Για επιβράδυνση της ανάπτυξης στη Ρωσία το 2013 προειδοποιεί ο Πούτιν

19:59 10/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας θα επιβραδυνθεί το τρέχον έτος κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο και έδωσε εντολές στην Κυβέρνησή του να ενεργήσει για αναστροφή της τάσης.
Τα σχόλια του επικεφαλής του Κρεμλίνου έρχονται τη στιγμή που η Κεντρική Τράπεζα αναγκάστηκε να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο αμετάβλητο στο 8,25% για ένατο συνεχόμενο μήνα για αντιμετώπιση του πληθωρισμού που έχει εκτιναχθεί στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων

21 μηνών.

Ο κ. Πούτιν επιβεβαίωσε στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ότι η ανάπτυξη της Ρωσίας θα επιβραδυνθεί στο 2,4% αυτό το έτος από την αναθεωρημένη προς τα κάτω εκτίμηση για ανάπτυξη 3,6%.

Η ρωσική Κυβέρνηση αρχικά ανέμενε ανάπτυξη 5% για το 2013.

Η ανάπτυξη “αυτή είναι χαμηλότερη από το αναγκαίο επίπεδο διατηρήσιμης ανάπτυξης για την επίλυση των κοινωνικών και άλλων προβλημάτων», είπε ο κ. Πούτιν.

“Και δεύτερον, αυτή είναι χαμηλότερη από την εκτίμηση του ΔΝΤ για παγκόσμια ανάπτυξη 3,3%”, σημείωσε ο κ. Πούτιν σε ομιλία που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Η οικονομία της Ρωσίας αναπτύχθηκε κατά 4,3% το 2011 και 3,4% το 2012 – επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τα ποσοστά ανάπτυξης του 9% που καταγράφονταν πριν από την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008.

Η ανικανότητα της Κυβέρνησης να τονώσει την ανάπτυξη στα προηγούμενα επίπεδα έχει απογοητεύσει τον κ. Πούτιν σε μια στιγμή που η Ρωσία ετοιμάζεται να παρουσιάσει στον υπόλοιπο κόσμο την πρόοδο της κατά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014, στο Σότσι.

Η Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται κάτω από έντονη πίεση από τους Υπουργούς για να μειώσει τα επιτόκια, προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη, σε μια πρακτική που υιοθετείται ευρέως από τις ανεπτυγμένες χώρες.

Όμως, η Τράπεζα εμποδίζεται να το πράξει αυτό από τον απροσδόκητα υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος σε ετήσια βάση ανήλθε στο 7,4% το Μάιο – και υψηλότερα από το στόχο της Κυβέρνησης για πληθωρισμό 5,0 μέχρι 6,0%.

Keywords
Τυχαία Θέματα