Γ. Λιλλήκας : ‘Περίεργη σιωπή ιχθύος’ από την Κυβέρνηση για τις βρετανικές βάσεις

15:32 22/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Για προκλήσεις και εκβιασμούς κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας «που υποσκάπτουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και εθνικά μας συμφέροντα» την ώρα που «η Κυβέρνηση τηρεί μίαν περίεργη σιωπή ιχθύος» κάνει λόγο ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας σε ανακοίνωση με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται σε ανάμειξη των βρετανικών βάσεων στα της Συρίας.

Ο Λιλλήκας, ο οποίος παραχώρησε σήμερα διάσκεψη Τύπου, υποστηρίζει ότι η χρήση των βρετανικών στρατιωτικών βάσεων από το Λονδίνο για επεμβατικούς σκοπούς στη Συρία αποτελεί παραβίαση

της Συμφωνίας Εγκαθίδρυσης που διέπει το χαρακτήρα και καθορίζει τους στόχους των Βάσεων, υποδεικνύοντας ότι οι Βρετανοί με τις ενέργειες τους καθιστούν την Κυπριακή Δημοκρατία μέρος του συριακού προβλήματος και βλάπτουν τα εθνικά μας συμφέροντα.

«Αναμένουμε ότι η κυπριακή Κυβέρνηση θα καλέσει το Λονδίνο να τερματίσει την όποια χρήση κάνει ή προγραμματίζει να κάνει των Βάσεων σε σχέση με τη συριακή κρίση», προσθέτει, αναφέροντας πως «αν η Κυβέρνηση δεν αντιδράσει έντονα, τότε πιθανότατα το Λονδίνο να κάνει χρήση των Βάσεων και στην περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία».

Αναφορές Αλεξάντερ Ντάουνερ

Σχολιάζοντας συνέντευξη του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ σε τουρκική εφημερίδα, ο κ. Λιλλήκας αναφέρει πως για άλλη μια φορά ο κ. Ντάουνερ, «καταχράται της θέσης και του ρόλου του ως εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ και με δηλώσεις του επιχειρεί είτε να εκβιάσει την ελληνική πλευρά είτε να δημιουργήσει υπόβαθρο σε παράνομες και απαράδεκτες τουρκικές απαιτήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ».

Η δήλωση του ότι «αν δεν λυθεί σύντομα το Κυπριακό πολλοί Τουρκοκύπριοι θα περάσουν στην ελληνοκυπριακή πλευρά» αποτελεί προσπάθεια εκβιασμού και εκφοβισμού του κυπριακού ελληνισμού για να αποδεχθεί τις απαράδεκτες τουρκικές απαιτήσεις, αναφέρει ο κ. Λιλλήκας.

«Πρόκειται για επαναφορά ενός παλαιότερου σεναρίου που ήθελε τους Τουρκοκύπριους, στην περίπτωση απόρριψης του Σχεδίου Ανάν, να εγκαθίστανται στις ελεύθερες περιοχές, διεκδικώντας τα κρατικά αξιώματα που τους διασφαλίζει το Σύνταγμα, διατηρώντας ταυτόχρονα το παράνομο κατοχικό τους μόρφωμα», συμπληρώνει.

Χαρακτηρίζει παράλληλα «απαράδεκτη και τη φρασεολογία του κ. Ντάουνερ, ο οποίος, όπως αναφέρει, διαχωρίζει γεωγραφικά την Κυπριακή Δημοκρατία σε «ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή πλευρά», παραγράφοντας το ζήτημα της κατοχής.

Ακόμη πιο απαράδεκτη και προκλητική, χαρακτηρίζει ο κ. Λιλλήκας, τη δήλωση του κ. Ντάουνερ για το φυσικό αέριο. «Αντί, ως εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών να υπερασπιστεί το διεθνές δίκαιο και να καταδικάσει την Τουρκία για τις παράνομες απειλές της, επιχειρεί να εκβιάσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να προσφέρει κάλυψη στην τουρκική προκλητικότητα» αναφέρει, υποδεικνύοντας ότι «η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ είναι αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και καμία σχέση δεν έχει με την επίλυση του Κυπριακού».

«Ευθύνη του κ. Ντάουνερ είναι να

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα