κύπρο ως ένα πόδι που πρέπει να κατέχεται από την ίδια για να ελέγχει την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Κουτσού σημείωσε πως είναι σημαντικό η Ευρώπη και οι Ευρωβουλευτές να είναι πλήρως ενημερωμένοι, να γνωρίζουν την κατάσταση στην Κύπρο, ώστε να λαμβάνουν δίκαιες αποφάσεις. «Εμείς δεν θέλουμε να τοποθετηθείτε υπέρ μας ή εναντίον των Τουρκοκυπρίων. Όχι, θέλουμε να υπεραμυνθείτε της πραγματικότητας», είπε απευθυνόμενος στους Ευρωβουλευτές.

Ο κ. Κουτσού εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η Τουρκία θα αλλάξει στάση αν νιώσει πίεση, και κάλεσε τα μέλη της Επιτροπής να προσπαθήσουν να ασκήσουν αυτή την πίεση προς την Αγκυρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα