Φόρο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές προωθεί η Κομισιόν

09:38 14/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τη φορολόγηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν τη συμμετοχή των τραπεζών και των επενδυτικών κεφαλαίων στο κόστος της κρίσης.

Ένα μεγάλο μέρος των ευρωπαϊκών τραπεζών, ασφαλιστικών εταιριών και επενδυτικών κεφαλαίων

θα κληθεί από το 2014 να συμμετάσχει ετησίως με 31-35 δισεκατομμύρια ευρώ στο κόστος των συνεπειών της κρίσης που προκάλεσε. Όπως αναφέρει η «Süddeutsche Zeitung» του Μονάχου, αυτό προκύπτει από το αναθεωρημένο σχέδιο για την καθιέρωση ενός φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών, το οποίο κατέθεσε χθες η Κομισιόν. Ο φόρος θα καθιερωθεί αρχικά σε 11 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Οι υπόλοιπες 16 χώρες της ΕΕ θα αποφασίσουν αργότερα εάν θα τον εισαγάγουν στη νομοθεσία τους.

Συγκεκριμένα προτείνεται η επιβολή ενός ελάχιστου φόρου στις πωλήσεις διαφόρων χρηματιστηριακών προϊόντων, π.χ. μετοχών, τιτλοποιημένων αξιόγραφων, Futures και άλλων παραγώγων. Ο φόρος θα καταβάλλεται όταν ένας εκ των συναλλασσομένων είναι πολίτης μιας εκ των 11 χωρών που θα υιοθετήσουν το μέτρο. Φόρος δεν θα επιβάλλεται κατά την έκδοση νέων κρατικών ομολόγων, κατά την αγορά αυτών από τις κεντρικές τράπεζες ή τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM. Από το φόρο απαλλάσσονται επίσης οι συναλλαγές της ΕΚΤ.

Keywords
Τυχαία Θέματα