“Φοροδιαφυγή, αίσχος και ντροπή” διαμαρτυρία έξω από Υπ. Οικονομικών

11:49 20/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Με το σύνθημα “Φοροδιαφυγή, αίσχος και ντροπή”, εργαζόμενοι στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα συγκεντρώθηκαν σήμερα για μία ώρα έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Φορολογικής Δικαιοσύνης, που διοργανώνεται από τα ευρωπαϊκά συνδικάτα με την ευκαιρία της Συνόδου των G8, της συνεδρίας του ECOFIN και της Διεθνούς Ημέρας Δημόσιων Υπηρεσιών.

Σε ψήφισμα που επιδόθηκε στο Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών Χρίστο Πατσαλίδη, οι συντεχνίες “καλούν την Κυβέρνηση και τη Βουλή

να προχωρήσουν χωρίς άλλη καθυστέρηση στον εντοπισμό των ενόχων για την τραγική κατάσταση στην οποία οδηγήθηκε η χώρα μας και ο λαός της, ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι και τα χαμηλά αμειβόμενα κοινωνικά στρώματα, και την προσαγωγή των υπευθύνων στη δικαιοσύνη, ώστε να αποκατασταθεί το περί δικαίου αίσθημα του λαού”.

Στο ψήφισμα, που θα επιδοθεί και στη Βουλή, οι συντεχνίες “απαιτούν από τις κυπριακές Αρχές υιοθέτηση των αναγκαίων νομοθετικών και άλλων μέτρων που θα διευκολύνουν το έργο των φορολογικών υπηρεσιών στην αποτελεσματική πάταξη της φοροδιαφυγής και γενικότερα της φορολογικής απάτης και την αποκατάσταση φορολογικής δικαιοσύνης και ισονομίας”.

Επίσης, “επανατονίζουν την έντονη απογοήτευση και πικρία τους για τα μονομερή οικονομικά μέτρα που επιβλήθηκαν στους Κύπριους εργαζόμενους, τα οποία τους οδηγούν στην εξαθλίωση και σε ανατροπή των οποιωνδήποτε προγραμματισμών τους για την ευημερία και πρόοδο των οικογενειών τους”.

Οι συντεχνίες των εργαζομένων “διακηρύττουν την αμετακίνητη αποφασιστικότητά τους να αγωνισθούν για ταχεία επαναφορά των δικαιωμάτων τους που έχουν παραβιασθεί και πληγεί κατάφωρα”, και εκφράζουν την αμέριστη συμπαράσταση τους στους άνεργους.

Επίσης, “διεκδικούν μία νέα Ευρωπαϊκή Συμφωνία για τους εργαζόμενους, που θα τάσσεται εναντίον των πολιτικών λιτότητας και περικοπών στους μισθούς, θα στηρίζει την κοινωνική ασφάλιση και τις δημόσιες υπηρεσίες, και θα τάσσεται υπέρ μιας θετικής ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης, η οποία θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών λαών και όχι των αγορών, και που θα περιλαμβάνει την ποιοτική ανάπτυξη, την πλήρη απασχόληση και την ενίσχυση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου”.

Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας, ο Γενικός Γραμματέας της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ Αντώνης Νεοφύτου και ο Γενικός Γραμματέας της ΔΕΟΚ Διομήδης Διομήδους, οι οποίοι καταδίκασαν τη φοροδιαφυγή και ζήτησαν τη λήψη μέτρων για πάταξη του φαινομένου.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι των συντεχνιών ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΕΤΥΚ, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ και ΟΕΔΕ, καθώς και του Συνδέσμου Αστυνομίας και του Συνδέσμου Αξιωματικών Κυπριακού Στρατού.

Οι εργαζόμενοι κρατούσαν πανό και πλακάτ με συνθήματα όπως “Κατάργηση τραπεζικού απορρήτου”, “Όχι λιτότητα. Ναι στη φορολογική δικαιοσύνη”, “Να δημοσιοποιηθούν οι φορολογικές δηλώσεις των κρατικών αξιωματούχων”, “Να επιστραφούν τα μπόνους που πήραν τα Golden Boys των τραπεζών με ψευδείς παραστάσεις”, “Να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα των `ευυπόληπτων` φοροφυγάδων” και “Κατάργηση τραπεζικού απορρήτου. Αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών”.

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή της η ΠΑΣΥΔΥ διευκρινίζει ότι τα μέλη της που εργάζονται στο Τμήμα Δασών συνειδητά δεν συμμετείχαν στη σημερινή στάση εργασίας και τη συγκέντρωση, λόγω των μεγάλων πυρκαγιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα