Η Αστυνομία να μην λειτουργεί εκφοβιστικά, προειδοποιεί η Επίτροπος Διοικήσεως

17:04 7/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Αστυνομία «θα πρέπει να απέχει από ενέργειες, οι οποίες λειτουργούν εκφοβιστικά, απειλητικά ή αποθαρρυντικά σε άτομα ή κοινωνικές ομάδες σε σχέση με την άσκηση δικαιωμάτων τους και, εν προκειμένω, από τη διοργάνωση ομαδικών εκδηλώσεων, τη συμμετοχή τους σε αυτές ή τη συλλογική έκφραση των απόψεων και διεκδικήσεων τους», αναφέρει η Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ελίζα Σαββίδου.

Σε γραπτή τοποθέτησή της αναφορικά με την αντιμετώπιση συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας

από την Αστυνομία, η κ. Σαββίδου, αναφέρει ότι η Αστυνομία οφείλει «να διευκολύνει την πραγματοποίηση ομαδικών εκδηλώσεων και να προστατεύει την ασφάλεια των ατόμων που συμμετέχουν σε αυτές, μέσω του κατάλληλου σχεδιασμού και προετοιμασίας, σε συνεργασία και με τους διοργανωτές».

Επίσης, η Αστυνομία, «οφείλει να λειτουργεί με καλή πιστή και χωρίς πνεύμα αντιπαλότητας, κάτι που θα πρέπει να αντανακλάται στο σχεδιασμό, στη μορφή και στο συνολικό τρόπο παρουσίας των Αστυνομικών στο χώρο».

Όπως αναφέρει η κ. Σαββίδου «θα πρέπει, ειδικότερα, η δράση της Αστυνομίας να είναι διακριτική και να αποβλέπει στην ουσιαστική πραγμάτωση του δικαιώματος της συνάθροισης και όχι στην παρεμβολή δυσχερειών, στη ματαίωσή του ή ακόμα και στη δημιουργία κλίματος που θα αποτρέπει την ελεύθερη συμμετοχή των πολιτών σε ανάλογες συλλογικές εκδηλώσεις».

Προσθέτει ότι η Αστυνομία δεν πρέπει «να αιφνιδιάζει και, συγκεκριμένα, τα μέλη της να φέρουν διακριτικά τόσο της αστυνομικής τους ιδιότητας, όσο και της ταυτότητάς τους (αριθμό ή όνομα), και να προειδοποιούν τους διαδηλωτές για τις προτιθέμενες ενέργειές τους, δίνοντας τους χρόνο να συμμορφωθούν».

Η Επίτροπος αναφέρει ότι η Αστυνομία δεν πρέπει «να χρησιμοποιεί άσκοπα, δυσανάλογα ή μη αναγκαία μέτρα, προληπτικής (π.χ. έλεγχος συμμετεχόντων ή παρεμπόδισή τους να προσεγγίσουν την εκδήλωση) ή κατασταλτικής (π.χ. διείσδυση στην εκδήλωση και διάλυσή της) φύσης, παρά μόνο στην περίπτωση που η συνάθροιση χάνει, κατά καταφανή και γενικευμένο τρόπο, τον ειρηνικό χαρακτήρα της».

Επίσης, η Αστυνομία, συνεχίζει η κ. Σαββίδου, «θα πρέπει να διαχωρίζει κατά την αντίδρασή της ανάμεσα σε διαδηλωτές και μη διαδηλωτές, καθώς και ανάμεσα σε βίαιους διαδηλωτές και μη βίαιους διαδηλωτές, να έχει διαθέσιμα εναλλακτικά της βίας μέσα παρέμβασης, τα οποία και να προτιμά και σε περίπτωση που η χρήση βίας είναι αναπόφευκτη, να τηρεί την αρχή της αναλογικότητας και να σέβεται τα δικαιώματα των πολιτών στη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα».

Η Επίτροπος αναφέρει ότι η Αστυνομία δεν θα πρέπει «να χρησιμοποιεί πρακτικές ή μεθόδους ‘φακελώματος’ των διαδηλωτών ή ποινικοποίησης του δικαιώματος στην ελεύθερη συνάθροιση, οι οποίες, όχι μόνο προσβάλλουν θεμελιώδη δικαιώματα, αλλά και λειτουργούν αποθαρρυντικά στην περαιτέρω άσκηση των ελευθεριών».

Στην τοποθέτησή της η κ. Σαββίδου αναφέρει ότι «ενόψει των δύσκολων οικονομικών συγκυριών που παρατηρούνται σήμερα είναι αναμενόμενο οι συλλογικές κινητοποιήσεις των πολιτών για την έκφραση της δ

Keywords
Τυχαία Θέματα