Για λύση “δύο κρατών», σε περίπτωση μη συμφωνίας, έκανε λόγο ο Οζγκιουργκιούν

23:23 4/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η οικονομική κρίση είναι ο λόγος που στην ατζέντα των Ε/κ έχει υποβαθμιστεί το Κυπριακό, δήλωσε ο «υπουργός εξωτερικών», Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν, υποστηρίζοντας ότι εάν δεν υπάρξει λύση «τα δύο κράτη είναι αναπόφευκτα».

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, μιλώντας σε συνάντηση με δημοσιογράφους στην Άγκυρα όπου βρίσκεται ο κ. Οζγκιουργκιούν υποστήριξε πως η οικονομική κρίση είναι δικαιολογία για την ε/κ πλευρά να ρίξει σε δεύτερη μοίρα τις συνεχιζόμενες εδώ και χρόνια διαπραγματεύσεις, προσθέτοντας

ότι με την εκλογή του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έπρεπε να αντιμετωπίσει σωρεία προβλημάτων και κάποια ζητήματα που προέκυψαν με την οικογένειά του – όπως ανέφερε – τον έφεραν σε δύσκολη θέση.

Την περασμένη εβδομάδα, συνέχισε, λόγω της οικονομικής κρίσης οι Ε/κ προχώρησαν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, στη διάρκεια των οποίων υποδαυλιζόμενα από τον ε/κ εθνικισμό και φανατισμό – όπως υποστήριξε – γεγονότα οδήγησαν στο κάψιμο της τουρκικής σημαίας.

Για τις διαπραγματεύσεις, ανέφερε ότι για την επανάληψη των συνομιλιών δεν έγινε καμιά βασική προετοιμασία. Σε ερώτηση εάν υπάρχει πρωτοβουλία στο Κυπριακό, ο Οζγκιουργκιούν αναφέρθηκε στις οικονομικές δυσκολίες που υπήρξαν μετά την εκλογή Αναστασιάδη, την παραίτηση του τέως ΥΠΟΙΚ και την τοποθέτηση ενός νεαρού – όπως είπε – Υπουργού Οικονομικών, για να προσθέσει πως το Κυπριακό στην ατζέντα των Ε/κ έχει πάει «πιο πίσω». Υποστήριξε μάλιστα αναφερόμενος στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι εκλέγηκε ο Πρόεδρος του κόμματος της ΕΟΚΑ, όπως αποκάλεσε το ΔΗΣΥ, λέγοντας πως προβληματίζει το πώς μπορεί να επιτευχθεί η λύση.

Στην ερώτηση εάν η μη λύση είναι λύση, απάντησε ότι «μέχρι σήμερα όλα τα σχέδια που τέθηκαν η τ/κ πλευρά τα ενέκρινε ενώ η ε/κ είναι η πλευρά που δεν υποστηρίζει τη λύση. Θέλαμε να το λύσουμε αλλά δεν μπορέσαμε».

Σε ερώτηση που αφορούσε «λύση δύο κρατών», ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών είπε πως κύριος στόχος μέχρι σήμερα είναι η επίτευξη λύση εντός των παραμέτρων των ΗΕ και προς την κατεύθυνση αυτή η τ/κ πλευρά έχει καταθέσει σωρεία προτάσεων. Δεν μπορούν οι διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται αιώνια, πρόσθεσε λέγοντας πως σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί μια λύση «είναι αναπόφευκτη μια λύση δύο κρατών».

Χαρακτήρισε επίσης το νερό που θα μεταφερθεί από την Τουρκία στα κατεχόμενα «νερό της ειρήνης», λέγοντας πως είναι μια σημαντική προϋπόθεση για την επίτευξη λύσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα