Ευρωβαρόμετρο: Απαισιόδοξοι οι Κύπριοι για την οικονομική κατάσταση της χώρας

13:06 23/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η κατάσταση της οικονομίας ανησυχεί τους Κύπριους, οι οποίοι εμφανίζονται απαισιόδοξοι για το παρόν, αλλά και το 2014,κυρίως για την απασχόληση. Οι πολίτες έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση απ΄ ό,τι στα πολιτικά κόμματα, ενώ η υποστήριξη του ευρώ στην Κύπρο χάνει έδαφος.

Αυτό είναι τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από την πανευρωπαϊκή φθινοπωρινή έρευνα του Ευρωβαρομέτρου, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μεταξύ 2 και 17 Νοεμβρίου 2013, σε όλα τα κράτη μέλη

με προσωπικές συνεντεύξεις.

Συγκεκριμένα, το 97% των Κυπρίων χαρακτηρίζει την οικονομική κατάσταση στη χώρα «κακή» έως «πολύ κακή», ενώ μόνο το 3% εκφράζει αντίθετη άποψη. Τα αντίστοιχα ποσοστά στο σύνολο της ΕΕ ήταν 31% και 68%. Για τους επόμενους 12 μήνες το 7% των Κυπρίων βλέπει βελτίωση της κατάστασης, το 72% επιδείνωση και 19% στασιμότητα.

Στην ερώτηση για το πως είναι η προσωπική επαγγελματική τους κατάσταση, οι Κύπριοι σε ποσοστό 27% απαντούν «καλή» και 39% «κακή». Οι μέσοι όροι των απαντήσεων στην ΕΕ ήταν 54% και 29%.

Απαντώντας σε ερώτηση για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, οι Κύπριοι σε ποσοστό 58% την χαρακτηρίζουν «κακή» έως «πολύ κακή», ενώ το 42% την χαρακτηρίζει «καλή» έως «πολύ καλή». Στην ΕΕ ο μέσος όρος ήταν 63% («καλή» έως «πολύ καλή) και 35% («κακή» έως «πολύ κακή»). Για τους επόμενους 12 μήνες το 4% προβλέπει βελτίωση, ο 50% επιδείνωση και το 42% στασιμότητα.

Για την κατάσταση της απασχόληση, το 98% των Κυπρίων (99% των Ελλήνων) τη χαρακτηρίζει «κακή» έως «πολύ κακή», και μόνο το 2% (1% στην Ελλάδα) θεωρεί ότι είναι «καλή».Στην ΕΕ το 20% τη χαρακτηρίζει «καλή» έως «πολύ καλή» και το 78% «κακή» έως «πολύ κακή». Για τους 12 επόμενους μήνες μόνο το 5% προβλέπει βελτίωση της κατάστασης στην Κύπρο στον τομέα της απασχόλησης , ενώ το 74% προβλέπει περαιτέρω επιδείνωση.

Στην ερώτηση σε ποιά κατεύθυνση κινείται η χώρα, το 64% των Κυπρίων θεωρεί ότι βρίσκεται σε λάθος πορεία , ενώ μόνο το 13% πιστεύει ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Τα δύο σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα είναι σύμφωνα με τους Κύπριους η ανεργία (77%) και η κατάσταση της οικονομίας (74%).

Εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση έχει σήμερα το 26% των Κυπρίων (10% των Ελλήνων), ενώ το 68% απάντησε ότι δεν έχει εμπιστοσύνη. Στην Ελλάδα το ποσοστό ήταν 87%. Πάντως, το ποσοστό των πολιτών που εκφράζει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση στην Κύπρο είναι ψηλότερο από το μέσο όρο της ΕΕ (23%).

Εμπιστοσύνη στη Βουλή των Αντιπροσώπων έχει το 18% των Κυπρίων (12% των Ελλήνων), ενώ δεν έχει εμπιστοσύνη το 77% (86% στην Ελλάδα).

Δύσπιστοι εμφανίζονται οι Κύπριοι και έναντι των πολιτικών κομμάτων με το 91% (94% στην Ελλάδα) να απαντάει ότι δεν έχει εμπιστοσύνη, ενώ εμπιστοσύνη έχει το 7% (4% στην Ελλάδα). Στο σύνολο της ΕΕ το 14% έχει εμπιστοσύνη και το 82% όχι.

Εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει μόνο το 17% των Κυπρίων, ενώ το 75% απάντησε «όχι». Οι μέσοι όροι στην ΕΕ ήταν 31% και 58% αντίστοιχα.

