Γ. Περδίκης: Ελλιπής η έκθεση ΓΓ ΟΗΕ για ΟΥΝΦΙΚΥΠ, χλιαρή η αντίδραση της Λευκωσίας

13:16 2/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Ανησυχία από την “ελλιπή” έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, εκφράζει το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

Σε σημερινές του δηλώσεις, ο ΓΓ του Κινήματος Γιώργος Περδίκης χαρακτήρισε επίσης “πολύ χλιαρή” την αντίδραση της κυπριακής Κυβέρνησης, όπως αυτές διατυπώθηκε με δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

Ο κ. Περδίκης σημείωσε ότι στην έκθεση Μπαν δεν γίνεται καθόλου αναφορά στις

παραβιάσεις του κυπριακού εναέριου χώρου από τα τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα, τις επισκέψεις τουρκικών πολεμικών πλοίων στην κυπριακή ΑΟΖ και τις παραβιάσεις της νεκρής ζώνης στην περιοχής της Ζώδιας και στο Μάμμαρι.

“Άρα είναι ελλιπής η αναφορά του ΓΓ του ΟΗΕ, δεν γίνεται καμία αναφορά για τις διαπραγματεύσεις και την άρνηση της τουρκικής πλευράς να δεχθεί ως κείμενο της κοινής διακήρυξης τα ίδια τα ψηφίσματα των ΟΗΕ και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας”, πρόσθεσε.

Σημειώνοντας ότι στην έκθεσή του, ο ΓΓ του ΟΗΕ αγνοεί τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Περδίκης πρόσθεσε ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του κ. Μπαν για το Κυπριακό θα ενημερώσει προφορικά τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. “Ε λοιπόν δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία τί είδους αναφορά θα κάνει ο κ. Ντάουνερ στα μέλη του ΣΑ για το Κυπριακό και για την προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, συμπλήρωσε.

Ο κ. Περδίκης έψεξε και την αναφορά του κ. Κασουλίδη για μη ύπαρξη σχεδίου Β` από την πλευρά μας, λέγοντας ότι αυτό θυμίζει τις δηλώσεις της προηγούμενης διακυβέρνησης που έλεγε ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β`.

“Μοιάζει αυτή η διαχείριση του Κυπριακού σαν πτώση από τα 10.000 μέτρα χωρίς αλεξίπτωτο και χωρίς εναλλακτικές λύσεις και αυτό είναι εγκληματικό”, είπε, προσθέτοντας ότι “επιβάλλεται η κατάρτιση εναλλακτικών σχεδίων και πρέπει επιτέλους το Εθνικό Συμβούλιο να συνέλθει σε αυτή την περίφημη πολυήμερη συνεδρίασή του για να καταρτίσει εναλλακτική σχέδια, να θέσει το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, όπως δεσμεύτηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από την πρώτη ημέρα της εκλογής του”.

Ημικρατικοί – Να απαγορευτεί ο διορισμός των ΔΣ με κομματικές λίστες

Ερωτηθείς για το θέμα των διορισμών των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των ημικρατικών οργανισμών, κ. Περδίκης είπε ότι το Κίνημα θα επαναφέρει στη Βουλή το θέμα της ποινικής ευθύνης των μελών των ΔΣ για τις πράξεις και τις αποφάσεις των ΔΣ των ημικρατικών οργανισμών, θα επαναφέρει εισήγηση όπως απαγορευτεί διά νόμου η κατάθεση καταλόγων από τα κόμματα για τα ΔΣ των ημικρατικών οργανισμών και για θέσπιση μιας διαδικασίας ανεξάρτητης από τα πολιτικά κόμματα.

“Ο τρόπος που διορίστηκαν αποτελεί σίγουρα ένα μελανό σημείο στην όλη ιστορία και αυτός ο τρόπος πρέπει να αλλάξει”, είπε ο κ. Περδίκης εκφράζοντας αμφιβολία για το κατά πόσον θα υπήρχε τόσο ενδιαφέρον για συμμετοχή στα ΔΣ των ημικρατικών εάν τα μέλη είχαν ευθύνες έναντι για λανθασμένες αποφάσεις.

Ο κ. Περδίκης χαιρέτισε μεν την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής στα ΔΣ των ημικρατικών οργανισμών, προσθέτοντας δε ότι το 12% είναι πολύ κάτω από το αναμενόμενο και δεν είναι ικανοποιητικό.

Απεκάλυψε πως όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικοινώνησε μαζί του για να ζητήσει από το Κίνημα να καταθέσει είτε κατάλογο ονομάτων ή κάποιες εισηγήσεις τους, ο ίδιος ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την απόφαση του Κινήματος να μην καταθέσει λίστα και ζήτησε μόνο το διορισμό άξιων ανθρώπων και άξιες γυναίκες και ότι έλαβε τη διαβεβαίωση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι θα φρόντιζε να υπάρχει σημαντική συμμετοχή άξιων γυναικών στα ΔΣ των ημικρατικών.

“Ο αριθμός είναι ακόμη πάρα πολύ μειωμένος και περιορισμένος και δεν έχει ικανοποιήσει τις δικές μας προσδοκίες”, κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα