Η CYTA αναγνωρίζει μόνο την Τράπεζα Κύπρου για την εγγυητική του LEFCO

16:42 8/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η CYTA αναγνωρίζει μόνο την Τράπεζα Κύπρου σε ό,τι αφορά την εγγυητική επιταγή που κατατέθηκε από την εταιρεία Selex για την αγορά και λειτουργία του Συστήματος Εναέριας Κυκλοφορίας LEFCO, δηλώνει ο Υπουργός Συγκοινωνιών προσθέτοντας πως η Κυβέρνηση ενεργεί για αφορά νέου δοκιμασμένου νέας γενεάς συστήματος.

Σε

δηλώσεις του, μετά από τη συζήτηση του θέματος της αγοράς του LEFCO στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Ευθύμιος Φλουρέτζου είπε πως «μια νοσούσα κατάσταση από το 2003 -και ίσως ακόμα πιο πριν- με ευθύνη αυτής της Κυβέρνησης έχει προχωρήσει σε τερματισμό», προσθέτοντας παράλληλα πως «γίνονται όλες οι απαιτούμενες ενέργειες, για να έχουμε ένα νέο σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, ενώ την ίδια στιγμή έχουμε διασφαλίσει ότι το σύστημα εναέριας κυκλοφορίας θα λειτουργεί με ασφάλεια τόσο με το υπάρχον σύστημα, όσο και με το εφεδρικό σύστημα, το οποίο είναι καινούργιο και ξεκίνησε η εγκατάσταση του».

Απαντώντας σε παρατήρηση ότι φαίνεται να υπάρχουν δυσκολίες στο να ρευστοποιηθεί η εγγυητική που είχε κατατεθεί, ο Υπουργός Συγκοινωνιών είπε: «Με βάση αυτά τα οποία γνωρίζουμε και ήδη έχουν λεχθεί, ιταλικό δικαστήριο έχει ήδη εκδώσει μονομερώς ένα διάταγμα που απαγορεύει σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ιταλία να καταβάλει το ποσό, το οποίο καλύπτει η εγγυητική».

Η υπόθεση, είπε, «έχει εκδικαστεί και αναμένεται η απόφαση. Η CYTA έχει θέσει τις νομικές προϋποθέσεις, που διασφαλίζουν τη δική μας πλευρά και, όπως έχει επαναλάβει και εντός της αίθουσας της Βουλής, και είναι απόλυτα ορθό, η CYTA γνωρίζει μόνο την Τράπεζα Κύπρου».

Διευκρίνισε ότι «έχει δοθεί εγγυητική από την Τράπεζα Κύπρου, η οποία ζήτησε από τράπεζα που λειτουργεί στην Ιταλία να έχει την εγγύηση και εκείνης της τράπεζας», σημειώνοντας πως «είναι ένα σύστημα back to back, το οποίο έχει λειτουργήσει, όμως η CYTA γνωρίζει μόνο την Τράπεζα Κύπρου».

Για την έρευνα είπε πως «δεν ενδείκνυται στο συγκριμένο στάδιο να λεχθεί οτιδήποτε», συμπληρώνοντας πως «θα ακολουθηθεί μια διαδικασία με τη CYTA για να προστατευτούν τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σε ερώτηση εάν τη ζημιά θα την πληρώσει η Κυπριακή Δημοκρατία ή η cyta σε περίπτωση αποτυχίας αυτής της προσπάθειας, ο Υπουργός Συγκοινωνιών είπε πως θα προτιμούσε να είναι αισιόδοξος ότι «τα ποσά αυτά είναι πλήρως διασφαλισμένα και συνεπώς δεν θα τεθεί θέμα να υποστεί ζημιά η Κυπριακή Δημοκρατία», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα χάσει.

Για το νέο σύστημα, είπε ότι σε συνεργασία με τη CYTA έχει ξεκινήσει από τις 27 Απριλίου η διαδικασία για συζήτηση αγοράς ενός νέου συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας από αυτά που ήδη κυκλοφορούν και είναι δοκιμασμένα και είναι τελευταίας γενιάς και ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις που θέτουν διεθνείς κανονισμοί, ιδιαίτερα της ΕΕ.

Σημείωσε, ωστόσο, πως δεν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα και ότι θα πρέπει το συγκεκριμένο σύστημα να είναι σε λειτουργία μέσα σε χρονικά πλαίσια τα οποία θα καθοριστο

Keywords
Τυχαία Θέματα