Εμπιστοσύνη στα Ηνωμένα Έθνη έχει το 18% των Κυπρίων, ενώ το 74% απάντησε «όχι». Στην ΕΕ τα ποσοστά ήταν 42% και 44% αντίστοιχα.

Στην ερώτηση εάν η ΕΕ είναι υπεύθυνη για τη σημερινή λιτότητα το 77% των Κυπρίων απάντησε «ναι» και το 19% «όχι». Στην Ελλάδα τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 79% και 19%. Στο σύνολο της ΕΕ τα ποσοστά ήταν 63% και 27%.

Η κρίση και η λιτότητα έχουν μειώσει τον αριθμό των υποστηρικτών της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης και του ευρώ, που είναι πλέον μειοψηφία. Στην ερώτηση εάν υποστηρίζουν την ΟΝΕ και το ευρώ, το 44% των Κυπρίων τάχθηκε υπέρ και το 52% κατά. Στην περσινή δημοσκόπηση και οι δύο πλευρές κατέγραφαν 47%.

Aαναφορικά με το σύνολο της ΕΕ, το 43 % των πολιτών θεωρεί ότι η ΕΕ κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση για την έξοδο από την κρίση και την αντιμετώπιση νέων παγκόσμιων προκλήσεων. Επίσης, η αισιοδοξία αυξάνεται καθώς ο αριθμός των Ευρωπαίων που αναφέρει ότι ο αντίκτυπος της κρίσης στην απασχόληση έχει φθάσει στο αποκορύφωμά του σημείωσε άνοδο κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες (από 36 % σε 40 %).

Τα μεγαλύτερα προβλήματα για τους Ευρωπαίους πολίτες είναι η γενικότερη οικονομική κατάσταση (45% ων ερωτηθέντων), η ανεργία (36%), και η κατάσταση των δημόσιων οικονομικών των κρατών μελών (26%).

Καθώς η Ιρλανδία εξέρχεται από το πρόγραμμα διάσωσης (μνημόνιο), τα αποτελέσματα των ερευνών παρουσιάζουν αξιοσημείωτες βελτιώσεις στις αντιλήψεις των Ιρλανδών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους. Ο αριθμός των IΙρλανδών που αναμένει ότι η εθνική οικονομική κατάσταση θα βελτιωθεί κατά το επόμενο έτος αυξήθηκε κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες και ο αριθμός των Ιρλανδών που αξιολογεί την κατάσταση της εθνικής οικονομίας τους ως καλή αυξήθηκε κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες.

Τέλος, η υποστήριξη της οικονομικής και νομισματικής ένωσης με ένα ενιαίο νόμισμα, το ευρώ, παρέμεινε σχεδόν σταθερή, με περισσότερους από τους μισούς Ευρωπαίους να τάσσονται υπέρ αυτού (52 %). Σε 21 κράτη μέλη, η απόλυτη πλειονότητα των ερωτηθέντων ήταν υπέρ του ευρώ, με τα υψηλότερα επίπεδα να καταγράφονται στο Λουξεμβούργο (79 %), τη Σλοβενία (78 %), τη Σλοβακία (78 %), την Εσθονία (76 %) και τη Φινλανδία (75 %).

συνεντεύξεων μεταξύ 2 και 17 Νοεμβρίου 2013. Συνολικά ερωτήθηκαν 32.409 άτομα σε 28 κράτη μέλη της ΕΕ και στις 5 υποψήφιες χώρες (πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Τουρκία, Ισλανδία, Μαυροβούνιο και Σερβία).

Η ανεργία (48%), η γενικότερη οικονομική κατάσταση (37%), ο πληθωρισμός (24%) και το δημόσιο χρέος (17%) είναι τα τέσσερα κυριότερα προβλήματα που δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι σε εθνικό επίπεδο, ενώ, σε προσωπικό επίπεδο, ο πληθωρισμός θεωρείται σαφώς ως το σοβαρότερο πρόβλημα (44%).

Οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ σε αυτή τη στιγμή είναι η γενικότερη οικονομική κατάσταση (53%), η ανεργία (36%) και η κατάσταση των δημόσιων οικονομικών των κρατών μελών (32%).

Τέλος, οι απαντήσεις των Ευρωπαίων σχετικά με την κατάσταση της εθνικής οικονομίας τους διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών. Ενώ τα τρία τέταρτα του πληθυσμού στη Σουηδία και τη Γερμανία πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση είναι καλή, με την άποψη αυτή συμφωνεί ποσοστό χαμηλότερο από 10% σε δέκα κράτη μέλη και χαμηλότερο από 2% στην Ισπανία και την Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα