Η ΕΕ να προειδοποιήσει την Τουρκία για την έκνομη συμπεριφορά της, δηλώνει ο Πρόεδρος της Βουλής

15:19 8/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να καταστεί απολύτως σαφές προς την Τουρκία ότι συνέχιση της έκνομης συμπεριφοράς της θα οδηγήσει σε οριστικό τερματισμό της ευρωπαϊκής ενταξιακής της πορείας δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Λ. Ομήρου.

Σε επικήδειο λόγο του στην κηδεία των οστών του ήρωα, ο Πρόεδρος

της Βουλής είπε ότι 39 χρόνια μετά την προδοσία και το έγκλημα σε βάρος της Κύπρου, «μαζευτήκαμε εδώ στην εκκλησία της Παναγίας της Ευαγγελίστριας στον Κάθηκα προς επιτέλεση χρέους τιμής».

Αναφερόμενος στον ήρωα, είπε ότι ο Γεώργιος Ιωάννου Γεωργίου γεννήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου του 1955, στην Κοινότητα Κάθηκα της Επαρχίας Πάφου και τον Ιανουάριο 1973, σε ηλικία 17 μόλις χρονών, κατατάγηκε στην Εθνική Φρουρά.

Η πρώτη φάση της τουρκικής εισβολής βρίσκει το Γιώργο να πολεμά στα κατεχόμενα χωριά της Επαρχίας Κερύνειας Συγχαρί και Δίκωμο, είπε ο κ. Ομήρου ενώ η δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής τον βρίσκει να μάχεται εναντίον των τουρκικών στρατευμάτων στα κατεχόμενα τώρα χωριά Κλεπίνη και Παχύαμμο της Επαρχίας Κερύνειας. Έκτοτε, ανέφερε, το όνομα του γράφτηκε στο μακρύ κατάλογο των αγνοουμένων. Πρόσφατα τα οστά του βρέθηκαν μαζί με τα οστά άλλων 28 στρατιωτών στον Κορνόκηπο της Επαρχίας Αμμοχώστου όπου ομαδικά είχαν ταφεί από τους τούρκους στρατιώτες. Με τη μέθοδο DNA αναγνωρίστηκαν και τα οστά του ήρωα Γεώργιου Ιωάννου Γεωργίου.

«Σήμερα, 39 χρόνια μετά τη προδοσία και το έγκλημα ενάντια στην πατρίδα μας, και μετά την ηρωική θυσία του Γεώργιου Ιωάννου Γεωργίου, τα αποτελέσματα εξακολουθούν να υπάρχουν και να απειλούν με ολοκληρωτικό εθνικό αφανισμό την Κύπρο και το λαό μας, είπε ο κ. Ομήρου.

Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τα τραγικά γεγονότα του 1974, ανέφερε, «η Τουρκία όχι μόνο παρέμεινε αδιάλλακτη, αλλά με μια σειρά ενέργειες έχει κλιμακώσει την προκλητική της στάση. Η ανακήρυξη του ψευδοκράτους, η ποσοτική και ποιοτική ενίσχυση των τουρκικών στρατευμάτων, η ένταση της μεταφοράς εποίκων από την Τουρκία με προφανή στόχο τη δημογραφική αλλοίωση των πληθυσμιακών δεδομένων της Κύπρου, ο σφετερισμός των ελληνοκυπριακών περιουσιών, δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για τους τελικούς στόχους της Τουρκίας».

Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι οι κατά καιρούς διάφορες προτάσεις και προσεγγίσεις των Τούρκων στο κυπριακό πρόβλημα προνοούν την αναγνώριση δύο κρατικών οντοτήτων με μια μορφή ισότιμης συγκυριαρχίας σε ολόκληρη την επικράτεια, πράγμα που ανοίγει το δρόμο για μελλοντική ολοκλήρωση της κατοχής.

Ταυτόχρονα, είπε, η Τουρκία «κλιμακώνει τις προκλήσεις της με δημιουργία έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Με την αμφισβήτηση των κυριαρχιών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, όπως αυτά κατοχυρώνονται από το Θαλάσσιο Δίκαιο. Με απροκάλυπτες και ιταμές απειλές και ενέργειες που δυναμιτίζουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή».

«Είναι χρέος όλων όσων ενδιαφέρονται για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή, να παρέμβουν αποφασιστικά προς την πλευρά της Τουρκίας. Να της υποδείξουν ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίζει μια συμπεριφορά ταραξία και παραβάτη του Διεθνούς Δικαίου. Να την καλέσουν να συμμορφωθεί προς τη διεθνή έννομη τάξη. Ιδιαίτερα από πλευράς Ε.Ε. θα πρέπει να καταστεί απολύτως σαφές προς την Τουρκία ότι συνέχιση της έκνομης συμπεριφοράς της θα οδηγήσει σε οριστικό τερματισμό της ευρωπαϊκής ενταξιακής της πορείας», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, πρόσθεσε, η ανάγκη πρόταξης της δικής μας αποφασιστικής αντίστασης αποτελεί υπέρτατο πατριωτικό καθήκον και χρέος που επιτάσσει να ξεφύγουμε οριστικά από το σύνδρομο της εθνικής προδοσίας και του εγκλήματος του 1974, να επανακαθορίσουμε τα μεγάλα οράματα και να επανασυνδέσουμε τα κομμένα νήματα των προσπαθειών και των αγώνων του Κυπριακού Ελληνισμού.

«Οφείλουμε να παραμείνουμε σταθεροί στην υπεράσπιση των βασικών αρχών λύσης του Κυπριακού», με ανάπτυξη πρωτοβουλιών και κινήσεων από τη δική μας πλευρά, με πλήρη και συνεχή συντονισμό με την Ελλάδα και με σφυρηλάτηση της εθνικής ομοψυχίας, κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα