Γραπτή απάντηση του υποψήφιου Προέδρου Σταύρου Μαλά στο Γ. Λιλλήκα για ΔΔΟ

18:09 28/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο υποψήφιος Πρόεδρος Σταύρος Μαλάς σε γραπτή απάντηση του προς τον ανθυποψήφιο του Γιώργο Λιλλήκα αναφέρει πως “ο ισχυρισμός του κ. Λιλλήκα ότι δεχτήκαμε ότι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία συνιστά μορφή άπαρχαϊντ, αποδεικνύει γκαιμπελικές και αυθαίρετες ερμηνείες που ο ίδιος ελλείψει σοβαρής επιχειρηματολογίας, προσπαθεί να δώσει στις θέσεις μας”.

Υπενθυμίζουμε στον κ. Λιλλήκα, σημειώνει, ότι το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας δίδει πολιτικά δικαιώματα στη βάση κοινοτικής καταγωγής, ενώ η επιδίωξή μας σε μια επανενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρο είναι η άσκηση των πολιτικών δικαιωμάτων στη βάση του τόπου διαμονής.

“Όμως ο μόνος τρόπος να κατοχυρώσουμε απεριόριστο δικαίωμα εγκατάστασης με ταυτόχρονο σεβασμό της συμφωνίας ότι η κάθε κοινότητα θα διοικεί μία περιοχή, ήταν να δεχθούμε ότι αν οι Ελληνοκύπριοι που θα ζουν στην Τουρκοκυπριακή ομόσπονδη μονάδα υπερβούν ένα συγκεκριμένο ποσοστό που θα συμφωνηθεί, τότε αυτοί που θα το υπερβαίνουν θα ψηφίζουν σε κοινοτική βάση και όχι στη βάση του τόπου διαμονής”, προσθέτει.

Καλούμε τον κ. Λιλλήκα, συνεχίζει ο κ. Μαλάς, να μας δώσει τη δική του εξήγηση, με ποιο τρόπο η κάθε κοινότητα θα μπορεί να έχει αποτελεσματική διοίκηση στη βάση της αρχής της πολιτικής ισότητας. Εκτός κι αν πιστεύει ότι εμείς οι Ελληνοκύπριοι, σε μία ομοσπονδιακή Κύπρο θα πρέπει να διοικούμε και τις δύο ομόσπονδες μονάδες.

“Κάτι τέτοιο θα ερχόταν σε ευθεία σύγκρουση με τη Συμφωνία Κορυφής Μακαρίου –Ντενκτάς και με την ίδια την έννοια της ομοσπονδίας. Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι ο κ. Λιλλήκας στην αδυναμία του να απαντήσει στην επιχειρηματολογία μας, διαστρέβλωσε κατάφωρα τις θέσεις μας. Τον καλούμε να σχολιάζει αυτά που λέμε και όχι αυτά που θα τον βόλευε να λέγαμε”, καταλήγει ο κ. Μαλάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα