Γ. Ομήρου: Η ελληνικότητα της παιδείας θα αποβεί στοιχείο δύναμης

12:33 17/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η παιδεία του σήμερα πρέπει να στοχεύει στην προετοιμασία για τη κοινωνία της πληροφορικής και το μεταβιομηχανικό πολιτισμό του 21ου αιώνα, αναφέρει σε γραπτή δήλωση του ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, σημειώνοντας ότι η ελληνικότητα της παιδείας μας με θα αποβεί στοιχείο δύναμης

Ο κ. Ομήρου προέβη στη δήλωση αυτή με την ευκαιρία του νέου σχολικού και ακαδημαϊκού έτους και του δημόσιου διαλόγου που αναπτύσσεται τις τελευταίες ημέρες για θέματα Παιδείας.

Ο κ. Ομήρου

αναφέρει ότι «στη σημερινή ιστορική φάση της ανθρωπότητας, η παιδεία πρέπει να βοηθά τους ανθρώπους να βρουν το δρόμο τους στην κοινωνία μας που γίνεται πιο πολυσύνθετη, πιο πολύπλοκη και πιο απαιτητική. Πρέπει να τους βοηθά να χρησιμοποιούν σωστά την τεχνολογία, την πληροφορική και τα παραγωγικά μέσα με στόχο την αρμονική συμβίωση με τη φύση. Να αντιστέκονται στην πλημμυρίδα των πληροφοριών, των πολιτιστικών προτύπων παίρνοντας τα ουσιώδη, τα απαραίτητα και τα χρήσιμα».

«Στόχος ακόμα της παιδείας της σημερινής εποχής πρέπει να είναι τα ανοικτά σχολεία. Ανοικτά στην κοινωνία, στον κόσμο της εργασίας και στους θεσμοθετημένους κοινωνικούς φορείς όπως είναι οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», πρόσθεσε.

Ακόμα, συνέχισε, «η παιδεία πρέπει να είναι ανοικτή σε όλους υπό την έννοια ότι οι νέοι πρέπει να στηρίζονται οικονομικά έτσι ώστε να επιλέξουν τον επαγγελματικό τους δρόμο αυτεξούσια και χωρίς την οικογενειακή εξάρτηση. Αυτό σημαίνει ισότητα ευκαιριών στην παιδεία που να της προσδίδει το χαρακτήρα της καθολικότητας».

Στην Κύπρο, αναφέρει ο κ. Ομήρου, «βρισκόμαστε αναμφίβολα σε ένα οριακό σημείο ως προς τις εκπαιδευτικές κατευθύνσεις που θα καθορίσουν το μέλλον της παιδείας μας», προσθέτοντας ότι «ο τομέας της παιδείας αντιμετωπίζει συνεχώς νέες προκλήσεις μέσα στο αντιπαρατιθέμενο κλίμα που δημιουργεί η παγκοσμιοποίηση από τη μια και η αντίσταση του έθνους – κράτους από την άλλη».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, σημειώνει, «είναι αναγκαία η ανάπτυξη ενός εθνικού – δημοκρατικού διαλόγου μακριά από λαϊκισμούς και δημαγωγία, στερεότυπα και ιδεολογήματα για την υιοθέτηση πολιτικών που θα ανυψώσουν την παιδεία στο βάθρο που της αρμόζει μέσα στην Κυπριακή κοινωνία. Η ποσοτική διεύρυνση πρέπει να συμβαδίσει με την ποιοτική επέκταση, τις ανάγκες της νέας εποχής, το σεβασμό της ιστορίας, του πολιτισμού και της εθνικής μας καταγωγής αλλά και της επιταγής για εκσυγχρονισμό και μεταρρυθμίσεις».

«Η παιδεία του χτες αφορούσε προετοιμασία για τη βιομηχανική οργάνωση της κοινωνίας. Η παιδεία του σήμερα πρέπει να στοχεύει στην προετοιμασία για τη κοινωνία της πληροφορικής και το μεταβιομηχανικό πολιτισμό του 21ου αιώνα», αναφέρει.

Γι’ αυτό, προσθέτει, «η σύγχρονη ελληνική παιδεία στην Κύπρο, διαμορφώνοντας αυτό το πλαίσιο, χωρίς εσωστρέφεια θα πρέπει να καλλιεργήσει δραστηριότητες που να βασίζονται στις αρχές της εθνικής αυτογνωσίας από τη μια και του ευρωπαϊκού συλλογικού πλαισίου από την άλλη».

«Η ελληνικότητα της παιδείας μας με διαφύλαξη της Ελληνικής γλώσσας, συμβαδίζοντας με τα σύγχρονα ρεύματα, θα αποβεί στοιχείο δύναμης», καταλήγει ο κ Ομήρου στη δήλωση του.

Keywords
Τυχαία Θέματα