Η Ελλάδα συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της

16:56 21/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οι αντιπρόσωποι των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας έχουν φύγει από την Αθήνα και οι συνομιλίες για την ανταλλαγή χρέους θα συνεχιστούν από το τηλέφωνο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, δήλωσαν πηγές που είναι κοντά στις διαπραγματεύσεις, προσθέτοντας ότι είναι απίθανο μια συμφωνία να κλείσει πριν από την επόμενη εβδομάδα.

Μια πηγή είπε ότι ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου Τσαρλς Νταλάρα

και ο ειδικός σύμβουλος του Προέδρου Ζαν Λιμιέρ μετέβησαν στο Παρίσι το Σάββατο το πρωί μετά από δύο ημέρες συνομιλιών με ανώτερους Ελληνες αξιωματούχους στην Αθήνα.

”Τα πράγματα είναι περίπλοκα, είμαστε πιο κοντά στους αριθμούς, αλλά υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος μπροστά”, είπε η πηγή.

Η Αθήνα επιθυμεί να βρεθεί μια συμφωνία πριν από τη συνεδρία των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα, για μπορέσει να προχωρήσει το προσχέδιο και να εγκριθούν τα αναγκαία ώστε να λάβει μια νέα οικονομική ενίσχυση και να αποφύγει μια ανεξέλικτη χρεοκοπία τον Μάρτιο.

”Τα στοιχεία της άνευ προηγουμένου εθελοντικής συμβολής του ιδιωτικού τομέα (PSI) τίθενται στη θέση τους”, ανακοίνωσε το Διεθνές Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικών μετά τις τρίωρες διαπραγματεύσεις το βράδυ της Παρασκευής σε σχέση με το καθεστώς ανταλλαγής ομολόγων.

”Τώρα είναι η ώρα να δράσουμε αποφασιστικά και να αδράξουμε την ευκαιρία να οριστικοποιήσουμε αυτή την ιστορική συμφωνία ώστε να συμβάλουμε στην οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα, στην Ευρωζώνη και στην παγκόσμια οικονομία”.

Οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων πιθανόν θα αποδεχθούν μια απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν της τάξης του 65% μέχρι 70%, ενώ θα λάβουν νέα ομόλογα με χρόνο ωρίμανσης τα 30 χρόνια και προοδευτικό κουπόνι ή επιτόκιο με μέσο όρο το 4%, δήλωσε στο Reuters επίσημη τραπεζική που είναι κοντά στις συνομιλίες.

Ενα 15% μετρητών θα αποτελείται από βραχυπρόθεσμα ομόλογα από το προσωρινό Ταμείο διάσωσης της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές.

Keywords
Τυχαία Θέματα