Γ. Λιλλήκας : Λανθασμένη και επικίνδυνη η πρόταση ΥΠΕΞ για εκλογή Τ/κ Ευρωβουλευτών

15:13 22/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Λανθασμένη και επικίνδυνη θεωρεί η Συμμαχία Πολιτών την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης αναφορικά με την διαδικασία εκλογής δύο Τ/κ Ευρωβουλευτών, όπως την εξήγγειλε το Σάββατο ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, και όπως δήλωσε σήμερα ο Γιώργος Λιλλήκας, η Συμμαχία Πολιτών, θα καταψηφίσει την όποια σχετική πρόταση της Κυβέρνησης.

Σε δηλώσεις του σε Φιλανθρωπική Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση της Συμμαχίας Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «ως Συμμαχία Πολιτών θεωρούμε λανθασμένη και επικίνδυνη την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης

όπως την εξήγγειλε ο Υπουργός Εξωτερικών για την τροποποίηση της Νομοθεσίας με στόχο οι Τ/κ να εκλέξουν δύο Ευρωβουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών είπε ότι «κατά αρχήν πρόκειται για παραβίαση του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου που δεν επιτρέπει τις εκλογές πάνω σε εθνοτική βάση αλλά ταυτόχρονα και για παραβίαση του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ανέφερε πως «είναι επίσης πολιτικά απαράδεκτο την ώρα που οι Τ/κ επιμένουν σε χωριστό κράτος και διατηρούν το κατοχικό καθεστώς αμφισβητώντας την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας να θέλουμε να τους επιβραβεύσουμε καθιερώνοντας και αποδίδοντάς τους δύο Ευρωβουλευτές».

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «ως Συμμαχία Πολιτών θα καταψηφίσουμε την όποια πρόταση της Κυβέρνησης στην Βουλή, για να γίνει κατανοητό και από τους Τ/κ συμπατριώτες μας, ότι εάν επιθυμούν δικαιώματα στην Κυπριακή Δημοκρατία, πρέπει να την αναγνωρίσουν και να καταργήσουν το κατοχικό μόρφωμα».

Συνέντευξη Υπουργού Ενέργειας – Αγωγός Φυσικού Αερίου μέσω Τουρκίας

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών αναφέρθηκε και σε συνέντευξη του Υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη στην «Καθημερινή» ο οποίος δήλωσε ότι «σε μια ενδεχόμενη ορθή λύση του πολιτικού προβλήματος, θα μπορούσε να ήταν μία επιλογή» η δημιουργία αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου στην Τουρκία, κάτι το οποίο στο παρόν στάδιο δεν είναι καν επιλογή.

«Θέλουμε να καυτηριάσουμε την σημερινή δήλωση του Υπουργού Ενέργειας ο οποίος σε συνέντευξή του επαναφέρει το ζήτημα μεταφοράς φυσικού αερίου με αγωγό μέσω Τουρκίας μετά την λύση του Κυπριακού», είπε ο κ. Λιλλήκας.

Ανέφερε πως «δυστυχώς η Κυβέρνηση συντηρεί η ίδια την διασύνδεση του φυσικού αερίου με την λύση του Κυπριακού εξυπηρετώντας άθελά της τους τουρκικούς σχεδιασμούς και τους τουρκικούς στόχους».

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών καλεί την Κυβέρνηση «για μια ακόμη φορά να ξεκαθαρίσει και να κλείσει οριστικά το ζήτημα, αποκλείοντας το όποιο ενδεχόμενο μεταφοράς του φυσικού αερίου μέσω της Τουρκίας».

Οριζόντια Ψηφοφορία

Ερωτηθείς ποια η εκτίμηση της Συμμαχίας Πολιτών για την οριζόντια ψηφοφορία, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «όχι απλά συμφωνεί με την οριζόντια ψηφοφορία αλλά έχουμε αποστείλει προς όλα τα κόμματα εδώ και δύο μήνες συγκεκριμένη πρόταση για την καθιέρωση της οριζόντιας ψηφοφορίας και για τις εθνικές εκλογές, τις Βουλευτικές Εκλογές και ταυτόχρονα και για τις Ευρωεκλογές».

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «για τις Ευρωεκλογές προτείναμε όπως δύο Ευρωβουλευτές εκλεγούν με την μέθοδο της οριζόντιας ψηφοφορίας και οι άλλοι τέσσερεις Ευρωβουλευτές εκλεγούν με την παραδοσιακή μέθοδο έτσι ώστε να συντηρήσουμε σε μεγάλο βαθμό και την απλή αναλογική που είναι ένα δημοκρατικό σύστημα αλλά και να δώσουμε στους πολίτες διευρυμένα δικαιώματα και διευρυμένες επιλογές».

Για την κυπριακή Βουλή, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, είπε πως «η πρότασή μας είναι όπως από τους 56 Βουλευτές καθιερώσουμε ένα αριθμό Βουλευτών που θα μπορούσε να είναι 16 ή 20 Βουλευτές οι οποίοι να εκλέγονται οριζόντια, με την Κύπρο να αποτελεί μια επικράτεια και αυτοί να είναι Βουλευτές επικρατείας, και οι υπόλοιποι να εκλέγονται με την παραδοσιακή μέθοδο την απλή αναλογική».

Keywords
Τυχαία Θέματα