Εξορθολογισμό αποφάσεων ζητά από τα κόμματα ο Σύνδεσμος Τραπεζών

19:23 7/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Μελετημένους και προσεκτικούς χειρισμούς στα ζητήματα του τραπεζικού συστήματος με περιορισμό της κινδυνολογίας εισηγούνται Σύνδεσμος Τραπεζών και ΑΚΕΛ

Η συνάντηση το απόγευμα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ που είχε το απόγευμα της Δευτέρας ο Σύνδεσμος άνοιξε το κύκλο επαφών που διενεργεί με τα κόμματα από τα οποία ζητά εξορθολογισμό αποφάσεων.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι αποτελεί κοινό μυστικό

ότι υπάρχουν προβλήματα που χρειάζεται να αντιμετωπισθούν αποφασιστικά και διατύπωσε την άποψη ότι πρέπει να ξεφύγουμε από τους ερασιτεχνισμούς του παρελθόντος, που έχουν προκαλέσει παρά πολλά προβλήματα όχι μόνο στον τραπεζικό τομέα, αλλά γενικότερα στην κυπριακή οικονομία,

Θα πρέπει να γίνει μια μελέτη, από οίκο με εξειδικευμένες γνώσεις και τεχνογνωσία γύρω από αυτά τα ζητήματα, ώστε να εξετασθούν οι τρόποι αντιμετώπισης όλων των προβλημάτων για να μπορέσει η οικονομία του τόπου να προχωρήσει στην ανάκαμψη.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι η πρόθεση του είναι να διαβιβάσει στα άλλα πολιτικά κόμματα την εισήγηση να εξετασθούν οι χειρισμοί τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής στη βάση επιστημονικής μελέτης με στόχο τα κόμματα να συμβάλουν στην αντιμετώπιση και επίλυση.

Σε σχέση με τη μείωση των επιτοκίων ο ΓΓ το ΑΚΕΛ είπε ότι πρέπει να γίνει μια ολοκληρωμένη και σφαιρική μελέτη για όλα τα ζητήματα που αφορούν το τραπεζικό σύστημα και τα οποία θα στοχεύσουν στην ανακούφιση του πολίτη από τη μια και από την άλλη στην ώθηση της οικονομίας του τόπου.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ διατύπωσε επίσης τη θέση ότι οι πολιτικοί πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όταν κάνουν αναφορές για το τραπεζικό σύστημα, επισημαίνοντας ότι η παραμικρή κινδυνολογία προκαλεί προβλήματα και αυξάνει την έλλειψη εμπιστοσύνης.

Πρόσθεσε πως «θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε αυτά τα ζητήματα».

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τραπεζών Μάριος Κληρίδης, είπε ότι το ΑΚΕΛ είναι το πρώτο κόμμα που δέχθηκε την αντιπροσωπεία του Συνδέσμου στο πλαίσιο του κύκλου επαφών που ανέλαβε να διενεργήσει ο Σύνδεσμος για να ενημερώσει τα κόμματα για την κατάσταση που επικρατεί στο τραπεζικό σύστημα και να τονίσουμε την ανάγκη, κάποιου είδους εξορθολογισμού των πολιτικών αποφάσεων.

Εξήγησε ότι στον κύκλο επαφών που διενεργεί ο Σύνδεσμος, ζητά όπως οι οποιεσδήποτε πολιτικές αποφάσεις τεκμηριώνονται με κάποιου είδους αναλύσεις και να μην συνθηματολογούμε σαν πολιτικοί αλλά να προσπαθήσουμε να φέρουμε κάποιο ορθολογισμό και να εξετάζουμε τι σημαίνουν για τον Κύπριο πολίτη οι αποφάσεις που λαμβάνονται για το τραπεζικό σύστημα.

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Κληρίδης είπε ότι η μείωση των επιτοκίων είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να εξετασθεί, προσθέτοντας ταυτόχρονα, ότι πρέπει να εξετασθεί εξορθολογιστικά και τις επενέργειες που θα επέλθουν στους καταθέτες και τις τράπεζες.

Ο κ. Κληρίδης παρατήρησε ότι μείωση των επιτοκίων που θα δημιουργήσει πρόσθετες ζημιές τις οποίες σε κάποια φάση πιθανόν να επωμιστεί ο πολίτης και σημείωσε ότι αυτό που ζητούμε είναι να ξέρουμε τι κάνουμε.

Ο Διευθυντής του Συνδέσμου Μιχάλης Καμμάς πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε γνώμη της τον Ιούνιο του 2013 ειδικά για το θέμα των επιτοκίων αναφέρει ότι θα πρέπει να διενεργηθεί μια σφαιρική μελέτη η οποία θα αξιολογεί τα τυχόν αρνητικά που είναι δυνατό να προκύψουν και τα θετικά για τους δανειολήπτες.

Ερωτηθείς πότε θα μπορέσουν οι δανειολήπτες να δανείζονται με επιτόκιο υποφερτό ώστε να μπορέσει να υπάρξει ανάπτυξη στην οικονομία, ο κ. Κληρίδης είπε πως αυτό θα είναι δυνατό όταν επαναφέρουμε συνθήκες εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα.

Πρόσθεσε ότι ο μέσος Κύπριος καταθέτης ακόμα ανησυχεί για τη φερεγγυότητα των τραπεζών, παρά το γεγονός που η Ευρώπη μας έχει πει ότι δεν έχει άλλα κουρέματα.

Δυστυχώς δεν εμπιστευόμαστε γιατί ακόμα φοβόμαστε τους Ευρωπαίους, συνέχισε προσθέτοντας ότι εάν τα χρήματα που όλοι μας έχουμε τραβήξει και είναι κάτω από τα κρεβάτια στο σπίτι, τα επιστρέψουμε στις τράπεζες, τότε οι τράπεζες θα μπορέσουν να δανείσουν με χαμηλά επιτόκια.

Ο κ. Καμμάς συμπλήρωσε ότι το σημαντικό είναι να υπάρξει ομαλοποίηση στο σύστημα, να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στο σύστημα.

Ανέφερε επίσης ότι για το θέμα έχει δημιουργηθεί οδικός χάρτης από το Υπουργείο Οικονομικών, την Κεντρική Τράπεζα και την Τρόικα για την εφαρμογή χαλαρώσεων.

Συνεχίζοντας είπε ότι εφόσον ο οδικός χάρτης έχει συμφωνηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών, την Κεντρική Τράπεζα και την Τρόικα και έχει ανακοινωθεί αρχές Αυγούστου και πρόσθεσε πως είναι σημαντικό όλοι να βοηθήσουμε να εφαρμοστεί και να προκύψουν το συντομότερο δυνατό οι χαλαρώσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ρυθμό των εκροών, ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι ο ρυθμός των εκροών έχει μειωθεί, που σημαίνει ότι η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται.

«Κάθε φορά που οι τράπεζες είναι στα δελτία ειδήσεων, παρατηρούνται εκροές» είπε.

Καταλήγοντας ανέφερε ότι η ιδανική κατάσταση για τις τράπεζες είναι «να μην μιλούμε τώρα».

Keywords
Τυχαία Θέματα