Η ΑΗΚ ζήτησε από την Επιτροπή Οικονομικών αποδέσμευση 64 εκ.

17:52 28/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την αποδέσμευση κονδυλίου 64 εκ. ευρώ για αγορά ενέργειας, ζήτησε η ΑΗΚ από την Επιτροπή Οικονομικών.

Την αποδέσμευση κονδυλίου από τον προϋπολογισμό της ΑΗΚ για το 2012, ύψους 64 εκατομμύριων ευρώ, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η συνέχιση της αγοράς ενέργειας από τρίτους αλλά και από τα κατεχόμενα, σε περίπτωση που χρειαστεί, ζήτησε σήμερα η ηγεσία της Αρχής από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Ωστόσο,

ύστερα από αντιδράσεις βουλευτών για το ύψος του ποσού, αλλά και το ότι η ΑΗΚ προτίθεται να συνεχίσει την αγορά ενέργειας από τα κατεχόμενα, ο Γενικός Διευθυντής της ΑΗΚ Στέλιος Στυλιανού ζήτησε την αποδέσμευση 5 εκ. ευρώ, τα οποία έχουν ήδη δαπανηθεί καθώς και την αποδέσμευση επιπλέον 20 εκ. ευρώ για να αντιμετωπιστούν ανάγκες για αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κατά τους τρεις μήνες του καλοκαιριού σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη.

”Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, μπορεί να μην χρειασθούν τα 20 εκ. ευρώ μέχρι τη λήξη του καλοκαιριού”, ανέφερε ενώπιον των μελών της Επιτροπής ο κ. Στυλιανού, ο οποίος παράλληλα δεσμεύτηκε να μην χρησιμοποιηθεί η ενέργεια από τα κατεχόμενα, ”εκτός και αν χρειαστεί”, ενώ διαβεβαίωσε ότι η ΑΗΚ προβαίνει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για τη διασφάλιση απρόσκοπτης παροχής ενέργειας το καλοκαίρι.

”Αν όλα πάνε με βάση το σχέδιο” που έχει καταρτιστεί και στο οποίο προβλέπονται οι ανάγκες και η κάλυψη ενέργειας ”δεν υπάρχει καμιά ανάγκη για σύνδεσης με τα κατεχόμενα”, σημείωσε.

Τελικά, ύστερα από νέες αντιδράσεις βουλευτών, ο κ. Στυλιανού ζήτησε την αποδέσμευση από τον προϋπολογισμό ποσού ύψους 7,6 εκ. ευρώ για να χρησιμοποιηθεί για ένα μήνα, σε περίπτωση που χρειαστεί η αγορά ενέργειας κατά την καλοκαιρινή περίοδο και επιπλέον 5 εκ. ευρώ, τα οποία έχουν ήδη δαπανηθεί.

Σε δηλώσεις, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών με θέμα την αποδέσμευση κονδυλίων από τον προϋπολογισμό της ΑΗΚ για το 2012, που αφορούν, μεταξύ άλλων, δαπάνες που διενεργεί η Αρχή για σκοπούς διαφημίσεων και δημοσίων σχέσεων, για την ευημερία του προσωπικού και για την πληρωμή 64 εκατομμυρίων ευρώ προς τρίτους που αφορά την μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος από τα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι ”η Βουλή έχει για ακόμη μια φορά διατυπώσει την έντονη άποψη την οποία είχε ήδη εκφράσει στην Ολομέλεια του Σώματος ότι δεν μπορεί ένα ευνομούμενο το κράτος, ισότιμο κράτος της ΕΕ να εξαρτάται σε ό,τι αφορά την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος από το ψευδοκράτος”, προσθέτοντας ότι ”αυτό αποτελεί εξευτελισμό της πολιτείας μας”.

”Η Κυβέρνηση είχε ήδη ένα χρόνο από την έκρηξη στο Μαρί για να διαπιστώσει τα κενά στην παροχή του ρεύματος και του όλου συστήματος και να βρει νόμιμες και αξιοπρεπείς λύσεις για να αντιμετωπίσει αυτή την αυξανόμενη ζήτηση ιδιαίτερα το καλοκαίρι”, πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι ”δέσμευση της ΑΗΚ είναι ότι δεν έχουν πρόθεση να πάρουν ρεύμα από τα κατεχόμενα και τα 64 εκ. ευρώ τα ζητούν ως μαξιλαράκι ασφαλείας σε περίπτωση που προκύψει αναπάντεχο πρόβλημα”, προσθέ

Keywords
Τυχαία Θέματα