Για διγλωσσία του Προέδρου στο Κυπριακό κάνει λόγο ο Γ. Λιλλήκας

17:48 11/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Φαίνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιμένει στη διπλωματία των επιστολών και δεν μαθαίνει από τα λάθη του παρελθόντος, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος θεωρεί πως με την επιστολή του προς τον ΓΓ των ΗΕ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναιρεί τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις στη βάση των εγγράφων Ντάουνερ.

Μιλώντας στη Λεμεσό, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με την επιστολή που έστειλε στον ΓΓ του ΟΗΕ,

ουσιαστικά τού δίνει την ευκαιρία να κινητοποιήσει μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και την ευκαιρία να διαμορφώσει ένα περιβάλλον άσκησης πιέσεων πάνω στη δική μας πλευρά για να προβούμε σε ακόμα μια υποχώρηση, επιτρέποντας την έναρξη των διαπραγματεύσεων, έστω κι αν δεν υπάρχει ξεκαθάρισμα του πλαισίου λύσης και των αρχών λύσης του Κυπριακού, έστω κι αν η Τουρκία επιμένει στους γνωστούς διχοτομικούς της στόχους σε βάρος της Κύπρου”.

“Με βάση την επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, γίνονται αποδεκτά πλέον τα έγγραφα Ντάουνερ”, είπε ο κ. Λιλλήκας προσθέτοντας ότι ” ο Πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι θα αποσύρει τις συγκλίσεις που επήλθαν στις συνομιλίες Χριστόφια-Ταλάτ” και πως “ενώ δεσμεύτηκε ότι δεν θα αποδεχθεί τα έγγραφα Ντάουνερ ως βάση λύσης του Κυπριακού, τα επικαλείται στην επιστολή του προς τον ΓΓ”.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών είπε πως “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει μια διγλωσσία, έχει μια πρακτική που παρουσιάζει διάσταση μεταξύ των διακηρύξεων, των δεσμεύσεων και των έργων του”.

Στην πραγματικότητα, συνέχισε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις χρησιμοποιώντας τα έγγραφα Ντάουνερ σαν βάση για διαπραγμάτευση, επικεντρωνόμενος στις αποκλίσεις μόνο και αποδεχόμενος τις συγκλίσεις, τις οποίες είχε δεσμευθεί να αποσύρει.

Ο κ. Λιλλήκας διερωτήθηκε γιατί αυτή η βιασύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας και υπενθυμίζοντας τις αναφορές της Τουρκίας και των συμμάχων της ότι είναι μοναδική η ευκαιρία να επιβληθεί μια λύση στο Κυπριακό, είπε πως “η μοναδική ευκαιρία που βλέπει η Τουρκία και οι σύμμαχοι της είναι η οικονομική εξάρτηση Ελλάδας και Κύπρου, που καθιστά τις δυο χώρες ευάλωτες σε εκβιασμούς”.

Ακύρωση του μνημονίου και νέα δανειακή σύμβαση με την ΕΕ
————————————————–
Σχολιάζοντας επίσης τις δηλώσεις του κλιμακίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις διαπιστώσεις για τον τρόπο που η Τρόικα ενήργησε στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών ανέφερε πως “είναι πλέον κοινή θέση πως η Τρόικα δεν έχει δημοκρατική νομιμοποίηση και φαίνεται ακόμη πως, όλοι διαπιστώνουν απαράδεκτες πρακτικές από πλευράς της Τρόικας που περιλαμβάνουν και εκβιασμούς κατά των κρατών μελών της ΕΕ που έχουν ενταχθεί σε μνημόνια και είναι ακόμη κοινή διαπίστωση ότι το μοντέλο που επιβάλλει το μνημόνιο της Τρόικας είναι ένα μοντέλο ύφεσης και όχι μοντέλο ανάπτυξης”.

Ο κ. Λιλλήκας κάλεσε την Κυβέρνηση να αξιοποιήσει τα πορίσματα της έκθεσης των ευρωβουλευτών που θα διαμορφωθούν και “να ζητήσει ακύρωση του μνημονίου και διαμόρφωση μιας νέας συμφωνίας δανειακής σύμβασης με την ΕΕ, χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ, καλώντας την ΕΕ να επιδείξει την κοινοτική της αλληλεγγύη και να αποφύγει πρακτικές που αφαιρούν την κρατική κυριαρχία από κράτη μέλη της, πρακτικές που δεν συνάδουν με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο αλλά ούτε και με τις Ευρωπαϊκές Αρχές”.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στη σημερινή συνεδρία της Πολιτικής Συγκλήτου της Συμμαχίας Πολιτών, είπε πως αποφασίστηκε όπως γίνει εισήγηση στη συνεδρία της ερχόμενης Τετάρτης, στην Ανώτατη Σύγκλητο, η σύγκληση Πολιτικής Συνέλευσης στις 26 Ιανουαρίου, με στόχο τη διαμόρφωση των πολιτικών θέσεων του Κινήματος και ταυτόχρονα, την έγκριση του ψηφοδελτίου με το οποίο η Συμμαχία Πολιτών θα διεκδικήσει τις ευρωεκλογές.

Ταυτόχρονα, συμπλήρωσε, η Πολιτική Σύγκλητος θα εισηγηθεί στην Ανώτατη Σύγκλητο διοργάνωση επαναληπτικών εκλογών στις 2 Φεβρουαρίου για όλους τους αξιωματούχους της Συμμαχίας, δηλαδή τον Πρόεδρο και τους 5 Συντονιστές της Συμμαχίας, που αποτελούν τη Γραμματεία και ταυτόχρονα, για τα 15 αιρετά μέλη της Πολιτικής Συγκλήτου.

Η ψηφοφορία θα γίνει με κάλπες σε όλη την Κύπρο αλλά και με ηλεκτρονική ψηφοφορία, κάτι το οποίο όπως ανέφερε ο κ. Λιλλήκας, γίνεται για πρώτη φορά στην Κύπρο.”Αν πετύχει, και θα προσπαθήσουμε να πετύχει, γιατί η τεχνολογία το επιτρέπει σήμερα, θα το προτείνουμε να ισχύσει ως μεθοδολογία ψήφου και για τις ευρωεκλογές και για τις εθνικές εκλογές”, συμπλήρωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα