Για μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μίλησε ο Υπ. Συγκοινωνιών

19:16 6/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Τάσος Μητσόπουλος δήλωσε την Τρίτη ότι «μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ενισχύονται οι προϋποθέσεις αποκέντρωσης των λειτουργιών του κράτους και διεύρυνσης της συμμετοχής του πολίτη, ενώ τα Κοινοτικά Συμβούλια με τη σειρά τους συνιστούν τον ακρογωνιαίο λίθο του οικοδομήματος αυτού».

Σε χαιρετισμό του στην τελετή εγκαινίων των νέων κτηρίων του Κοινοτικού Συμβουλίου Κιτίου, ο Υπουργός Συγκοινωνιών

είπε ότι «ιδιαίτερα στις μέρες μας, οι τοπικές Αρχές καλούνται να επιτελέσουν ένα ακόμα πιο πολυδιάστατο και βαρυσήμαντο έργο, υποβοηθώντας τον στόχο του Κράτους για βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μέσα από την προώθηση πολιτιστικών, κοινωνικών και άλλων δράσεων, αλλά και με την υλοποίηση έργων υποδομής όπως αυτό που εγκαινιάζουμε σήμερα».

Ο κ. Μητσόπουλος είπε ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί κορυφαίο θεσμό δημοκρατίας που πρέπει να στηριχθεί όχι μόνο με τη διοικητική αποκέντρωση και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων και εξουσιών, αλλά και με την αναγκαία οικονομική αυτονόμηση».

Πρόσθεσε ότι «μια αυτονόμηση που μπορεί υπό τις σημερινές δυσμενείς οικονομικές περιστάσεις να φαντάζει ανέφικτη, θα καταστεί ωστόσο εφικτή μόλις τα δεδομένα το επιτρέψουν και εφόσον, φυσικά, προηγηθεί εκ μέρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μια σοβαρή και επιστημονικά συγκροτημένη προσπάθεια εξορθολογισμού των οικονομικών μεγεθών και, κυρίως, θεσμικού εκσυγχρονισμού που θα μειώσει σημαντικά το διοικητικό κόστος λειτουργίας του όλου συστήματος».

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών αναφέρθηκε σε «μια μεταρρύθμιση αναγκαία που ήδη άρχισε να δρομολογείται τα περασμένα χρόνια και που θα πρέπει σταδιακά να οδηγήσει σε θεσμικά σύγχρονους, διοικητικά ισχυρούς και οικονομικά αυτόνομους αυτοδιοικητικούς μηχανισμούς, στην υπηρεσία της κοινωνίας των πολιτών».

«Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η διαχείριση των θεμάτων τοπικού χαρακτήρα από τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες, στη βάση της ευρωπαϊκής αρχής της επικουρικότητας, αποδεικνύεται πιο αποτελεσματική, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει και εδραιώνει ακόμη περισσότερο τις δημοκρατικές διαδικασίες στον τόπο μας», είπε καταλήγοντας ο Υπουργός Συγκοινωνιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα