Έτοιμη η τ/κ πλευρά για άφιξη Ντάουνερ, δηλώνει ο Έρογλου

09:53 15/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου δήλωσε ότι η τ/κ πλευρά έχει ολοκληρώσει τις προετοιμασίες της για την  συνάντηση με τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ που είναι προγραμματισμένη για την 20η Σεπτεμβρίου και ότι υπάρχει πλήρης ταύτιση απόψεων με την Τουρκία.

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο Ντερβίς Ερογλου είπε ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει αποτέλεσμα από τις  διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, θα τεθούν εναλλακτικά σχέδια.

Πρόσθεσε ότι όταν διαπιστωθεί από τις διαπραγματεύσεις ότι

δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα, θα μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή το «Σχέδιο Β» χωρίς να αναμένεται η υιοθέτηση της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ από το Συμβούλιο Ασφάλειας, επειδή η Κίνα, η Ρωσία και η Γαλλία «υποστηρίζουν τους Ε/κ και ασκούν βέτο σε κάθε ψήφισμα που στρέφεται κατά των Ε/κ», όπως ισχυρίστηκε ο Τ/κ ηγέτης.

Στις δηλώσεις του αναφέρθηκε και στους έποικους που έχουν την λεγόμενη ιθαγένεια του ψευδοκράτους και είπε ότι αυτοί θα αποκτήσουν και την ιθαγένεια του νέου συνεταιρικού κράτους.

Ο Τ/κ ηγέτης ισχυρίστηκε μάλιστα ότι έπεισε τον ΓΓ του ΟΗΕ και αυτός αποδέχτηκε το αίτημα αυτό της τ/κ πλευράς.

Σε αναφορά του στην προεκλογική εκστρατεία για τις Προεδρικές Εκλογές τον Φεβρουάριο του 2013, ο Ντερβίς Ερογλου είπε πως θεωρεί θετική τη δήλωση του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ότι οι εισηγήσεις που θα υποβάλει στο τραπέζι των συνομιλιών θα πρέπει να τυγχάνουν της αποδοχής  του 75% των μελών του Εθνικού Συμβουλίου.

«Σε περίπτωση που στις διαπραγματεύσεις επιδεικνύει αδιάλλακτη στάση αυτό θα σημαίνει ότι οι Ε/κ εγκρίνουν την στάση αυτή, κάτι που θα πρέπει να δει η διεθνής κοινότητα», είπε ο Τ/κ ηγέτης.

Στην άφιξη Αλεξάντερ Ντάουνερ στο νησί και στις επαφές που θα έχει με τον Τ/κ ηγέτη  αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος του τελευταίου, Οσμάν Ερτούγ, ο οποίος είπε ότι μειώθηκε το ενδιαφέρον των ξένων αντιπροσώπων για το Κυπριακό και αυτό οφείλεται, κυρίως στο ότι η προσοχή στράφηκε προς τις εξελίξεις της Μέσης Ανατολής .

Ανέφερε, επίσης, ότι οι συνομιλίες με ανοικτό τέλος παρεμβάλουν εμπόδιο στην επίλυση του προβλήματος.

Εξάλλου ο Τ/κ ηγέτης σε ομιλία του σε συνδικαλιστική οργάνωση της Τουρκίας, η οποία πραγματοποιεί παρανόμως το συνέδριό της στα κατεχόμενα, είπε ότι στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό το μεγαλύτερο  στήριγμά του είναι ο Τουρκία και η «οντότητα» όπως ισχυρίστηκε του ψευδοκράτους.

Αναφέρθηκε στην επιθυμία των Τ/κ για λύση για να ισχυριστεί ότι η ε/κ πλευρά δεν έχει τέτοιο στόχο και κάλεσε την διεθνή κοινότητα και τον ΓΓ του ΟΗΕ να δουν την πραγματικότητα αυτή και να ενημερωθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας σχετικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα