Η Αμμόχωστος να επιστραφεί στους νόμιμους κατοίκους της, δήλωσαν Γαλανός και Καγιάλ

15:42 8/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η πόλη των Βαρωσίων πρέπει να επιστραφεί στους νόμιμους κατοίκους της, ωστόσο, αυτό θα πρέπει να γίνει μέσα στα σωστά πλαίσια, δήλωσαν σήμερα Αλέξης Γαλανός και Οκτάι Καγιάλ.

Σε δηλώσεις του, μετά από τη θεία λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (Εξορινού), που βρίσκεται εντός των τειχών της κατεχόμενη πόλης της Αμμοχώστου, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός είπε πως έχουν γίνει όλες οι προσπάθειες και η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη

προχωρεί.

«Κάναμε δηλώσεις στην εκκλησία μαζί με τον Οκτάι Καγιάλ (το “δήμαρχο” της κατεχόμενης πόλης) και πιστεύω ότι κινούμαστε στο ίδιο μήκος και πλάτος. Υπάρχει επιθυμία και από πλευράς των Τουρκοκυπρίων να ανοίξει η πόλη της Αμμοχώστου», είπε ο κ. Γαλανός.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «δεν υπάρχει αντίρρηση να γίνει αυτό μέσα στα σωστά πλαίσια, δηλαδή του ψηφίσματος 550». «Κατά συνέπεια, επιμένω ότι προχωρούμε, αλλά σημασία έχει όλο το Κυπριακό. Η Αμμόχωστός μπορεί να βοηθήσει σαν καταλύτης των μελλοντικών εξελίξεων», ανέφερε.

Είπε ακόμα ότι «υπάρχουν και αρνητικά, αφού υπάρχει και το τουρκικό σκάφος Μπαρμπαρός», ωστόσο, πρόσθεσε πως «θα πρέπει να δούμε πράγματα θετικά για να πάμε μπροστά».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την παραβίαση του οικοπέδου 3 της κυπριακής ΑΟΖ από το τουρκικό πλοίο Μπαρμπαρός, ο κ. Γαλανός είπε: «Γνωρίζετε πώς κινούνται οι στρατιωτικοί στην Τουρκία, κατά συνέπεια ο χρόνος σύντομα θα δείξει αν υπάρχει πραγματική βούληση από πλευράς Τουρκίας να προχωρήσουμε για επανένωση της Κύπρου και ένα κράτος, κάτω από τις συνθήκες που ξέρουμε».

«Εμείς», συμπλήρωσε, «θέλουμε από δικής μας πλευράς να υπάρχει μια αισιοδοξία και σήμερα αυτό που έγινε στην εκκλησία είναι κάτι πολύ σοβαρό και από μόνο του είναι κάτι πολύ σοβαρό. Είναι όμως κάποια μηνύματα που ελπίζουμε να προχωρήσουν».

Ο “δήμαρχος” της κατεχόμενης Αμμοχώστου Οκτάι Καγιάλ είπε με τη σειρά του ότι «τα Βαρώσια πρέπει να επιστραφούν στους νόμιμους κατοίκους τους», ωστόσο, δήλωσε πως «η επιστροφή των Βαρωσίων πρέπει να συνεισφέρει σε μια συνολική λύση του Κυπριακού».

Για το τουρκικό πλοίο Μπαρμπαρός, ανέφερε πως δεν έχει αρκετή πληροφόρηση, ωστόσο, σημείωσε ότι «το φυσικό αέριο πρέπει να χρησιμοποιηθεί προς όφελος και των δύο κοινοτήτων και πρέπει να αποτελέσει κίνητρο για τη λύση του προβλήματος».

Keywords
Τυχαία Θέματα