Εξηγήσεις Αζερμπαϊτζάν για τη θέση του στο ψήφισμα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

19:22 24/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Επεξηγώντας την αποχή της χώρας του στην ψηφοφορία του Σ.Α. για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο μόνιμος αντιπρόσωπος του Αζερμπαϊτζάν, πρέσβης Agshin Mehdiyev, ανέφερε ότι η χώρα του υποστηρίζει την εξάμηνη ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρου.
Είπε ότι η φετινή χρονιά σηματοδοτεί τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την έναρξη του κυπριακού προβλήματος.
«Μία δίκαιη και διαρκής πολιτική διευθέτηση χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση

αποτελεί προσδοκία της διεθνούς κοινότητας. Η σύντομη εξεύρεση λύσης θα είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών και του συνόλου της περιοχής».
Πρόσθεσε ότι η χώρα του πιστεύει πως μία λύση στο πλαίσιο των καθιερωμένων παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών είναι δυνατή και επαναβεβαίωσε την υποστήριξη του Αζερμπαϊτζάν στις προσπάθειες που καταβάλλει ο ΓΓ προς αυτή την κατεύθυνση, υπογραμμίζοντας ότι η λύση μπορεί να προκύψει μόνο μέσω της διαδικασίας που έχει καθιερωθεί στο πλαίσιο της αποστολής καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ.
Διατυπώνοντας τη διαφωνία της χώρας του, είπε ότι «ενώ το ψήφισμα πρέπει να είναι τεχνική επανάληψη, περιέχει παρόλα αυτά στοιχεία τα οποία είναι χρονικά ξεπερασμένα».
Είπε ότι το λεκτικό του ψηφίσματος 2089 σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις αποτελεί επανάληψη του ψηφίσματος 2058 και δεν αντικατοπτρίζει τις εξελίξεις του τελευταίου εξαμήνου. Έτσι, συνέχισε, καλεί σε εντατικότερες συνομιλίες, ενώ οι ουσιαστικές συνομιλίες σταμάτησαν τον Ιούλιο του 2012.
Παράλληλα, είπε ότι υπάρχουν στο ψήφισμα ανακρίβειες σε σχέση με στοιχεία που περιγράφει.
«Τέτοια είναι η αναφορά σε στρατιωτικές περιοχές του Βορρά που πρέπει να ανοίξουν και που τώρα δεν αποτελούν θέμα».
Αναφέρθηκε επίσης σε σημεία του ψηφίσματος σε σχέση με ανησυχίες που εξέφραζε ο ΓΓ του ΟΗΕ στην έκθεσή του.
«Με εξαίρεση κάποια ασήμαντα σημεία, πολλά από τα σημαντικά ζητήματα που εγέρθηκαν από την αντιπροσωπεία της χώρας μου δεν ελήφθησαν υπόψη στη διάρκεια των διαβουλεύσεων. Για το λόγο αυτό το Αζερμπαϊτζάν αποφάσισε να απόσχει στην ψηφοφορία για το ψήφισμα 2089», κατέληξε ο Αζέρος πρέσβης, ο οποίος εγκωμίασε το ρόλο που διαδραμάτισε η Βρετανία στις διαβουλεύσεις για το ψήφισμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα