Φεύγει ο Ντάουνερ και αφήνει το έγγραφό του με τις ‘δήθεν’ συγκλίσεις, λέει ο Ν. Παπαδόπουλος

17:22 26/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ φεύγει και του ευχόμαστε καλή σταδιοδρομία, ωστόσο, στην επταετή παρουσία του στην Κύπρο, μας άφησε ως κληροδότημα το έγγραφο του με τις δήθεν συγκλίσεις και αποκλίσεις στο Κυπριακό, επί των οποίων η τουρκική πλευρά διατείνεται ότι θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.

Ο κ. Παπαδόπουλος σε δηλώσεις το απόγευμα στα γραφεία

του ΔΗΚΟ, ανέφερε ότι μας αφήνει ο κ. Ντάουνερ τη σταθμισμένη ψήφο, τους έποικους τις «τέσσερις ελευθερίες» των Τούρκων και όλες τις υπόλοιπες γενναιόδωρες προσφορές της πλευράς μας, όπως είπε, τις οποίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεσμεύτηκε ν’ αποσύρει.
Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις της τ/κ πλευράς περί διαδικασίας πάρε-δώσε στο Κυπριακό, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι επιβεβαιώνονται οι φόβοι του ΔΗΚΟ για τους κινδύνους στους οποίους διολισθαίνει το Κυπριακό.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, η τουρκική πλευρά συνεχίζει να αξιοποιεί τη συμφωνία Αναστασιάδη – Έρογλου, πραγματοποιώντας επισκέψεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, εμφανίζει την Άγκυρα ως δήθεν εποικοδομητική και υποβοηθητική και παράλληλα προωθεί την πάγια τουρκική θέση για αναγνώριση του ψευδοκράτους, όπως φαίνεται και από τις σημερινές δηλώσεις του κ. Φούλε.
Ενόψει και της συνάντησης των ηγετών των δύο κοινοτήτων την ερχόμενη Δευτέρα, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να ξεκαθαρίσει ποιος τελικά είναι ο σκοπός της συνάντησης αυτής και να απαντήσει πώς σχολιάζει η Κυβέρνηση τις τουρκικές διακηρύξεις για διαδικασία «πάρε – δώσε».

«Πώς από το ‘ξεκαθάρισμα της βάσης’ φτάσαμε σε διακηρύξεις για ‘πάρε – δώσε’», διερωτήθηκε και πρόσθεσε ότι «είναι φανερό και σαφές ότι η βάση διαπραγμάτευσης, η οποία συμφωνήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κατοχικό ηγέτη στις 11 Φεβρουαρίου 2014, είναι κάθε άλλο από ‘ξεκάθαρη’, είναι κακή και οδηγεί την Κυπριακή Δημοκρατία σε νέες περιπέτειες».
Εξελίξεις στη Κριμαία και συμφέροντα ΚΔ

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη Κριμαία, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε ότι προέχει η διατήρηση διαχρονικών και πολύτιμων φιλικών σχέσεων με τη Μόσχα και έκανε λόγο για επιδερμική προσέγγιση από πλευράς Κυβέρνησης.
Μίλησε για διπλωματική και γεωπολιτική σύγκρουση ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, ενώ, στη διαμάχη αυτή εμπλέκεται αναπόφευκτα, όπως είπε, και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η χώρα μας καλείται αναπόφευκτα να πάρει θέση για όλες αυτές τις εξελίξεις αλλά με λύπη μας διαπιστώνουμε μια επιδερμική προσέγγιση του θέματος, με γνώμονα και πάλι την πολιτική του ‘καλού παιδιού’ έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών», συνέχισε.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη της το διαχρονικό και σημαντικό ρόλο της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και την υπερπολύτιμη στήριξη της χώρας αυτής σε όλες τις κρίσιμες ψηφοφορίες που αφορούσαν το Κυπριακό.

Ο κ. Παπαδόπουλος συνέχισε λέγοντας ότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που χάρη στη Ρωσία αποτράπηκαν σχεδιασμοί των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου, που στρέφονταν εναντίον των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού ελληνισμού.
«Προέχουν τα συμφέροντα της πατρίδας μας και η διατήρηση διαχρονικών και πολύτιμων φιλικών σχέσεων. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε διαχρονικούς συμμάχους μας, όπως η Ρωσία, με δεδομένο μάλιστα ότι είναι πολύ πιθανόν να τους χρειαστούμε σύντομα, προκειμένου να αποτρέψουμε τις αρνητικές επιπτώσεις από την πρόσφατη συμφωνία Αναστασιάδη-Έρογλου και τις καθημερινές προσπάθειες της τουρκικής πλευράς για αναβάθμιση του ψευδοκράτους», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα